Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çeçenistan Komutanlarından ŞAMİL BASAYEV ile Yapılan Röportaj .....

Çeçenistan Komutanlarından ŞAMİL BASAYEV ile Yapılan Röportaj .....
0
114

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Batı Çeçen dağlarında gerçekleştirilen bu röportaj Çeçenlerin savaş haberlerini tüm dünyaya duyuran Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilirForumTR üyesi olmak için tıklayınız ziyaret edenlerin, Şamil BASAYEV’e sordukları sorulara alınan cevapların derlenmesi sonucu oluşturulmuştur

SORU 1 :
Şamil BASAYEV'i biraz tanıyabilir miyiz ? Kaç yaşındadır ? Evli midir evli ise ve çocukları var mıdır?

Şamil BASAYEV :
Ben 37 yaşındayım ve Abhazyalı ( Gürcistan Sovyet Cumhuriyetine karşı çok başarılı bir özgürlük mücadelesi vermiş Müslümanların yaşadıkları bir bölge) bir mümine ile evliyim 1 oğlum ve 3 kızım var Ayrıca son çatışmalar başlamadan önce 2 Defa evlendim ama o eşimden çocuğum yok
Bir kardeşim var, ismi Shirwani O’ da iyi bilinen komutanlardan Birlikte omuz omuza çarpışıyoruz
Öğrenimimi Moskova'da tamamladım Daha sonra rusya'da ticaret yapmaya başladım Ayrıca ticaret yapmaya başlamadan önce de Rus ordusunda askeri eğitim aldım
Bir müddet sonra bağımsızlık hareketleri başladı ve Ruslara karşı savaşma onurunu Abhazya bölgesinde savaşan kardeşlerimin arasına katıldığımda yakaladım Ayrıca Karabağ’da Azeriler için savaştım 1991 yılındaki devrimden ( Sovyetler Birliği’nin dağılmasına yol açan devrim ) sonra Çeçenistan’a geri döndüm Ve Afganistan’da eğitilmiş 35 ünitelik bir grup kurdum
Fakat Çeçenistan’daki durumda ani bir gelişme oldu Ve Cumhurbaşkanı Cahar DUDAYEV Çeçenistan’ın özgürlüğünü ilan etti Dolayısıyla tüm konsantrasyonumuzu Çeçenistan üzerinde yoğunlaştırdık Hemen ardından ünitelerimle başkent Grozni’de konuşlanan Rus birliklerine saldırdık
(19941996 savaşında ) Çatışmalar şiddetlenince Vedeno bölgesindeki çatışmaları yönettim Ayrıca bir Rus kenti olan Budenesk’te çok başarılı bir operasyon gerçekleştirdik Savaşın sonlarına doğru Ruslar Grozni’yi kuşattıkları sırada yaklaşık 11 000 mücahidin komutanlığını yaptım O sıralarda gerçekleştirdiğimiz operasyonlar neticesinde Ruslar mücahidlerin isteklerini kabul etmek zorunda kaldılar ve Çeçenistan’dan çekildiler

SORU 2 : Düşmanın haince yaptığı yıkıcı saldırılar karşısında dağlardaki mücahidlerin durumu nedir ?

Şamil BASAYEV :
Dağlarda şu andaki durumumuz Grozni'dekine göre daha iyi Allah’a inancımızı arttırması ve bizi koruması için dua ediyoruzAllah inananları korur ayeti de bizim için bir güvence kaynağı Ayrıca Peygamber Efendimiz O (Allah) onlara (inananlara) yeter O her şeyi bilen, görendirbuyuruyor

SORU 3 :
Bazı yayın organlarında mücahidlerin Başkent Grozni’den çekilmeleri Rus kuvvetleri ve Putin için bir zafer olarak telakki ediliyor Ayrıca bu geri çekilmenin şehirde ikamet eden sivilleri Rusların intikam saldırılarına karşı karşı savunmasız bırakıldığı vurgulanıyor Bu konuda sizin görüşünüz nedir ?

