Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çiğ gıdadan gelen tehlike salmonella

Çiğ gıdadan gelen tehlike salmonella
0
108

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
SALMONELLA' ya BAĞLI AZIK ZEHİRLENMESİ

Salmonella enfeksiyonları Yerküredeki yaygın enfeksiyonlardan biridir. Bu enfeksiyonlar klinik olarak değişik formlarda görülmektedir. Klinik tablo besin zehirlenmesinden önemli hastalık tablosu olan tifo’ya kadar değişim göstermektedir. Son yıllarda salmonellanın neden olduğu tifo vakalarındaki azalmaya rağmen salmonellaların yol açtığı azık zehirlenme vakalarında artış olduğu görülmektedir.

Tabiatta vahşi ve evcil hayvanların mide barsak sisteminde doğal olarak bulunan ve yaygın olan bu etkenler kişilere enfekte hayvan eserlerinden hazırlanmış azıkların tüketilmesi ile bulaşır.

Çiğ yumurta

Çiğ yahut az pişmiş tavuk eti

Pastörize olmayan süt ve bu sütlerden üretilen azıklar

Mutfakta bu besinlerin süreç yapıldığı ve düzgün yıkanmamış mutfak materyalleri

Birtakım hane hayvanlarının dışkıları’da bulaşımda değerlidir.

Kontamine (bulaşmış) azığın tüketilmesinden 6-48 saat sonra belirtiler ortaya çıkar. Hastalarda ;

Bulantı

Kusma

Halsizlik

Ateş

İshal

Kanlı dışkı görülür.

Kuluçka vadesi kimi hastalarda daha uzun sürebilmektedir. Bebeklerde , bağışıklık sistemi ağırlıklanmış evlat ve erişkinlerde ve yaşlılarda tablo dramatik olabilir. Bu hastalarda idrar ölçüsü azalır. Ağızda kuruluk ve halsizlik gelişebilir.

Hastalık umumiyetle 4-7 gün sürmektedir. Tablo resen düzelir. Salmonella bakterisi pişirme ve pastörizasyonla yok olmaktadır. Antibiotik tedavisinin bu hastalıklarda noktası yoktur.

Yumurta ve tavuk eti ile bulaşan salmonella azık zehirlenmesinde dikkat edilmesi gereken tedbirler nelerdir?

Salmonella mikrobunu taşıyan yumurtalar illete yol açmaktadır. Yumurtalar iyi halde pişirildiği devir bu sorun ortadan kalkmaktadır.

Yumurtaları oda ısısında 2 saatten çokça tutmamalıdır. Yumurtalar tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalıdır.

Yumurtalara dokunulduğu hengam eller düzgünce yıkanmalı

Çiğ yumurta ile hazırlanan azıkların bulunduğu kap kaçak münasebetli halde temizlenmelidir.

Çiğ yumurtadan hazırlanan birtakım soslar krema ve tiramisu tüketilirken dikkatli olmalıdır.

Tıpkı prosedür tavuk etleri ve pastörize edilmemiş süt ve süt eserleri içinde muteberdir.

Sürüngenler evcil hayvanda olsalarda salmonella taşıma mümkünlüğü ziyadedir. Hanede sürüngen beslenmemelidir.

Umumiyetle hayvan dışkısıyla bulaşmış yiyecekler kanalıyla alınan salmonella besin zehirlenmesinden korunmada hijyenin kıymeti büyüktür.

Anahtar sözler;

Çiğ besin

Salmonella

Azık zehirlenmesi

Prof.Dr.Nuran Gürses

Evlat ve Evlat Enfeksiyon Marazları Kompetanı

 
858,496Konular
981,654Mesajlar
29,725Kullanıcılar
Üst Alt