Chatham House Lideri Jim O'Neill Bloomberg HT Londra Temsilcisi Ceren Dilekçi'nin sorularını yanıtladı. O'Neill global iktisat için en düzgün baz senaryonun V formunda toparlanma olduğunu söyledi. Türkiye iktisadına dair de değerlendirmelerde bulunan O'Neill koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye sermaye akımı olabileceğini lisana getirdi.
Koronavirüsün dünya iktisadına tesirine dair O'Neill, "Yaklaşık 4 haftadır gelen ayrıntıları inceliyorum, Çin dışındaki yerlerden gelen olaylar da var. Ben dünya için "V" halinde toparlanmanın en âlâ baz senaryo olduğunu düşünüyorum, Çin dünya iktisadı için çok kıymetli, şayet bu kaidelerde büyümeye devam ederse bu durumun üstesinden geleceğiz." sözünü kullandı.
O'Neill bu noktada Merkez Bankalarının faiz indirimlerinin ekonomileri desteklemeyeceğini belirterek "Merkez Bankaları ne yapar pek emin değilim, son 2 - 3 yıldır nakdî gevşeme konusunda ısrarcılar, 11 yıl evvel bu mantıklıydı, lakin artık bu ekonomilere yardımcı olmuyor. Varlık fiyatlarına yardımcı olması iktisada yardımcı olacağı manasına geliyor. Umuyorum ki Merkez Bankaları faiz indirimine başlamaz. Zira virüsü denetim altına almak için faizleri indirmelerinin nasıl bir yarar sağlayabileceğini anlamıyorum" halinde konuştu.
"BRICS ÜLKELERİNİN KENDİ ZORLUKLARI VAR"
BRICS ülkelerinin pay senedi piyasalarının dünyanın geri kalanına nazaran daha düzgün performans gösterdiğini kaydeden O'Neill, "Örneğin Brezilya en güzel performans gösteren pay senedi piyasalarından birine sahip. Çin piyasaları virüs öncesi çok yeterli performans gösteriyordu. Hindistan ve Rusya da düzgün performans gösterdi. Lakin Brezilya ve Rusya'nın emtia fiyatlarına bağlı olması nedeniyle biraz kaygılıyım. Bu bağlılıktan kurtulmaları gerekiyor. " yorumunu yaptı.
"TÜRKİYE'NİN MUAZZAM POTANSİYELİ VAR"
O'Neill, Türkiye iktisadında son birkaç yılda yaşanan zorlukların üstesinden gelindiğini, koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye sermaye akımı olabileceğini kaydetti.
O'Neill "Türkiye'nin demografik olarak muazzam bir potansiyeli var. İktisatta son birkaç yılda zorluklar yaşanmasına karşın bu zorluklarla beklentimden daha âlâ başa çıkıldı. Türkiye sakinlik devirlerinde memleketler arası yatırımcılar için cazip oluyor. Koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye sermaye akımı olabilir. Zira iktisat dengelenme işaretleri gösteriyor." dedi.
Büyümede % 5 amacına ulaşılıp ulaşılmayacağı sorusuna ise O'Neill " dünya ekonomileri bu yıla kuvvetli bir başlangıç yaptı. Almanya, İtalya ve Japonya resesyona yakın. Türkiye'nin büyüme gayesini tutturması için mahallî dinamiklerin çok yeterli gitmesi gerekiyor. " cevabını verdi.
O'Neill İngiltere'nin Brexit sonrası bu yıl, Avrupa Birliği'nin geri kalan ülkelerinden daha süratli büyüyeceğini de kelamlarına ekledi.
Ceren Dilekçi/BloombergHT Londra