Şamil BASAYEV :
Başarıyla gerçekleştirdiğimiz başkentten geri çekilme harekatı, tam tersine mücahidlerin bir zaferiydi Biz 100 000 düşman askerinin oluşturduğu 3 kademeli kuşatmayı delerek kentten çıktık Çok fazla zaman harcanarak oluşturulan ve sayısız araç ve ağır silahla donatılan bu kuşatmanın bizim tarafımızdan bir gün gibi kısa zamanda yarılmasını nasıl hala bir zafer olarak değerlendiriyorlar anlamıyorum Bizim geri çekilme harekatımız, daha önce hiçbir mücahidin şehir dışına çıkamayacağını ve hepsinin öldürüleceğini iddia eden Rus komutanların suratlarına acı bir tokattı
Rus birliklerinin komutanı bir sineğin bile şehri terk etmesinin imkansız olduğunu söyleyerek övünüyordu Peki bizler onlarca kişiyle bu kuşatmayı nasıl yardık ve Batı Grozni’nin köylerinde Ruslara nasıl ağır kayıplar verdirdik? Bu rezil savunın bile kendileri için bir zafer olduğunu iddia ediyorlar Söyleyin Allah aşkına bu nasıl bir zafer?
Rusya başkanı Putin Çeçenistan’daki savaş ile ilgili doğrulanması mümkün olmayan haberler yayınlayarak gerçekleri kasıtlı olarak saptırmaktadır – ki bu bir ajanın klasik özelliğidir Eğer Çeçenistan’da gerçekten bir zafer kazanmış olsalardı, bu zaferin duyurulması için bağımsız gazetecilerin bölgeye girebilmeleri için izin verirlerdi Fakat Putin bağımsız medyanın bölgeye girmesiyle Rus birliklerinin o vahim durumunun ortaya çıkacağını biliyor Dolayısıyla bölgeden giden haberler üzerine bir ambargo uyguluyor ve gazetecilerin doğruyu nakletmemeleri için baskı yapıyor
Mücahidlerin Grozni’den çekilmesinin kentte kalan sivillere zarar getirdiği konusundaki iddialara gelince ; bu çok utanç verici bir iddiadır ve doğru ile bağdaşır bir tarafı yoktur Herkes bilsin ki Grozni’den çekilmemizin ana gayesi kentte yaşayan sivil halkın hayatını korumak ve kent etrafında oluşturulmuş kuşatmayı kaldırtmaktı Sivilleri hedef alan Ruslar masum insanları sorumlu tutmaktadırlar Asıl sivillere zulüm eden ve onları işkence ederek öldürenler Rusyanın ta kendisidir
Ruslar masum insanları katlettiler daha sonra da mücahitleri bu işten sorumlu tuttular Rusların bu kini Ruslarla Çeçenler arasındaki savaştan kaynaklanmamaktadır Duydukları kinin tek nedeni Çeçenlerin Müslüman olmalarıdır Çünkü Rusya’da Çarlığa , Bolşevikliğe ve Komünizme karşı nefret kıvılcımlarını alevlendiren tek unsur Çeçenlerin İslam’ıdır
Rusların sivillerden intikam alma hareketleri mücahidlerin Grozni’den çıkmaları ile başlamamıştır Bu olayın yaklaşık 400 yıllık bir tarihi vardır Ne kadar zamandır Rusların Çeçenlerden intikam almaya çalıştıklarını ve bu amaçla yaptıkları inanılmaz zulümleri öğrenmek için şöyle bir tarihe göz atmak yeterlidir sanırım

SORU 4 :
Sizin yaralandığınız hakkında bir takım haberler etrafta dolaşmaktadır Şu anda sağlığınız ne durumda?

Şamil BASAYEV :
Ayağımın ön tarafı başkentten geri çekilmemiz esnasında butterflyadı verilen bir mayının patlaması sonucu bir yaralandı Daha sonra da bu yara iltihap kaptı ve ayağımın bir bölümü kesildi Ama Allah’a şükürler olsun üstesinden geldim
SORU 5 :
Savaşın ilerleyen safhalarında beklentileriniz nelerdir?
Şamil BASAYEV :
Bu savaş içerisinde olabilecek her türlü şeye hazırız Karşılaşacağımız her zorluğu aşabilecek güçteyiz Buna inancımız tam Fakat bizim beklemediğimiz ve anlayamadığımız şey inançsız Batı’nın desteğiyle dünyanın gözü önünde Ruslar tarafından gerçekleştirilen imha çalışmaları karşısında, İslam aleminin içinde bulunduğu hayret verici sessizlik
Bizim karşı karşıya olduğumuz durum, Kosava’da işkence gören kardeşlerimizin durumundan 20 kat daha vahim O çatışmalar sırasında bütün dünya Sırpların başlattığı hareketi kınadı ve Müslümanlar bütün desteklerini ve sempatilerini bu olaya yansıttılar
Fakat bizim şu anda Çeçenistan’da yaşadıklarımız çok daha vahim Karşı karşıya olduğumuz düşman daha vahşi Sivil ölümlerin sayısı Kosava’dakinden kat kat daha fazla Ayrıca Çeçenistan’ın durumu statü olarak Kosova'ya da benzemiyor En nihayetinde Çeçenistan özerkliğini almış bağımsız bir ülke konumundadır
Aslına bakılırsa inançsız ülkelerin menfaatleri çerçevesinde hareket etmeleri bir dereceye kadar anlaşılabilir ama ya İslam ülkeleri ? Müslümanlar hangi ölçüyü benimseyerek ümmetin amaçlarını gözetiyorlar ?!! Nerede Allah en büyüktürdiyen insanlar

SORU 6 :
Savaşta mücahid komutanların birliklere bizzat önderlik ettiklerini duyuyoruz Şüphesiz bu büyük bir cesaret örneği, aynı zamanda mücahitlerin motivasyonlarını arttırıcı bir etken Ancak bir komutanı kaybetmek onlarca askeri birden kaybetmekten daha kötü Öyleyse neden kendinizi ve komutanları korumuyorsunuz?

