Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çiğ köftenin kaliteli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Çiğ köfte yerken bunlara dikkat!

Çiğ köftenin kaliteli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Çiğ köfte yerken bunlara dikkat!
0
76

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
47
Konum
Rusya
F-D Coin
111
cig_koftenin_kaliteli_olup_olmadigi_nasil_anlasilir_cig_kofte_yerken_bunlara_dikkat_1615113608_5488.jpg

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez lezzeti olan çiğ köfte üretimi yöreden yöreye değişmektedir. Ünü dünyanın sarmış olan çiğ köfte etli ve etsiz olarak yapılmaktadır. Çok lezzetli olan çiğ köftenin kaliteli olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte çiğ köfte ile ilgili tüm merak edilenler:

Ülkemizin klâsik lezzetlerinden olan çiğ köfte acı sevenler için yalnızca bir yiyecek değil birebir vakitte tutku haline gelmiştir. Saymakla bitmeye yararlarının yanı sıra, imalinde kullanılan gereçler düşünüldüğünde tıpkı vakitte eksiksiz bir yiyecek olduğunu söylemek mümkün. Bu karşı konulamaz çiğ köftenin geçmişi 4.000 yıl öncesine dayanıyor. Başta Adıyaman ve Şanlıurfa olmak üzere etraf vilayetlerde ağır olarak tüketilen çiğ köfte, her ustanın elinde farklı formda yoğruluyor. Çiğ köfte, 'Adıyaman'ın mı yoksa Şanlıurfa'nın mı?' tartışması ise etli yoğurulan çiğ köftenin Şanlıurfa'ya, etsiz yoğrulan çiğ köftenin ise Adıyaman'a ilişkin olduğunun tescillenmesi ile sona erdi. Türkiye'nin çabucak hemen her vilayetinde herkesin severek yediği çiğ köftenin kaliteli olup olmadığını anlamanın yollarını nelerdir? İşin ustaları çiğ köfte ile ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı. 



LEZZETLİ ÇİĞ KÖFTE NASIL YAPILIR?

Adıyamanlı çiğ köfte ustası Sait Lider, çiğ köftenin nasıl yoğrulması hakkına bilgiler vererek, "İyi bir çiğ köfte için evvel etini bırakıyoruz. Etten sonra soğanını bırakıyoruz soğandan sonra sarımsak salça, dediğimiz formda güzelce karıştırdıktan sonra esmer bulguru ekliyoruz."

"İyice karıştırdıktan sonra isotunu, zeytinyağını, nar ekşisini hafifçe bir suyla yoğuruyoruz. Köfteyi yaklaşık 20-25 dakika aralıksız yoğuruyoruz, daha sonra köftenin içine 21 çeşit baharat karıştırıyoruz. Baharatın akabinde köfteye son olarak doğranmış maydanoz ekliyoruz."

"Maydanozu da eklendikten sonra çiğ köftemiz yemeğe hazır. Doğal bu ortada profesyonel bir çiğ köfte lakin şu anda yapılan fabrikasyon çiğ köftelerimiz onlara güvenemiyoruz."



ÇİĞ KÖFTENİN KALİTELİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR? 

"Şu anda etli çiğ köfte satamıyoruz. Nedeni ise bekleyen çiğ köfte bakteri ürettiği için olağan etsiz yapıyoruz. Etsiz yaptığımız biçimde de birebir bunları yapıyoruz, yalnızca et kullanmıyoruz" dedi.

Birçok yerde kalitesiz ve sıhhatsiz çiğ köftenin piyasaya sürüldüğünü kaydeden Lider, "Diğer çiğ köftelerde bulguru akşamdan ıslatıyorlar sabah da baharatını sosunu karıştırıyorlar, sarımsağını karıştırıyorlar."

"Çorba üzere oluyor, onu vakumluyorlar, vakumladıkları vakit 2 gün bekliyorlar, 2 günden sonra çiğ köfteyi piyasaya sürüyorlar. Çiğ köfteyi yediğin vakit damağa yapışıyor, bu yalancı çiğ köfte. Ben 1982'den bu yana restorancıyım, 1998'den beri çiğ köfteciyim."

"Çiğ köfteyi birinci para ile satan dala döken ustalardan biriyim, çiğ köfteyi benim üzere bu formda sergileyip satan yok. Ben çiğ köftecilik yapıyorum en az yanında 40- 50 çeşit turşu var, bunları yanında satış yapıyorum" diye konuştu.

Köfteye hile katılıyor

'Çiğ köfte' diye satılan eserlere ketçap, tatlandırıcı üzere birçok şey katıldığını lisana getiren Başkan, şöyle devam etti: "'Çiğ köftenin hileleri' denilince ketçap kullanıyorlar, tatlandırıcı kullanıyorlar, şeker kullanıyorlar, nar ekşisini bol kullanıyorlar, yeterli yapışsın diye."

"Hile olarak bulgurunu akşamdan ıslatıyorlar, her şeyi orada muhakkak bulguru sıcak su ile ısladıkları vakit çiğ köfteyi hamur yoğurma makinesi ile yoğurdukları vakit bitiyor."

"İstanbul'da çiğ köfteciler 'elle yoğurum' derlerse büyük leğene bulguru koyuyorlar, 'malzemeler hazır iki karışımda hazır' diyorlar. Yani bu köfte yeterli bir çiğ köfte 15- 20 kişiyi geçmez."



"20 kişilik köfte harika bir köfte lakin şu anda çiğ köfte arkadaşlarımız 150 kişilik, 200 kişilik, 500 kişilik köfte yoğuruyor. Bu köfte değil arkadaşlar onun bile birbirine karışma mümkün değil karışmaz asla en fazla 15- 20 kişi oda büyük leğen olacak döneceksin materyali hoş olacak."

"A kalite olacak, her isottan çiğ köfte olmaz. En güzel çiğ köfteyi 'en güzel isotla yoğururum' dersen yeniden olmaz, her şeyin bir kıvamı var, tadı var."

Çiğ köfte ile ilgili çok az bilgiye sahip olunduğunu belirten Malatyalı çiğ köfte ustası Mehmet Başyiğit, "20 yıldır bu işi yapıyorum. Beşerler yalnızca damak tadına bakarlar ancak hakikaten çiğ köftenin aslı, gerçeği ana hususu; bulgur, sarımsak, isot ve baharattır."



"Şimdi cevizli yapan, muzlu yapan, yoğurtlu yapan var. Bulyon kullananları görünce hayretler içinde kalıyorum. Bulyon pişmiş etten hazırlanmış bir yiyecektir."

"Çorbalara lezzet vermek ismine pilavlara, çorbalara katılır. Çiğ köftenin de baş harfleri 'çiğ' deniyor esasen. Pişmiş etle hiçbir alakası yok lakin bulyon kullanan çok fazla çiğ köfteci var."

"Bu da bakteriye neden oluyor. Aslında keşke bizim kontrol sistemimiz biraz daha hoş çalışsa bu bulyonu kullanan çiğ köftecilerin çiğ köfteleri denetlense."
 
858,506Konular
983,088Mesajlar
33,115Kullanıcılar
smrnr16Son üye
Üst Alt