Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Che Guevara’yı Katleden Mario Teran, 80 Yaşında Öldü

Che Guevara’yı Katleden Mario Teran, 80 Yaşında Öldü
0
54

teknoloji

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
83
s-8445cac9c86adda0dc8b4269406e2bc3a0b25885.jpg

Küba Devrimi’nin başkanlarından Ernesto ‘Che’ Guevara’yı Bolivya’da yaralıyken infaz eden Mario Teran, 80 yaşında öldü. Teran, 2006 yılında Kübalı hekimlerin sayesinde katarakt körlüğünden kurtulmuştu.

1959’da gerçekleşen Küba Devrimi’nin başkanlarından olan Arjantinli devrimci Ernesto ‘Che’ Guevara’nın katili Mario Teran, 80 yaşında öldü. 

BirGün'ün aktardığı habere nazaran, Teran’ın vefat nedeninin, ‘uzun müddettir uğraş ettiği bir hastalık’ olduğu öğrenildi.

Evli ve iki çocuk sahibi Teran, 2006 yılında Kübalı hekimler sayesinde katarakt körlüğünden kurtularak sağlıklı bir biçimde görmeye başlamıştı. Teran o periyot, Kübalı hekimlerin fiyatsız sunduğu sıhhat hizmetinden faydalanan milyonlarca Bolivyalı’dan biriydi.

Bolivya dağlarında Che’yi yaralı haldeyken yakalayan askerlerin içinde yer alan Teran, infaz buyruğunun General Gary Prado tarafından verildiğini söylemişti. O vakit ‘çavuş’ olan Teran, Che’yi öldürmesini daha sonra, “hayatının en berbat anı” olarak tanımladı. Teran o anları şöyle anlatmıştı:

“Che’yi iri, çok iri gördüm. Gözleri parlıyordu. Bana hakikat geldiğini hissettim ve bakışlarını üzerime diktiğinde, başım döndü. 'Sakin ol' dedi bana, 'İyi nişan al! Adam öldüreceksin!'. Sonra kapıya yanlışsız bir adım geri gittim, gözlerimi kapadım ve ateş ettim.”

Che hakkında yazılan biyografilerde, Teran’ın birinci atışlarında maksadını ıskaladığı yazıyor.

Che Guevara kimdir?

Che Guevara, 1959’da diktatör Fulgencio Batista'yı deviren ve Fidel Castro liderliğinde iktidara gelen devrimci hareketin kıymetli aktörlerinden biriydi.

Küba Devrimi’nin akabinde bir müddet ülkede yöneticilik yapsa da daha sonra ihtilal için gerilla gayreti vermeyi sürdürdü. Afrika ve Güney Amerika’da diktatörlüklere karşı uğraş eden gerilla kümelerine katıldı.

Aynı vakitte bir hekim olan Che, hayatı ve kişiliğiyle dünya devrimci hareketinin sembol isimleri ortasında yer alıyor. Ernesto Che Guevara, öldürüldüğünde şimdi 39 yaşındaydı.

858,505Konular
982,983Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt