Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Cehov Tarzı Hikaye Ornekleri

0
86

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Cehov Tarzı Hikaye

YOLDAN GECEN OYKU

Gunlerden Pazar Hava sıcak mı sıcak Haziran'ın son gunleri Televizyon programlarında iş yok; sen hastanede nobetcisin, ustelik bugun benim doğum gunum Yoldan gecen ilk oykuyu cevireceğimdedim kendi kendime Bakalım, ne cıkarsa şansıma!Oyle yaptım Gecen ilk oykuyu cevirdim; actım sokak kapısını, girdi iceriye

Nasılsın, adın ne senin? diye sordum

Bir Yaz Gecesi Ruyasıdedi, alcakgonullu bir sesle

Şaşırmıştım

William Shakspeare ’in unlu oyununun oykusu mu yoksa? Ne rastlantı! Dedim

Hayır,dedi o Başka 'Bir Yaz Gecesi Ruyası' bu İstanbul'un unlu iş adamlarından Sadullah Buyukgoz'un gecen gece Boğaz 'daki yalısında gorduğu bir ruya

Cok ilginc,dedim, Demek oyle Yalısında gorduğu bir ruya

Evet, sabaha karşı gormuş

Kişiler filan var mı icinde?

Cok kalabalık,dedi o Bir garden parti İki yuz konuk var Kuzu cevrilmiş, bir yanda soğuk bufe Orkestra, dans Ustelik siz de varsanız ruyam icinde arkadaşınızla birlikte gelmişsiniz

İşte bunu duyunca şaşırmıştım

İyi amadedim, Ben Sayın Sadullah Buyukgoz'u tanımam ki! İnanım adını da duymadım Yani, Ankara insanıyız biz O yuzden Yalısının yerini bile bilmem
Yalı Yenikoy'de, dedi o, lebi derya denize karşı

Merakım giderek artıyordu

Neymiş bu 'Yaz Gecesi Ruyası', sabırsızlanıyorum Hadi başlayın anlatmaya? dedim

Tamam, dedim, Size icecek serin bir şey getireyim ilkin

Kalktım, mutfağa gittim Frijiderden bir şişe kola cıkardım, bardakları hazırladım, salona getirirken ayağım eşiğe takıldı Tepsi bir yana fırladı, bardaklar ote yana

Hızla bana doğru gelen duvarı gorebildim en son

Gozlerimi actığımda, başıma bir kalabalık toplanmıştı Endişe ile ustume eğilen yuzlere hayretle baktım Değişik parfum kokuları, son model tuvaletler carptı gozume

Smokinli, kır saclı bir beyefendi bana doğru yaklaşmıştı

Nasılsınız hanımefendi? Sıcak dokundu size Buyurun şu kolonyalı mendili koklayın, iyi gelir,diyordu

Doktor da geldi işte!dedi smokini, kır saclı bey ve yana cekildi

Bir de baktım sen gelmişsin Ustunde cok şık bir frak vardı Yakanda beyaz bir karanfil Nabzımı tuttun, saydın

Yavaşca kalkabilirsin Ani bir tansiyon duşukluğu Pek onemli değil,dedin

Doğrulmuştum Elimdeki yelpazeyi yavaşca sallıyordum

Belli ki cok seckin bir kalabalığın icindeydik Cevredeki kadınların giysileri birbirinden guzeldi Takıları goz kamaştırıyordu

Sarışın, boynunda o zamana değin gorduğum en guzel gerdanlıklardan birini taşıyan, incecik; yaşı bile olmayan bir kadın yaklaşmıştı yanıma

Cok gecmiş olsun hanımefendi Yalımıza ilk gelişiniz İnanın cok uzuldum,diyordu

Sen kulağımın dibinde, belli belirsiz fısıldadın:

Ev sahibesi, Bayan Lusette Buyukgoz İsvicreli

Kadının elini tuttum Dostlukla sıktım

Ne olur uzulmeyin, gecti, bakın, iyileştim artık!dedim

Orkestra valsler calmaya başlamıştı

Senin koluna girdim, denizin kenarındaki buyuk yuzme havuzunun cevresinde dolaşmaya başladık Az ileride soğuk bufe acılmıştı Garsonlar ellerinde icki tepsileri, cevrede fır donuyorlardı Zaman geceye yakın olmalıydı Ozel olarak bir dondurmacı da getirilmişti Oyunlar yaparak konuklara dondurma sunuyordu

Şu Maraş dondurmacısını sanki bir yerden gozum ısırıyor,dedim sana

İyi bak,dedin gulerek

İyice baktım Hintli Dilip'ten başkası değildi bu! Uzun cubuğu ile akıl almaz ustalıkla dondurmayı havada cevirip, bin bir oyun yapıyordu

Baktığımı gorunce goz kırptı

Benim ustunde de cok şık bir tuvalet vardı Şarap renkli gupur danteldendi Bir omuzu acıktı Tek kolu uzundu Bu uzun kolun ustunde paha bicilmez takılar, Rus yapımı pırlanta değişik; altın, platin montorlu yuzukler gordum

Havuzun kabinlerin oradaki bir boy aynasının onunden geciyorduk Şoyle bir goz attım; saclarım tepeye toplamıştı, inciler ve pırlantalarla işlenmişti sanki tum başım Boynumda, altın ve gumuşten birbirine dolanmış iki yılanı gosteren bir gerdanlık vardı Yılanlardan aşağı bakanın gozleri yakuttan, diğerinki zumruttendi

Aynada kendimi gorunce, topluluktaki en havalı kadın olduğumu anlamıştım

Yaseminlerle ortulu kameriyeden kulağıma şu konuşmalar geldi:

Rahmetli Sureyya Hanımın biricik torunu Servet aileden geliyor Yazılar yazıyormuş Oyle dedilerdi Yanındaki de birlikte yaşadığı operator Ustundekilerin tumunun sigortalı olduğu soyleniyor

Evet, şu zumrut ve pırlanta karışımı kupeler muthiş!

