iltasyazilim
FD Üye
Çavdar Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
*1 kilo çavdar unu ( Roggenmehl)
*1 kilo beyaz un
*3 su bardağı ılık süt
*1 su bardağı ılık su
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 adet yaş maya
*2 5 yemek kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı şeker
Çavdar Ekmeği Tarifi Yapılışı İlk önce sütü suyu ve sıvı yağı bir kaba alalım İçine mayayı tuzu şekeri koyup karıştıralım Sonra çavdar ununu katıp yoğuralım Sonra yine diğer unu katıp yavaş yavaş kıvamını bulana kadar biraz cıvık hamur yapalım Yoğurduğumuz hamurun üstünü örtüp mayalanmasını bekleyelim En az 1 saat mayalanması lazım hamuru 2 büyük beze yapıp elimize sıvı yağ sürüp tezgahta genişletelim sonra bir ucunu içeriye katlayalım Diğer ucunu da içeriye katladığımız hamurun üzerine katlayıp ters çevirerek tepsimize yerleştirelim Diğer hamuru da aynı şekilde yapıp yine mayalanmaya bırakalım ben ekmek kalıbı kullandım İsteyen normal şekil verip de yapabilir
Fırının içine dayanıklı bir kaba su koyuyoruz Ekmeğin daha yumusak olmasını sağlayacaktır Önceden ısıttığımız fırında 240 derecede 15 dk pişiriyoruz sonra 220 dereceye indirip 1 saat pişiriyoruz pişen ekmeğimizi fırından çıkarıp üzerine temiz bir havlu örtüp bir müddet dinlendiriyoruz
*1 kilo çavdar unu ( Roggenmehl)
*1 kilo beyaz un
*3 su bardağı ılık süt
*1 su bardağı ılık su
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 adet yaş maya
*2 5 yemek kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı şeker
Çavdar Ekmeği Tarifi Yapılışı İlk önce sütü suyu ve sıvı yağı bir kaba alalım İçine mayayı tuzu şekeri koyup karıştıralım Sonra çavdar ununu katıp yoğuralım Sonra yine diğer unu katıp yavaş yavaş kıvamını bulana kadar biraz cıvık hamur yapalım Yoğurduğumuz hamurun üstünü örtüp mayalanmasını bekleyelim En az 1 saat mayalanması lazım hamuru 2 büyük beze yapıp elimize sıvı yağ sürüp tezgahta genişletelim sonra bir ucunu içeriye katlayalım Diğer ucunu da içeriye katladığımız hamurun üzerine katlayıp ters çevirerek tepsimize yerleştirelim Diğer hamuru da aynı şekilde yapıp yine mayalanmaya bırakalım ben ekmek kalıbı kullandım İsteyen normal şekil verip de yapabilir
Fırının içine dayanıklı bir kaba su koyuyoruz Ekmeğin daha yumusak olmasını sağlayacaktır Önceden ısıttığımız fırında 240 derecede 15 dk pişiriyoruz sonra 220 dereceye indirip 1 saat pişiriyoruz pişen ekmeğimizi fırından çıkarıp üzerine temiz bir havlu örtüp bir müddet dinlendiriyoruz