Çağlar, "Benim için dünyada şu anda iki güçlü önder var; biri Erdoğan, öbür de Putin. Putin de güçlü ve karizmatik. Sert görünüyor fakat sempatik" sözünü kullandı.
İş adamı Cavit Çağlar, kendisi hakkında merak edilenlerle ilgili olarak Sabah gazetesinden Tuba Kalçık'ın sorularını yanıtladı.
Çağlar, Kalçık'ın "Çok enteresan bir ömür öykünüz var. Kaç yaşınızdan beri iş hayatındasınız?" sorusuna "8 yaşımdan beri çalışıyorum. 70'li yaşlarıma geldim, bu yaşıma kadar daima çalıştım, uğraş ettim. Zorluk görünce pes etmem. İnandığım şeylerden beni kimse alıkoyamaz" cevabını verdi.
Çağlar şunları kaydetti:
"Babamı erken yaşta veremden kaybettim. Babamdan yalnızca 13 bin 187 lira kaldı. O parayı da annem bana sermaye olarak verdi. Ben de ticarete atıldım. Türkiye'nin en büyük sanayi kümesini kurdum. İş hayatında sıkıntı periyotlar de atlattım. 1999'da bankama el kondu. Devlet o periyotta el koymayıp yaşatabilirdi zira 26 bin kişi çalışıyordu. Keşke yaşatılsaydı. Bankama el konduktan sonra 700 yılla yargılandım ve 9.5 ay mahpus yattım. Devlete olan tüm borcumu ödedim. Bir tek Allah'a can borcum kaldı. Geriye dönüp bakmıyorum artık, kimseye kırgın da değilim. Devlete küsemezsiniz, bu ülke bizim. Devletin menfaatleri benim için her şeyin önündedir."
'PUTİN VE ERDOĞAN BİRBİRİNE BENZİYOR'
- Türkiye-Rusya ortasında yaşanan uçak krizinin çözülmesinde faal bir rol üstlenmiştiniz. Putin size ödül de verdi...
Putin yeterli bir dostum. 1992'de Demirel'le birlikte Yeltsin ile görüşmüştük. O vakitten beri hem Putin'i, hem de Dağıstan eski cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov'i tanırım. Münasebetlerimizi koparmadık. Krizin çözülmesi için de elimden geleni yaptım. Bu benim vatani misyonumdur. Uçak krizinin çözülmesi, bölgenin barışı açısından da son derece değerliydi. Putin ve Cumhurbaşkanımızın barış dileği olmasaydı bu kriz asla çözülemezdi. Uçağı FETÖ düşürdü. Türkiye ile Rusya'yı savaşa sokmak istediler ve FETÖ'yü de maşa olarak kullandı dış güçler. Aramızı açmak isteyenler bunu başaramadı. Putin yeterli bir Türk dostu ve kelamına güvenilecek biri. Tıpkı Erdoğan üzere, Putin de verdiği kelamı tutan bir başkan.
İkisi de benzeri karaktere sahip. Cumhurbaşkanımız Türkiye ve bölgemiz için talih, çok uygun bir önder. Benim için dünyada şu anda iki güçlü başkan var; biri Erdoğan, öteki de Putin. Putin de güçlü ve karizmatik. Sert görünüyor ancak sempatik. Rusya, her geçen gün tartısını artıran bir ülke. ABD başta olmak üzere birçok yerden ambargo yemesine karşın bana mısın demiyor ve gücünü artırıyor. Bu Putin'in başarısı.
- Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasını ve sonrasında yaşanan süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Biz istediğimizde Amerika Patriot'ları satmadı. Artık de kusura bakmasınlar ancak hiçbir şey söylemeye hakları yok. Türkiye S-400'leri alarak çok gerçek bir atak yaptı. Bizim kendimizi savunmak en büyük hakkımız. NATO beni savunmuyor ki. Toprağımızı nasıl koruyacağız pekala? NATO üyesi Amerika neden PKK uzantılarına daima silah veriyor? Bunun yanıtını versin NATO evvel. Cumhurbaşkanımız çok hakikat bir strateji izliyor. Ulusal bir başkan. Demirel benim manevi babamdı, başkanımdı. Artık de Erdoğan benim başkanım. Evvelden bizim devrimizde siyasetçiler olarak ürkerdik, 'Aman Amerika bir şey söylemesin' diye. Bakın Erdoğan'a nasıl dik duruyor Amerika karşısında. Gurur duyuyorum onunla. Amerika her bakımdan sınıfta kaldı. FETÖ'yü hâlâ koruma ediyor. 15 Temmuz'un da içindeydi. ABD tutuklandığımda benden sığınma talep etmemi istediler. Ben kabul eder miyim bunu?
?'ZARRAB ÜZERE İTİRAFÇI OLMAMI İSTEDİLER'
- ABD niçin sığınma talep etmenizi istedi?
Türkiye aleyhine konuşup benim Amerika'ya sığınmam için talepte bulunmamı istediler. 'Türkiye'de özgürlük yok, haklarımı elimden aldı devlet, asimilasyona maruz kaldım ve bu yüzden de bankama el konuldu' diye açıklama yapmamı istediler. Bu türlü açıklama yaparak itirafçı olmamı istediler. Şayet onların isteklerini kabul etseydim bir mühlet içeride tutup beni hür bırakacaklardı. Ben asla bu türlü bir şeyi kabul etmedim. Ulusal bir adamım. 13 gün mahpusa attılar beni, sonra mahkemem oldu. Mahkemede ülkeme teslim edilmek istediğimi söyledim.
