iltasyazilim
FD Üye
Ekmek Türk mutfağının olmazsa olmaz yiyeceklerinden biridir ''Ekmeksiz doyulur mu?'' görüşü ülkemizde oldukça yaygındır Beyaz ekmek tüketmek istemeyenler için de çavdar ekmeği iyi ve sağlıklı bir alternatiftir
Çavdar ekmeği tam tahıllı ekmek türlerinden biridir ve çavdar unundan üretilir Çavdar taneleri, buğday tanelerine kıyasla biraz daha koyu renklidir Çavdar ekmeği, kısaca çavdarın öğütülmesiyle oluşan una, buğday ununun eklenmesi ile elde edilen unla yapılır Çavdar ekmeği evde de kolaylıkla yapılabilir
Çavdarın birçok faydası vardır Çavdar, içerğinde bulunan lif dolayısı ile hazmı kolaylaştırır, sindirimi hızlandırır, yemek sonrası uyku ve yorgunluk hissinin azalmasını sağlar İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, şeker hastalığı ve kalp krizi riski taşıyanlar için çok faydalıdır Kolesterol ve tansiyonun düşürülmesinde ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur Bir dilim çavdar ekmeği yaklaşık 55 kaloridir
Çavdar Ekmeğinin Yapılışı için Gerekli Malzemeler:
Çavdar unu
Biraz tuz
1 paket kuru maya
Toz şeker
Ilık su
Sıvı yağ
Yapılışı:
1 Malzemeleri, suyu azar azar ekleyerek karıştırın ve mayalanmaya bırakın Mayalanma sırasında hamurun üzerini örtün Farklı tatlar elde etmek için içerisine zeytin, ceviz, fıstık, kuru üzüm gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz
2 Fırın kabını hamuru koymadan önce hamurun yapışmaması için yağlayın
3 Hamur kabardıktan sonra bir kez daha yoğurup fırın kabına koyarak tekrar mayalanması için biraz daha bekleyin Bu mayalama sırasında üstünü açık bırakın
4 Tekrar kabardıktan sonra önceden 180190 derecede ıstılmış fırında pişirin
5 Pişirme süresi fırına göre farklılık gösterse de 2530 dakikada pişebilir Piştikten 20 25 dakika sonra kalıptan kolayca çıkarabilirsiniz
Çavdar ekmeği tam tahıllı ekmek türlerinden biridir ve çavdar unundan üretilir Çavdar taneleri, buğday tanelerine kıyasla biraz daha koyu renklidir Çavdar ekmeği, kısaca çavdarın öğütülmesiyle oluşan una, buğday ununun eklenmesi ile elde edilen unla yapılır Çavdar ekmeği evde de kolaylıkla yapılabilir
Çavdarın birçok faydası vardır Çavdar, içerğinde bulunan lif dolayısı ile hazmı kolaylaştırır, sindirimi hızlandırır, yemek sonrası uyku ve yorgunluk hissinin azalmasını sağlar İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, şeker hastalığı ve kalp krizi riski taşıyanlar için çok faydalıdır Kolesterol ve tansiyonun düşürülmesinde ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur Bir dilim çavdar ekmeği yaklaşık 55 kaloridir
Çavdar Ekmeğinin Yapılışı için Gerekli Malzemeler:
Çavdar unu
Biraz tuz
1 paket kuru maya
Toz şeker
Ilık su
Sıvı yağ
Yapılışı:
1 Malzemeleri, suyu azar azar ekleyerek karıştırın ve mayalanmaya bırakın Mayalanma sırasında hamurun üzerini örtün Farklı tatlar elde etmek için içerisine zeytin, ceviz, fıstık, kuru üzüm gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz
2 Fırın kabını hamuru koymadan önce hamurun yapışmaması için yağlayın
3 Hamur kabardıktan sonra bir kez daha yoğurup fırın kabına koyarak tekrar mayalanması için biraz daha bekleyin Bu mayalama sırasında üstünü açık bırakın
4 Tekrar kabardıktan sonra önceden 180190 derecede ıstılmış fırında pişirin
5 Pişirme süresi fırına göre farklılık gösterse de 2530 dakikada pişebilir Piştikten 20 25 dakika sonra kalıptan kolayca çıkarabilirsiniz