Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Cemile Kitap Özeti

Cemile Kitap Özeti

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Cengiz Aytmatov Cemile Roman Özeti
Cemile Roman Özeti Cengiz Aytmatov

Özet:
Kendim için çok değerli olan tablonun karşısına geçiyor ve tabloya uzun uzun bakıyorumTabloda sonbaharın solgun görüntüsü varRüzgar,uzaktaki sıradağların üzerinden süratli seri kayan küçük alabulutları kovuyorÖn planda,koyu kızıl renkte bir pelin bozkırıVe üstelik,son yağmurlardan sonra kurumaya vakit bulamamış kapkara bir yolYağmurdan yumuşayan tekerlek izleri baştan başa iki yolcunun etap izleri uzayıp gidiyorİzler uzaklaştıkça silikleşiyorlar O iki yolcu ise,bir adım daha atsalar çerçeveden dışarı çıkacaklar yarıBu yolculardan biri…
Savaş başlayalı üç yıl olmuştuAile büyükleri uzak cephelerde,Kursk ve Oral önlerinde savaşıyorlardıBüyük erkeklerin harcı olan jurnal ağır işler demin onbeş yaşına basmamış olan çocukların omuzlarına yüklenmiştiAvılda iki akraba ailenin evleri yanyanaydıDiğer evin aile reisi ölmüş ve karısı iki çocuğuyla kalmışKabilede hala yaşatılan eski geleneğe tarafından ,dul bir kadının çocuklarını alıp diğer bir yere gitmesine müsade verilmezOnun için bizimkiler bu kadını babamla evlendirmişlerBabam ölenin en yakın akrabası olduğundan,atalarının ruhuna saygısı ve ödevi,onu bu kadınla evlenmeye zorunlu etmişBöylece bizim evde ikinci bir aile olmuş Bu evde iki oğlunu verdi orduyaBunlardan büyüğü olan sadık,askere gitmeden hemen şimdi evlenmiştiSadık ’ın annesi mert,hatır sayan,kimseye musibet düşünmeyen bir kadındıTalihde yüzüne gülmüş,ona gayretli bir gelin vermişti:Cemile,çalışkanlıkta annenin benzeriydiYorulmak nedir bilmez,her işten anlayan lakin hareketleri birazcık öbür bir bayan
Birgün eve geldiğimde avluda onbaşı Ozmat ’ı gördümErkekler olmayınca tahıl çuvallarını Avıl ’dan istasyona asker eşlerinin taşımasına karar vermişlerdi Bunun için Cemile ’yi istiyorduAnnem başta razı olmadıDaha sonra benimde Cemile ’nin yanında gitmem şartıyla Ozmat annemi razı ettiBizle beraber köye cepheden yeni gelen Danyar ’da gelecektiDanyar ’ın şaşılacak yanı,aralıksız dalgın olmasına karşın,çok çabuk çalışması ve iyi iş yapmasıydıOnu gören,açık yürekli hiçde utangaç olmayan bir insan sanırdı ama o tersine içine kapanık bir insandı
Birgün Cemile ’yle Danyar ’ın arabasına ağır bir çuval yükleyerek şaka yaptıkDanyar o lahza bunu çok ciddiye aldı lakin ertesi gün hiç bir şey yokmuş gibi davranmaya devam ettiBu eşşek şakasından nedeniyle Cemile kendisini Danyar ’a aleyhinde mahçup hissediyorduDönüşte Cemile şarkı söylemeye başladıSesi güzeldi ve onu dinlemek bir zevktiBir lahza durdu ve Danyar ’a seslendi:
Hey danyar,sende bir türkü söylesene! Sen yiğit değilmisin yani!
Danyar atlarını durdurarak biraz mahcup,cevap verdi:
Söyle Cemile söyle,can kulağıyla dinliyorum seni!
Ne yani bizim kulağımız yok mu?Anlaşıldı anlatmak istemiyorsun
Ve Cemile söylemeye devam etti
Ondan türkü söylemesini niçin istemişti acaba?Şayet öylesine istemişti,olur ya de onu konuşturmak istiyorduAz sonra her tarafta türküsünü kesip bağırdı:
Hey Danyar,sen hiç aşık oldun mu?
Böyle dedi ve gülmeye başladı
Danyar soruya cavap vermiyor ve susuyordu Cemile ’de sustu
“Birine türkü söyletmenin en iyi yolu bu diyedüşündüm ve güldümDereyi geçtikten daha sonra Danyar kamçısını şaklattı ve aniden türkü söylemeye başladıYavaş sesle,gidip gelen söylenen bu türküde fazla acıklı,hevesli benim anlatamayacağım bir şey vardı