Türkiye'ye iade edildim, 9.5 ay mahpus yattım ve sonra da tüm davalarımdan beraat ettim. Bakın; Amerika Zarrab'ı Türkiye aleyhine konuşturup özgür bıraktı. Eski bakan olduğum için Amerika benim de Zarrab üzere Türkiye aleyhine konuşup, itirafçı olmamı istedi. Bunu şiddetle reddettim. Hakan Atilla da ülkesini satmadı. O da çok dik durdu ABD'ye karşı. Türkiye'nin kalbinde farklı bir yere sahip artık.
- Bursaspor'un da bir müddet başkanlığını yaptınız...
Bursa'nın ve Bursaspor'un yeri bende başka. 13 yıl hizmet ettim. Beş yıllık başkanlık yaptım. Sıfır borçla bıraktım kulübü. Artık kulüpler borç içinde. Devlet takviye oluyor lakin bu borçla da devam edemezler. Hiçbir lider kulüpleri borçlandırıp gitmemeli. Bizim vaktimizde kulüplerin geliri de çok yoktu. Birçok vakit kendi paramı harcıyordum kulüp için.
?'ÇİLLER'E GÜVENMİŞTİK LAKİN O DYP'Yİ BİTİRDİ'
- DYP'de uzun bir mühlet siyaset yaptınız. Siyaseti kaç yılında bıraktınız?
1999'da siyaseti bıraktım. Demirel'le çok uzun yıllar çalıştım, Çiller'le de bir mühlet siyaset yaptım. Ancak Çiller'le kanım uyuşmadı. Çiller'e büyük umutlar bağlamıştık lakin maalesef başarılı olamadı. Bir bayan olarak başarılı olmasını çok isterdim. Biz ona DYP'i iktidar partisi olarak verdik lakin partiyi bitirdi ne yazık ki. 1990'larda bizim grup yani siyasetçiler de makûs bir kapanış yaptı. 2002'de Erdoğan ile yeni bir periyoda girildi. Yıllarını siyasete vermiş biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Erdoğan çok özel yeteneklere sahip bir önder. Onun yerine geçecek kimseyi de göremiyorum Türkiye'de.
'HAPİSTEN ÇIKANA KADAR EŞİM EVİN PERDELERİNİ HİÇ AÇMAMIŞ'
- Siyaset yaparken ailenize vakit ayırabiliyor muydunuz?
Hayır. Çocuklarımın büyüdüğünü bile göremedim. En büyük problemim buydu. Demirel'le birlikte yurt içinde ve dışında daima ziyaretlerde oluyordum. Eşim bu hususta daima dayanak oldu. Çocuklarımla daima o ilgilendi, çok fedakardı. Hakkını ödeyemem. 50 yıllık evliyim. Bir gün bile çocuklarımızın yanında arbede etmedik. Birbirimizi her açıdan tamamlayan bir çift olduk. Aile olmak çok değerli. Muhtaçlığı olan herkese elimizden geldiğince yardım etmeye çalışırız ikimiz de. Para bir yere kadar, değerli olan maneviyat. Mesela ben mahpus yatarken eşim ve çocuklarım Yeniköy'deki konutta kalıyorlardı. Konut Boğaz kenarında. Çocuklara 'Babanız mahpusta dört duvar ortasındayken biz Boğaz görüntüsüne karşı oturamayız' deyip tüm pencerelere siyah perde taktırmış. Ve o perdeleri de ben mahpustan çıkıncaya kadar hiç açmamış. Bu türlü derin maneviyatı olan bir eşim var, çok şanslıyım.
'DEMİREL'İ ÖLEN BABAMIN YERİNE KOYDUM'
- Süleyman Demirel'le çok özel bir münasebetiniz vardı...
Daima yanındaydım onun. Yalnızca son 10 gün hastanede yatarken onu göremedim zira onu yatarken görmemi istememişti. Her sabah kahvaltıyı bir arada yapardık. Demirel olmasaydı siyasette olamazdım. Demirel'i ölen babamın yerine koydum. Çok büyük bir insan ve güçlü bir başkandı. Türkiye'nin gelişimine büyük katkı sağladı. Özal da o denli. Erdoğan ise Türkiye'yi çok daha süratli bir gelişim sürecine soktu. Artık dünyada olan her şeye Türkiye'de de ulaşabiliyoruz. Eleştirmek kolay lakin hakkını da vermek gerekiyor. Terörle ülkemizin bu gelişimine sekte vurmak isteyen ülkeler var lakin başaramazlar. Biz her bakımdan çok güçlü bir ülkeyiz. Bakın dolar üzerinden bile dış güçler ne oyunlar oynamaya çalışıyor. Amerika da, Avrupa da bu işin içinde. Dış sermaye kümeleri ülke ekonomimiz üzerine bir sürü manipülasyon yapıyor. Bunları aşacağız. Benim bakanlık dönemimde de emsal ekonomik oyunlar oynanmıştı. Bir gecede faizler alıp başını gitmişti.