Son yıllarda devletimizin en çok tüketilen tatlıları arasında mahal alan cheesecake hem marketler de hem de kafelerde de satışı yapılıyor. Gelgelelim Cheesecake hanede yapıldığında hem kıvamı daha şık oluyor, hem de daha sağlıklı. Pekala meskende Cheesecake nasıl yapılır? Hanede Cheesecake yapmanın püf noktaları nelerdir? Pratik Cheesecake tanımı var mıdır? Tüm bu soruların karşılığını haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.
Söz anlamı “peynirli kek” olan Cheesecake, dünya mutfağı için yeni bir lezzet değildir. Cheesecake’ler, imalatında kullanılan gereçlere ve üzerine dökülen soslara nazaran de epey farklılık gösterir lakin değiştirilemeyecek tek bir gereç vardır, o da peynirdir. Bununla birlikte kullanıldıkları devletlere nazaran peynirler de farklılık gösterirler. New York stilinde umumide krem peynir, bilhassa de Philadelphia marka krem peynir kullanılırken; İtalyan stilinde daha çok ricotta peyniri kullanılır. Almanlar ise quark peynirini tercih ederler. Devletimizde de severek tüketilmeye başlanan Cheesecake labne peyniri ile yapılıyor. Prodüksiyonu sanıldığından kolay olan sırf ihtimam gerektiren bu tatlı, hem çay saatlerine çok yakışıyor hem buzdolabında kesinlikle olması gerekenler arasında. Peki Cheesecake pratik nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?
CHEESECAKE TANIMI:
MATERYALLER
500 gram labne peyniri
1 paket krema
1,5 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı un
4 adet yumurta ve 1 yumurtanın sarısı
1 paket vanilya
Alt taban için;
2 paket burçak bisküvi
100 gram eritilmiş tereyağı
1 su bardağı toz üzere çekilmiş fındık
Yarım çay bardağından biraz az süt
Üzerinin sosu için;
250 gram frambuaz
5 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı su
1 paket vanilya
YAPILIŞI
Öncelikle alt tabanını hazırlayarak tarife başlayın. Bisküvileri ve fındığı rondoda un üzere olana kadar şıkça çekin.
Akabinde tereyağını eritip, sütü yavaş yavaş ek ederek alt tabanı hazır hale getirin.
Sosunu hazırlayabilirsiniz; frambuaza şekeri ve suyu ek edip dolapta bir saat bekletin. Ocağa alıp bir çay bardağı soğuk suyla mısır nişastasını eritip içine ek ederek kaynatmaya başlayın.
Kaynayınca kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sonrasında acilen vanilyasını ek ederek, ılık hale gelene kadar kabuk tutmaması için hafif karıştırın.Soğuması için kenara alabilirsiniz.
Kelepçeli kek kalıbının en altını şıkça yağlayın. En alt tabanı için hazırlanan harcı eşit bir tabaka olacak halde yayın. Buzdolabına koyun.
Orta kısmı için labne peynirini bir kabın içerisine alıp 3 dakika kadar çırpıcı ile karıştırın. Kremayı da birebir formda münferit bir kapta hafif katılaşana kadar çırpıp 2 sinide tıpkı kabın içine alıp içine şekeri ilave ederek karıştırın.
Yumurtaları da tek tek ilave edip yaklaşık 5 dakika çırpmaya devam edin. En son unu ve vanilyasını ek edip dolaptaki harcı çıkarıp üzerine dökün.
Bu arada dökmeden evvel kalıbın kenarını folyo ile sarın. Böylece uzun mühlet fırında kaldığı için kenarları yanmamış oluyor.
Kalıba hafifçe vurup içindeki hava kabarcıklarının dışarı çıkmasını sağlayıp evvelden ısıtılmış fırında birinci 10 dakika 200 kademede, 10 dakika sonra 160 aşamalık fırında pişirin.
Fırının kapağını 1 saat kadar hiç açmayın.Fırının içine kesinlikle ısıya dayanıklı su dolu orta büyüklükte bir kap koyun.
Kapağı açtığınızda Cheesecake hafif sallayın. Şayet oynamıyorsa fırını kapatıp kapağını biraz aralayıp ılınmaya bırakıyoruz.
Ilındıktan sonra fırından çıkarıp 1 saat kadar soğuduktan sonra hazırladığımız sosu üzerine dökün.
Dolapta 1 gece dinlendirip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
CHEESECAKE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Cheesecake yaparken kullanacağınız gereçlerin tamamının oda sıcaklığında olması gerekir. Materyallerinizi cheesecake üzerinde çalışmaya başlamadan en az 2 saat evvel buzdolabından çıkarıp tezgahın üzerinde ısınmalarını bekleyin. Böylelikle gereçleriniz daha kolay karışır ve uzun müddet çırpmanıza gerek kalmaz.
Cheesecake yaparken uzun mühlet çırpmak en büyük günahlardan biridir çünkü çok çokça çırpılan cheesecake dolgusunun içinde hava kabarcıkları oluşur. Bu da cheesecake’inizin pişme aşamasında üzerinde çatlaklar oluşmasına neden olur.
Cheesecake’inizi yerli tanımlara nazaran yapıyorsanız belirtilen ölçüleri birebir takip etmediğiniz takdirde kıvam ve lezzet sorunu yaşayabilirsiniz. Şayet yabancı tanımlardan faydalanacaksanız o durumda işiniz biraz daha zorlaşabilir. Zira listede belirtilen gereçlerin tamamını Türkiye’de bulamayabilirsiniz.
Cheesecake’i pişirme aşamasına geldiğinizde fırınınızı kesinlikle evvelce ısıtın. Kalıbı su dolu bir tepsinin içinde fırına vermelisiniz. Tepsinin içindeki su fırının içinde buhar yaparak kekinizin kurumasını ve çatlamasını önler.