Sürdürülebilir moda denince başınız biraz karışıyor olabilir… Vegan mı? Etik mi? Muhit dostu mu? Eşitlik ile mi üretildi? Bunlardan hangisi sürdürülebilir moda oluyor? Yahut sürdürülebilir moda ‘hızlı moda’ kavramının zıttı mı? Aslında karşılık çok uzun ve komplike. Özünde sürdürülebilir moda bir dizaynın materyalleri, üretimi ve dağıtımına kadar birçok şeyi kapsıyor. Bu durumda sürdürülebilir moda, bir modülün üretiminin en başından tüketimine kadar her şeyi kapsıyor.
Münhasıran üretiminde çok su gerektiren koton için organik alternatifler bulan sürdürülebilir markalar, pestisit ve zararlı kimyasalların olmadığı üretim teknikleri ile dikkat çekiyor. Polyester üzere insan imalatı kumaşlar plastikten üretildiği için muhite epeyce zarar veriyor. Muhite hassas markalar polyester tasarrufundan kaçınarak daha sürdürülebilir kumaşlar tercih ediyorlar. Vegan yahut yapay deriye yönelen hassas markalar, seçtikleri materyallerin yanı sıra üretim metotları ile de ön plana çıkıyorlar.
Emekçiler için inançlı çalışma sahaları sağlayan markalar, sanatkarlara ve sanatkarlara yüksek standartta fabrikalar yahut üretim merkezleri sağlıyorlar. Birçok vakit kullanılan kimyasallardan ve çalışma ortamından zarar gören moda personelleri, sürdürülebilir markalar ile daha inançlı ortamlarda çalışabiliyorlar. El işçiliğine de kıymet veren sürdürülebilir markalar, dizaynlarının sanatkarlarına farklı girişimler ve imkanlar sağlıyorlar.
Her açıdan çevreyi ve çalışanlarını düşünen sürdürülebilir moda markaları birebir devirde yerküredeki karbon ayak izini azaltmayı hedefliyorlar. Dağıtım sürecinde olabildiğince az kuvvet harcamayı hedefleyen bu markalar ile vicdanen rahat olabilirsiniz. Kıyafet üretimi, yerkürede muhite en çok zarar veren dallardan biri… Son periyotlarda gitgide ağır hale gelen iklim değişimi ve etraf kirliliği bölümün radarına girerek, modanın değişime gitmesini sağladı. Tüketicilerin de bilinçlenmesi üzerine artan ‘sürdürülebilir’ üretim taleplerine kulak veren markalar ile hem usul hem de muhite hassas olabilirsiniz. Günümüzde en çok konuşulan sürdürülebilir markaları fotogaleride inceleyebilirsiniz…