bilgisayarci
FD Üye
Döven’in, tam 242 çocukla 6 ay boyunca yaptığı araştırması dünyaca ünlü ‘Pediatrik International’ mecmuasında de yayımlandı.
LİTERATÜRDE BİRİNCİ
Mersin Kent Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vazifeli olan Serra Sürmeli Döven, bu tezini ayrıyeten Ekim 2019’da Venedik’te yapılan Memleketler arası Çocuk Nefrolojisi Kongresi’nde de sundu.
Literatürde birinci olan bu tespit, tıpta yeni bir hadise olarak kabul gördü ve hekim tavsiyeleri ortasına girdi. Yapılan araştırmanın en kritik kısmını annelerle yapılan anketler oluşturdu.
İDRARI TUTUYORLAR
Posta’ya konuşan Serra Sürmeli Döven, “Yatmadan evvel bu aygıtları kullanmayla, gece idrar kaçırma ortasında münasebet saptadım. Geniş kapsamlı bir araştırmayla bunu kanıtladım.
Bu aygıtlarla vakit geçiren çocuklar, bol sıvı tüketmelerine karşın oyunun heyecanına kapılarak idrarlarını tutuyor ve tuvalete gitmeden uyuyorlar. Hatta büyük kısmı, tuvalete gitmeyi unutuyor” dedi.
AİLELER BİLMİYOR
Altını ıslatma durumunun aileler için büyük sorun olduğunu kaydeden Serap Sürmeli Döven, “Ancak kimse sorunun telefondan ya da tabletten kaynaklandığını bilmiyordu ve farklı tahliller arıyorlardı.
Durum çocukların da psikolojilerini altüst ediyordu. Aileler artık bu şuurla çocuklarını uyutsunlar” açıklamasında bulundu.
Murat Gülderen/Posta