Ciftcilik Mesleği
Toprakta ekim, bakım, dikim ve yetiştirme yolları ile bitki, hayvan ya da hayvan urunleri istihsalinde bulunmak ya da bu urunlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirmek mesleğine verilen ad Devamlı olarak bu işle uğraşanlara da “ciftci denir Ciftcilik, insanların en once uğraşmağa başladıkları bir sanat geniş bir bilim ve onemli bir istihsal şubesidir
Ciftcilik, uretmek istediği urunun ozellik, cins ve ceşidi ile bu işlerde kullanacağı vasıta ve imkanlar bakımından başlıca şu bolumlere ayrılır:
1 Bitki ureten asıl ciftcilik bolumu: Bu bolumde tarla kulturleri (hububat, bakliyat ve obur bitkilerin uretilmesi) ile bahce kulturleri (bağcılık, meyvecilik, sebzecilik, cicekcilik) yer alır Bunlardan tarla kulturleri, coklukla geniş olcude istihsal edilen ve her biri ayrı kultur bitkilerinden ibaret olan bir bitki topluluğu ile ciftciliktir Bahce kulturleri ise, tarla kulturlerine gore daha dar alanda daha surekli calışma ve daha geniş bilgi isteyen bir ciftciliktir
2 Ehli hayvan ureten ciftlik (Zooteknik): Bu bolum, zirai iktisat bakımından bitki yetiştiren ciftcilik bolumu ile birlikte ve onunla tam bir işbirliği halinde yurutulur Bu bolumde buyuk hayvancılık (koşum ve binek hayvanları; et, sut, yun veren hayvanlar; deniz ve tatlısu balıkcılığı) ile kucuk hayvancılık (tavukculuk, kumes hayvancılığı, arıcılık, ipekbocekciliği) kollan bulunmaktadır
3 Urunleri kıymetlendiren ciftcilik sanatları bolumu : Bu bolumde bitkisel urunleri kıymetlendirme sanayi (şarapcılık, biracılık, sirkecilik, pekmezcilik, rakıcılık, ispirtoculuk, ekmekcilik, yağcılık) ile hayvansal urunleri kıymetlendirme sanayi (sutculuk, et konserveciliği, dokumacılık) yer almaktadır
Toprakta ekim, bakım, dikim ve yetiştirme yolları ile bitki, hayvan ya da hayvan urunleri istihsalinde bulunmak ya da bu urunlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirmek mesleğine verilen ad Devamlı olarak bu işle uğraşanlara da “ciftci denir Ciftcilik, insanların en once uğraşmağa başladıkları bir sanat geniş bir bilim ve onemli bir istihsal şubesidir
Ciftcilik, uretmek istediği urunun ozellik, cins ve ceşidi ile bu işlerde kullanacağı vasıta ve imkanlar bakımından başlıca şu bolumlere ayrılır:
1 Bitki ureten asıl ciftcilik bolumu: Bu bolumde tarla kulturleri (hububat, bakliyat ve obur bitkilerin uretilmesi) ile bahce kulturleri (bağcılık, meyvecilik, sebzecilik, cicekcilik) yer alır Bunlardan tarla kulturleri, coklukla geniş olcude istihsal edilen ve her biri ayrı kultur bitkilerinden ibaret olan bir bitki topluluğu ile ciftciliktir Bahce kulturleri ise, tarla kulturlerine gore daha dar alanda daha surekli calışma ve daha geniş bilgi isteyen bir ciftciliktir
2 Ehli hayvan ureten ciftlik (Zooteknik): Bu bolum, zirai iktisat bakımından bitki yetiştiren ciftcilik bolumu ile birlikte ve onunla tam bir işbirliği halinde yurutulur Bu bolumde buyuk hayvancılık (koşum ve binek hayvanları; et, sut, yun veren hayvanlar; deniz ve tatlısu balıkcılığı) ile kucuk hayvancılık (tavukculuk, kumes hayvancılığı, arıcılık, ipekbocekciliği) kollan bulunmaktadır
3 Urunleri kıymetlendiren ciftcilik sanatları bolumu : Bu bolumde bitkisel urunleri kıymetlendirme sanayi (şarapcılık, biracılık, sirkecilik, pekmezcilik, rakıcılık, ispirtoculuk, ekmekcilik, yağcılık) ile hayvansal urunleri kıymetlendirme sanayi (sutculuk, et konserveciliği, dokumacılık) yer almaktadır