Başında en az on beş milyonluk taş var!

Sustular

Amerika nasıldı efendim?diye bir soru geldi yanı başımdan

Dondum baktım, iki bay bize yaklaşmışlardı Gobekli olanı sormuştu soruyu Saygı ile elenli elimi optu Cok guzeldi,dedim

Bahce kapısının oradan sesler duyuldu; hepimiz o yana donduk Baktım; Hidayet Munir Sade, safari bir takım elbise giymişti Platin saplı bastonunu uşağa verip, dosdoğru bana geldi

Tum gozler ustumuzdeydi

Ah, nasılsınız, nasılsınız? dedi

Benim elimi dudaklarına goturdu, beni dostca kucakladı Kameriyeden bir fısıltı duydum

Bir milyarder Kim olduğu tam bilinmiyor Coğu zaman yurt dışında Muthiş para var adamda

Cevreyi izleyerek tebessumler dağıtarak ilerliyorduk

Uşaklardan biri yanıma yaklaşarak kulağıma eğildi

Baron buradalar, efendim Şu ağacın altındalar?dedi

Dondum o yana Mosyo Esterhaze, Panama keteninden yapılmış ceketini savurarak ayağa fırlamış

Ben de sizin gruba katılabilir miyim?diye sordu

Pek tabii Sayın Esterhaze Şeref verirsinizdedim

Hep birlikte kalabalığın icinde dolaşıyorduk

Ev sahibinin ve karısının gozleri ustumuzden ayrılmıyordu

Kameriye yeniden canlanmıştı Kulak kabarttım

İşte kardeşim, bunlar ulaşılmaz zenginler Anlıyor musunuz? Şu baron denilen ihtiyarın parası saymakla bitmezmiş Bak, bak meşhur Recep Bey işte şu Bir bilim adamı

Bizi gorunce, Recep Eğilmez oturduğu şezlongtan ayağa kalkmıştı Saygı ile iki elime sarıldı

Gorduğunuz gibi tezime devam ediyorum,dedi bana, hafifce goz kırptı

Anlamıştım Başımı salladım O, cevreyi izlemeyi surduruyordu

Sen gittin, bana bir havyarlı kanepe getirdin Biraz yedim, gecen bir garsonun tepsisinden bir bardak şampanya aldım Usul usul yudumladım

Tek tek konuşmalar denizden gelen yel ile kulağıma ulaşıyordu:

Hic buralarda gozukmezler Bu gece hepsini bir arada gormek buyuk şans Hayret doğrusu Hafta sonu, renkli basına iş cıktı desene!

Birden bire orkestra:

İyi ki doğdun!

parcasını calmaya başlamıştı

Aydınlatılmış bahcede buyuk bir alkış koptu İki garsonun tekerlekli bir masanın ustunde taşıdıkları uc katlı, pembe doğum gunu pastasını gorunce şaşırdım

Herkes bana bakıp İyi ki doğdunuz!diyordu

Eğildim, tum mumları bir ufleyişte sondurdum

Bir alkış koptu Donup seni optum

Hidayet Munir elime kocaman bir paket tutuşturdu Bal rengi kurdelesini merakla actım

Havai adalarının zumrut, yakut ve inciden yapılmış ufak bir maketi! Size layık değil ama Anımsıyor musunuz?dedi

Başımı salladım

Gozlerim dolmuştu

Kutudaki maketi gorebilmek icin herkes cevreme toplamıştı Beğeni sesleri, 'inanılmaz!' mırıltıları kulağıma geliyordu Birden, maketin icinden yeşil bir papağan havalandı İnanılmaz bir şey bu,diye bağırdım

Sizin icin nedir ki!dedi Recep Eğilmez

Bir dilim pasta uzattı bana Frambuazlıydı Harikaydı

Baktım, salonda oturuyorum

Karşımda, Yoldan Gecen Oyku

Evet, sonra? Sonra ne oldu?diye sordum merakla

Sonra, Sadullah Bey uyandı,dedi o

'Bir Yaz Gecesi Ruyası'

Ne duşmuş be! Ne oykuymuş!

Hic unutmayacağım Oyku gittikten sonra uzun sure duşundum Kapı calındı Sen gelmiştin! Şaşırdım

Kactım nobetten Pazara uğradım Sana guzel kiraz, şekerpare aldımdedin

Gittik mutfağa yıkadık onları

Doğum gunun bugun senin, yoksa unuttun mu?diye sordun

Unutur muyum hic!diye bağırdım

Bana uzattığın armağan paketini acmaya koyuldum

858,496Konular
981,723Mesajlar
29,798Kullanıcılar
efecerrah53Son üye
Üst Alt