O günden daha sonra hayatımızda bir değişim olduğu belliydiBen artık sürekli olarak iyi bir şeyin olacağını bekliyor,bunu istiyordum
Her zamanki gibi istasyondan geliyordukBu kere Danyar ’a bir şeyler olmuştu:Türküsünde o kadar tatlı pek yürek parçalayıcı bir uysallık ve yalnızlık duygusu vardı ama ona olan sempati ve merhametten insanın gözleri sulanıyor,boğazına bir şeyler takılıyorduCemile,danyar ’ın arabasına bindi ve onun yanında oturduElini göğsüne koymuş ve yarı taş kesilmiştiBen arabanın yanında yürüyor,hafifçe hızlanarak öne geçiyor ve gözucuyla onlara bakıyordumDanyar sanki Cemile ’nin varlığını hissetmemiş gibi söylüyordu türküsünüCemile Danyar ’a en ince ayrıntısına kadar sokulmuş,başını hafifçe onun omzuna dayamıştı
Danyar ’ın sesi titredi,sonra yeni bir kuvvetle tekrar gürledi,çınladıDanyar derhal bir aşk türküsü söylüyorduBu engin bozkırda ben iki aşık görmüştümBeni farkedemiyorlardı bileBambaşka iki insan olmuşlardı
Danyar ’I dinlerken her zaman duyduğum o anlaşılmaz heyecan beni yeniden sardıVe aniden,ne istediğimi apaçık anlayıverdim:Ben,onların resimlerini yerine getirmek istiyordumAvıl ’a döndüğümüzde devlete ait yapmaya başladımKendimi öyle kaptırmıştım ki etrafımda olanları ne görüyor, ne duyuyordum Oysa tepemde bağıran bir sesle kendime geldim:Cemile idi buÖnümdeki devlete ait gördü ve resme uzun uzun baktıVe
Onu bana ver,anı olarak saklayacağım
Böyle dedi ve kağıdı katlayıp koynuna soktu
İki yıl aradan daha sonra o güz her yerde okula döndüm Derslerden sonradan sık sık nehir kenarına gider,derhal teredilmiş ve ıpıssız harman yerinin yakınında bir yere oturdumBirden yanyana giden iki insan gördüm Cemile ile Danyar,vadide patikadan demiryolu kavşağına gidiyorlardı Başları fundaların arasında iki defa daha göründü ve sonra kayboldular…
Cemileeee! Diye bağırdım olanca kuvvetimle
Aklımı kaybetmiştim yarıDereye dalıp,suların içinde arkalarından koşmaya başladımHızla sırası gelmişken birden düşüp yuvarlandımGözlerimden çeşme gibi yaş akıyorduİşte o süre yerde uzanıp yattığım o anlarda,pat diye anladım Cemile ’yi sevdiğimiEvet,sevmiştim ve bu benim ilk çocukluk,ilk gençlik aşkımdıO an ben yalnız Cemile ’den ve Danyar ’dan yok,çocukluğumdan da ayrılmıştım
Acilen onlara bakıyor ve Danyar ’ın sesini işitiyorumBeni de yola çağırıyorCemile kitap özetiemek ama bavulumu alıp gitmenin zamanı geldiBen de bozkıra,kendi köyümüze döneceğim ve orada yeni renkler arayacağım
KİTABIN BELLI BAŞLI FİKRİ:Sevgi engel tanımaz
KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: Danyar:Savaştan yeni dönmüş, bir ayağı aksak, genç ve bitkin bir delikanlıdır Yetim büyümüş,içine kapanık biryapıya sahiptir Yüreğinin gizlerini kimseye açmamıştır Sessizdir keza de çok sessiz Gözleriyle konuşurBelkide pek sıkıntılı geçmiş öksüzlük yılları ona duygu ve düşüncelerini gizlemesini öğretmiştir
Cemile: Tabiatı Danyar ’dan bambaşka da olsa, düşüncelerini konuşarak gizlerSert mizaçlı, lafını esirgemeden açık açık konuşur Kimilerini bu tavrı rahatsız etse anne onun en çok bu yönünü sever Hal ve tavırlarında serbest, büyüklerine saygılıdır Epeyce da güzeldir Kocası evliliklerinin dördüncü ayının ertesinde savaş dolayısıyla askere gitmiştir Kocasının ara sıra gönderdiği mektupların son satırlarında geçen “Karım Cemile ’ye selamlar cümlesi, cemilenin deli dalgalar gibi coşan yüreğini hoşnutluk etmez *

858,536Konular
981,827Mesajlar
32,345Kullanıcılar
ekselans55Son üye
Üst Alt