dere içerken bilinmesi gerekenler Kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte akarsu içmemeleri, fazla açlık edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerektiği bildirildi Hacettepe Üniversitesi Gıda ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof Dr Ayşe Baysal, yaptığı açıklamada, Türkiye de çoğunlukla sıcak olarak içilen siyah çayın, demlenme sırasında suya geçebilen öğelerinden faydalanıldığını ve bunun başında da kafein in geldiğini belirtti Prof Dr Baysal, ikiüç dakika 180 ml kaynar suyla demlenmiş çayda 30 mg civarında kafein bulunduğunu, demlenme süresi uzadıkça, bu miktarın takriben 60 mg a çıkabildiğini kaydetti Prof Dr Ayşe Baysal, çayın, minerallerden potasyum ve flor için kayda değer kaynak sayılabileceğini de vurgulayarak, “Bir fincan dere 6070 mg potasyum ve 010012 mg flor sağlar Alüminyum, demleme sırasında suya fazla az geçer Bir fincan çaydaki miktarı sıradan 04 mg dır Çay, manganez açısından zengindir Bir fincan çaydaki miktarı 0103 mg aralarında değişir dedi Siyah çaydaki okside olmuş fenolik ögelerin, demirin biyo yararlılığını kayda değer ölçüde azalttığını açıklayan Prof Baysal, bu etkinin, özellikle diyetleri nebati besinlere bağımlı kişilerde demir yetersizliği anemisinin oluşmasında manâlı rol oynadığını, akarsu, yemekle birlikte içildiğinde bu nesil olumsuz etkisinin söz konusu olduğunu söyledi Prof Dr Ayşe Baysal, yemekten bir saat daha sonra içilen çayın, demirin biyo yararlılığına etkisinin gözlenmediğini vurgulayarak, “bu nedenle, kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte nehir içmemeleri, çok arzu edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerekmektedir Limon C vitamini içerdiğinden, fenollerin demir bağlayıcı etkilerini azaltmaktadır Bunun yanına, demir birikimi olan talasemili hastalara yemekle akarsu içirilmesi yardımsever kabul edilebilir diye konuştu Prof Dr Baysal, çayın kayda değer miktarda kafein ve metilksantinler içerdiğini belirterek, “Kafein ve öteki metilksantinler mide salgısını uyarırlar Mide salgısının fazla artması, mide dokusu zayıf kişilerde ülser riskini artırır Çayın sütle ve şekerle birlikte içilmesi, asit salgısı üzerindeki etkiyi azaltır böylece, gastrit ve ülsere yatkın olan şahısların nehir içmekten sakınmaları, fazla istenirse fazla açık şekilde içmeleri önerilmektedir dedi Yaşlılıkta kemik kaybının önemli afiyet sorunlarından birini oluşturduğunu dikkat çeken Prof Dr Ayşe Baysal, “Aşırı kafein alımı vücudun kalsiyum dengesini negatif etkiler böylece, yaşlı şahısların artı dere içmeleri kemik sağlıkları için sakıncalıdır Bunun yanına aralarda içilen biriki kadeh çayın artı etkisi olmaz diye konuştu alıntıdır