Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

çay için ama bunları bilin

çay için ama bunları bilin
0
51

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
akarsu için ama bunları bilin Kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte nehir içmemeleri, fazla özlem edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerektiği bildirildi Hacettepe Üniversitesi Gıda ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof Dr Ayşe Baysal, yaptığı açıklamada, Türkiye de genelde sıcak olarak içilen siyah çayın, demlenme esnasında suya geçebilen öğelerinden faydalanıldığını ve bunun başında da kafein in geldiğini belirtti Prof Dr Baysal, ikiüç dakika 180 ml kaynar suyla demlenmiş çayda 30 mg civarında kafein bulunduğunu, demlenme süresi uzadıkça, bu miktarın takriben 60 mg a çıkabildiğini kaydetti Prof Dr Ayşe Baysal, çayın, minerallerden potasyum ve flor için manâlı kaynak sayılabileceğini de vurgulayarak, “Bir fincan dere 6070 mg potasyum ve 010012 mg flor sağlar Alüminyum, demleme sırasında suya çok az geçer Bir fincan çaydaki miktarı sıradan 04 mg dır Nehir, manganez açısından zengindir Bir fincan çaydaki miktarı 0103 mg arasında değişir dedi Siyah çaydaki okside olmuş fenolik ögelerin, demirin biyo yararlılığını manâlı ölçüde azalttığını açıklayan Prof Baysal, bu etkinin, özellikle diyetleri bitkisel besinlere bağımlı kişilerde demir yetersizliği anemisinin oluşmasında önemli rol oynadığını, dere, yemekle birlikte içildiğinde bu cins olumsuz etkisinin söz konusu olduğunu söyledi Prof Dr Ayşe Baysal, yemekten bir saat sonradan içilen çayın, demirin biyo yararlılığına etkisinin gözlenmediğini vurgulayarak, “bu nedenle, kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte nehir içmemeleri, çok istek edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerekmektedir Limon C vitamini içerdiğinden, fenollerin demir bağlayıcı etkilerini azaltmaktadır Bunun yanında, demir birikimi olan talasemili hastalara yemekle nehir içirilmesi yardımcı diye konuştu Prof Dr Baysal, çayın önemli miktarda kafein ve metilksantinler içerdiğini belirterek, “Kafein ve diğer metilksantinler mide salgısını uyarırlar Mide salgısının aşırı artması, mide dokusu güçsüz kişilerde ülser riskini artırır Çayın sütle ve şekerle birlikte içilmesi, asit salgısı üzerindeki etkiyi azaltır bu nedenle, gastrit ve ülsere meyilli olan kişilerin çay içmekten sakınmaları, çok istenirse çok açık şekilde içmeleri önerilmektedir dedi Yaşlılıkta kemik kaybının kayda değer sağlık sorunlarından birini oluşturduğunu uyarı çeken Prof Dr Ayşe Baysal, “Aşırı kafein alımı vücudun kalsiyum dengesini olumsuz etkiler böylece, yaşlı kişilerin artı nehir içmeleri kemik sağlıkları için sakıncalıdır Bunun yanına aralarda içilen biriki bardak çayın pozitif etkisi olmaz diye konuştu  
 
858,496Konular
982,180Mesajlar
30,117Kullanıcılar
alisahn46Son üye
Üst Alt