Şamil BASAYEV :
Bütün mücahitler savaş meydanında eşittirler Komutanın da kaybedecek bir tek canı var askerin de Aynı zamanda herkes cihad meydanında canını feda etmeye ve şehit olmaya hazır Eğer bir komutanın hayatını kaybetmesi bu cihadın devam etmesine bir engel teşkil edeceğini türünde bir düşüncemiz olursa, o kişiyi savaşmaya göndermeyebiliriz Fakat şu bir gerçek ki savaş meydanında kardeşlerimizin hepsi birer komutandır ve her biri birlikleri sürükleyecek kadar yeteneklidirler Bu konu sizi fazla endişelendirmesin

SORU 7 :
Çeşitli İslam ülkelerinden birçok Müslüman savaşmak için size ulaşmaya çalışıyorlar, fakat bunda pek başarılı olamıyorlar Size ulaşıp mücahidlere katılabilecekleri bir yol var mı?

Şamil BASAYEV :
Bazı rotalar mevcut fakat şu anda çetin kış şartları nedeniyle bize ulaşmak oldukça zor

SORU 8 :
Şu anda savaşmakta olan yabancı mücahid sayısı nedir ?

Şamil BASAYEV :
Aslında yabancı mücahid sayısı oldukça az

SORU 9 :
Komutan Hattap’ın yaptığı açıklamadan sonra sanki Başkan MAŞADOV’la mücahidler arasında bir anlaşmazlık varmış gibi bir hisse kapıldık Bunları kendi içinizde halletmek yerine medyaya yansıtmak pek doğru değil sanıyorum ?

Şamil BASAYEV :
Ben sizin kapıldığınız hisse kapılmadım Her halûklarda hiçbirimiz melek değiliz, hepimiz insanız Dolayısıyla ayrılığa düşmek de tamamen insanlara özgü bir durum Allah Resulü bile zaman zaman ayrılığa düştüğü zamanlar olmuştur Açıklığa kavuşturmak istediğim nokta şu ki insanların kalbi ne kadar Allah için atsa da, bu bazen insanlara özgü olan ayrılıkların üstesinden gelinmesine yetmiyor Muhakkak biz Peygamber ashabının sahip olduğu seviyeye ve takvaya sahip değiliz, ama onların bile zaman zaman ayrılığa düştüklerini biliyoruz
Allah bir ayetinde şöyle buyuruyor ve onlar ayrılığa düştüler, Rabbinin merhamet gösterdikleri müstesna Dolayısıyla ben sadece Allah’ın bize merhamet etmesini ve bizi ayrılığa düşürmemesi için dua ediyorum Fakat ortaya atılan görüşler ne olursa olsun bizler Başkan Maşadov'un emir ve komutası altındayız Çünkü o mücahitlerin tartışmasız tek komutanıdır

SORU 10 :
Afganistan ve diğer bölgelerde savaşmış olanlar başta olmak üzere pek çok müslüman gencin, cihadda size katılmak için çok hevesli olduklarını görüyoruz İslam dünyasının liderlerine seslenip bu gençlerin size ulaşmalarında yardım etmeleri için bir çağrı yapmayı düşünüyor musunuz ?

Şamil BASAYEV :
Eğer Allah’ın çağrısı ve tehdidi bu insanların kalplerini titretmediyse benim, yani Rabbine karşı son derece zayıf ve aciz olan Şamil’in onlardan bir yanıt beklemesi yanlış olur Hafifiyle ağırıyla hepiniz yola koyulun ve Allah yolunda mallarınızla canlarınızla cihad edin Eğer bilirseniz bu sizin iyiliğinizedirAma en sonunda görüyoruz ki Allah’ın merhamet ettikleri hariç kimse yerinden kıpırdamadı Ama eğer Amerika onları tehtid etmiş olsaydı kalpleri korku ile çarpar ve emirleri harfi harfine yerine getirirlerdi Şunu açıkça belirteyim ki İslam toprağını müdafaa etmek bir zorunluluktur, bir ödevdir Cihadın sıkıntısından kaçan ve ona hazırlık yapmayanlar yaptıkları hiçbir şeyden yarar elde edemezler Ve öyle bir zaman gelir ki onlar da bizim çiğnendiğimiz gibi çiğneniverirler

Allah’ım bizi ve tüm Müslümanları sıkıntılardan koru
Kardeşiniz Şamil BASAYEV :