SALMONELLA' ya BAĞLI AZIK ZEHİRLENMESİ
Salmonella enfeksiyonları Yerküredeki yaygın enfeksiyonlardan biridir. Bu enfeksiyonlar klinik olarak değişik formlarda görülmektedir. Klinik tablo besin zehirlenmesinden önemli hastalık tablosu olan tifo’ya kadar değişim göstermektedir. Son yıllarda salmonellanın neden olduğu tifo vakalarındaki azalmaya rağmen salmonellaların yol açtığı azık zehirlenme vakalarında artış olduğu görülmektedir.
Tabiatta vahşi ve evcil hayvanların mide barsak sisteminde doğal olarak bulunan ve yaygın olan bu etkenler kişilere enfekte hayvan eserlerinden hazırlanmış azıkların tüketilmesi ile bulaşır.
Çiğ yumurta
Çiğ yahut az pişmiş tavuk eti
Pastörize olmayan süt ve bu sütlerden üretilen azıklar
Mutfakta bu besinlerin süreç yapıldığı ve düzgün yıkanmamış mutfak materyalleri
Birtakım hane hayvanlarının dışkıları’da bulaşımda değerlidir.
Kontamine (bulaşmış) azığın tüketilmesinden 6-48 saat sonra belirtiler ortaya çıkar. Hastalarda ;
Bulantı
Kusma
Halsizlik
Ateş
İshal
Kanlı dışkı görülür.
Kuluçka vadesi kimi hastalarda daha uzun sürebilmektedir. Bebeklerde , bağışıklık sistemi ağırlıklanmış evlat ve erişkinlerde ve yaşlılarda tablo dramatik olabilir. Bu hastalarda idrar ölçüsü azalır. Ağızda kuruluk ve halsizlik gelişebilir.
Hastalık umumiyetle 4-7 gün sürmektedir. Tablo resen düzelir. Salmonella bakterisi pişirme ve pastörizasyonla yok olmaktadır. Antibiotik tedavisinin bu hastalıklarda noktası yoktur.
Yumurta ve tavuk eti ile bulaşan salmonella azık zehirlenmesinde dikkat edilmesi gereken tedbirler nelerdir?
Salmonella mikrobunu taşıyan yumurtalar illete yol açmaktadır. Yumurtalar iyi halde pişirildiği devir bu sorun ortadan kalkmaktadır.
Yumurtaları oda ısısında 2 saatten çokça tutmamalıdır. Yumurtalar tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalıdır.
Yumurtalara dokunulduğu hengam eller düzgünce yıkanmalı
Çiğ yumurta ile hazırlanan azıkların bulunduğu kap kaçak münasebetli halde temizlenmelidir.
Çiğ yumurtadan hazırlanan birtakım soslar krema ve tiramisu tüketilirken dikkatli olmalıdır.
Tıpkı prosedür tavuk etleri ve pastörize edilmemiş süt ve süt eserleri içinde muteberdir.
Sürüngenler evcil hayvanda olsalarda salmonella taşıma mümkünlüğü ziyadedir. Hanede sürüngen beslenmemelidir.
Umumiyetle hayvan dışkısıyla bulaşmış yiyecekler kanalıyla alınan salmonella besin zehirlenmesinden korunmada hijyenin kıymeti büyüktür.
Anahtar sözler;
Çiğ besin
Salmonella
Azık zehirlenmesi
Prof.Dr.Nuran Gürses
Evlat ve Evlat Enfeksiyon Marazları Kompetanı
Salmonella enfeksiyonları Yerküredeki yaygın enfeksiyonlardan biridir. Bu enfeksiyonlar klinik olarak değişik formlarda görülmektedir. Klinik tablo besin zehirlenmesinden önemli hastalık tablosu olan tifo’ya kadar değişim göstermektedir. Son yıllarda salmonellanın neden olduğu tifo vakalarındaki azalmaya rağmen salmonellaların yol açtığı azık zehirlenme vakalarında artış olduğu görülmektedir.
Tabiatta vahşi ve evcil hayvanların mide barsak sisteminde doğal olarak bulunan ve yaygın olan bu etkenler kişilere enfekte hayvan eserlerinden hazırlanmış azıkların tüketilmesi ile bulaşır.
Çiğ yumurta
Çiğ yahut az pişmiş tavuk eti
Pastörize olmayan süt ve bu sütlerden üretilen azıklar
Mutfakta bu besinlerin süreç yapıldığı ve düzgün yıkanmamış mutfak materyalleri
Birtakım hane hayvanlarının dışkıları’da bulaşımda değerlidir.
Kontamine (bulaşmış) azığın tüketilmesinden 6-48 saat sonra belirtiler ortaya çıkar. Hastalarda ;
Bulantı
Kusma
Halsizlik
Ateş
İshal
Kanlı dışkı görülür.
Kuluçka vadesi kimi hastalarda daha uzun sürebilmektedir. Bebeklerde , bağışıklık sistemi ağırlıklanmış evlat ve erişkinlerde ve yaşlılarda tablo dramatik olabilir. Bu hastalarda idrar ölçüsü azalır. Ağızda kuruluk ve halsizlik gelişebilir.
Hastalık umumiyetle 4-7 gün sürmektedir. Tablo resen düzelir. Salmonella bakterisi pişirme ve pastörizasyonla yok olmaktadır. Antibiotik tedavisinin bu hastalıklarda noktası yoktur.
Yumurta ve tavuk eti ile bulaşan salmonella azık zehirlenmesinde dikkat edilmesi gereken tedbirler nelerdir?
Salmonella mikrobunu taşıyan yumurtalar illete yol açmaktadır. Yumurtalar iyi halde pişirildiği devir bu sorun ortadan kalkmaktadır.
Yumurtaları oda ısısında 2 saatten çokça tutmamalıdır. Yumurtalar tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalıdır.
Yumurtalara dokunulduğu hengam eller düzgünce yıkanmalı
Çiğ yumurta ile hazırlanan azıkların bulunduğu kap kaçak münasebetli halde temizlenmelidir.
Çiğ yumurtadan hazırlanan birtakım soslar krema ve tiramisu tüketilirken dikkatli olmalıdır.
Tıpkı prosedür tavuk etleri ve pastörize edilmemiş süt ve süt eserleri içinde muteberdir.
Sürüngenler evcil hayvanda olsalarda salmonella taşıma mümkünlüğü ziyadedir. Hanede sürüngen beslenmemelidir.
Umumiyetle hayvan dışkısıyla bulaşmış yiyecekler kanalıyla alınan salmonella besin zehirlenmesinden korunmada hijyenin kıymeti büyüktür.
Anahtar sözler;
Çiğ besin
Salmonella
Azık zehirlenmesi
Prof.Dr.Nuran Gürses
Evlat ve Evlat Enfeksiyon Marazları Kompetanı