otlak papatyası Mera papatyası (Bellis perennis) demin Orta Devir da yara iyileştirici ve kan arıtıcı olarak bilinmekteydi Günümüzde de istek görmektedir Otlak papatyası (Bellis perennis) Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda da epeyce yaygındır Kazlar kadar rağbet görebilen bu bitki, fakat Alman dilinde bu hayvanın ismiyle birlikte, “Kaz Çiçeği diye anılmaktadır Balçıklı zemin, mera, çimenlik yol ve yol kenarlarında sık sık rastlanmaktadır Yıl boyu yeşil kalan oval biçimdeki yaprakları, bitkinin toprağa yakın kısmında bir rozet şeklini andırır Mart ayından kasım ayına dek küçük çiçekleri görülebilir Dil biçimindeki aydınlık yaprakları beyazkırmızı renkte, göbeği yumurta sarısı renktedir Saponin, tanen, organik asitler, müsilaj, uçucu yağlar, şeker, inulin ve acı maddeler, bitkide yer alan manâlı bileşiklerdir En etkili maddelerden biri saponindir Bu sayede bitki, balgam ve idrar söktürücü, iltihap giderici ve bez salgısını kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir Acı maddeler, mide üsaresi üretimini başlatır ve hazmı kolaylaştırır Tanen maddesi damarları daraltır ve iltihabı giderir Bitki haşlanırken oluşan müsilaj maddesi çeper üzerini ince bir film gibi kaplar ve iltihabı ağır ağır iyileştirir Çayır papatyası özü, egzamayı da durdurabilir İlkbahar küründe, salata ve sebze olarak taze yaprakları metabolizmayı uyarıcı tesir gösterir Irk aralarında bu ufak bitki aşağıdaki hastalıklarda kullanılır: Solunum yolları yetmezliğinde Midebağırsak spazmlarında Bağırsak tembelliğinde Gut ve romatizmada Böbrekmesane rahatsızlığında Sivilce, egzama ve iltihaplı yaralarda Oysa ağır rahatsızlıklarda daima hekime başvurmalısınız Nasıl toplanır? Çayır papatyası, Şubat ayından Aralık ayına değin toplanabilir İster taze isterse kurutulmuş olarak bitkinin bütününü kullanabilirsiniz Kurutmak maksadıyla bitkinin kısımlarını bir ile üç hafta aralarında havadar ve gölge bir yerde bırakınız Bu esnada bitkinin küflenmemesine uyarı ediniz; huysuz taktirde bitki çürür Son olarak koyu renk bir kapta koyup ışıktan koruyarak, serin yerde muhafaza ediniz Çayır papatyası çayı İki nehir kaşığı otlak papatyası çiçek ve yapraklarını; çeyrek litre suyla kaynatıp 10 dakika, uçucu yağların buharlaşmaması için kapalı olarak bekletiniz, sonradan süzünüz Günde iki bardak içiniz Her şifalı bitki çayında olduğu gibi, çayır papatyası çayı da art arda 14 günden pozitif bir süre kullanılmamalıdır İki haftalık bir aradan sonra bu nehir tedavisini tekrarlayabilirsiniz Harici başvuru formu: Haşlanmış otlak papatyası harici olarak da kullanılabilir Önce yüzen bitki parçalarını kâğıt filtre ile süzünüz sonra temiz bir havluya bu haşlanmış bitkiyi koyup yaranın üzerine pansuman ediniz Hastalıklı ciltlere bu haşlanmış bitki sürülmeli ve cilt temizlenmelidir Mera papatyası salatası İlkbaharda taze yaprakları koparılıp, açlık edilirse taze ısırgan otu yaprakları ile karıştırılmak suretiyle, salatası hazırlanabilir alıntıdır id