çatalı sol elle tutma rüyada elle balık yetişmek Devlete Ait yemeklerdeki en can sıkıcı durumlardan biri de budur Sağ ellerini kullanan ırk için sol elle çatala hükmetmeye niyetlenmek bezginlik verir Hele etin yanında, benzer tabakta pilav da varsa, sol eldeki çatalla pirinç tanelerini düşürmeden ağza ulaştırmak doğrusu alışkanlık ister Bolluk çorba kaşığı için böyle bir kural değil da sıcak çorbayı üstümüze başımıza dökmeden içebiliyoruz Çatal bıçak ile yeme adabımızı, kökeni saray ve asil sınıfına dayanan Avrupa kültüründen almışızdır daima dar hareket etmeyi seven Amerikalılar ise bu görgü kuralına öyle uymazlar Eti sağ ellerindeki bıçakla kesip, ellerindeki çatal ile bıçağı takas ettikten sonra sağ ellerine aldıkları çatalla yerler Yemekte eti kestikten sonra bıçağı masaya bırakarak çatalı soldan sağa alıp eti ağza götürmek, daha sonra çatalı sola, bıçağı yeniden sağ koyulmak ve bu hareketi yemek yemek her tarafında tekrar kötüleşmek yemek yeme hızını düşürür Yemeği yavaş yemek bazı toplumlarda yemeğe hürmet ifadesi olarak görülürken, bazı toplumlarda ise bu tutum yemek yemek adabı bakımından saygısızlık olarak karşılanır Bir görüşe tarafından Amerikalıların çatalı tutuş şekillerinin ardında kolaylık yok alışkanlık yatıyor 1700'lü yılların ortalarına kadar Amerika çatalsız bir toplumdu Millet yemek yemek yerken sadece bıçak ve kaşık kullanıyorlardı Kaşık kesilen eti tutmaya yararken bıçak keza kesmeye ayrıca de batırıp ağza götürmeye yarıyordu Daha sonraları sofralardaki bıçakların uçları yuvarlaklaştı Eti kestikten daha sonra kaşığı sağ ele alıp eti ağza götürmek alışkanlığı başladı Çatal kullanılmaya başlanınca da aynı alışkanlık devam etti Avrupalılar ise aradaki bu kaşık kademesini hiç yaşamadılar Yemeği ağza götürmek bakımından aracısız bıçaktan çatala geçtiler Yemeğin temposunu devirmek gibi bir adap kuralları yoktu Sağ elini kullanan bir insan için bıçağı sol elle ileri geri hareket ettirip eti kesmek zordu lakin sol elle çatalı ete batırıp ağza götürmeye alışılabiliyordu Asil sınıfının defalarca zorlayıcı ve gösterişe karşın edep kuralları, çatal kullanımı halka yayılınca da devam etti Avrupa'da ve oradan yayılan kültürlerde, yemek yemek boyunca çatalın sol, bıçağın sağ elde tutulması gelenek haline geldi Avrupalılar çatalı ellerinde tutarlarken çatalın uçları yere bakar Amerikalılar ise çatalı sağ elde uçları yukarı bakacak şekilde tutarlar Yemekten sonra tatlı yenilirken çatalın sağ elde olması ise hiçbir kültürde görgüsüzlük anlamına gelmiyor