Çikolata Yemenin Faydaları
Besleyicidir
Çikolata, bilhassa yüksek kakao içeriğine sahip bitter çikolata epeyce besleyicidir. Minerallerle yüklüdür ve makul ölçüde çözünür lif içerir. Bitter çikolata, aslında, bedende yaklaşık 300 enzimi aktive etmekten ve metabolizmayı hızlandırmaktan sorumlu bir besin olan en yeterli çinko kaynaklarından biridir. Ayrıyeten çikolata demir, magnezyum, bakır, manganez, potasyum, fosfor ve selenyum açısından da zengindir. Lakin doymuş ve tekli doymamış yağ varlığından ötürü ölçülü tüketilmelidir.
Kan basıncını düşürebilir
Çikolatadaki flavanol içeriği, arterlerin astarı olan endoteli uyarabilir. Bu da, rahatlamak için arterlere sinyal göndermekten sorumlu bir bileşik olan nitrik oksit üretimine yol açar, bu da kan akışına direnci düşürür ve kan basıncını düşürür.
Kalp krizi ve felç riskini azaltabilir
Kakao tansiyon , kalp krizi ve felç riskini azaltacak özelliklere de sahiptir. İnme ve kalp hastalıklarından sorumlu faktörlerden biri olan kandaki LDL düzeyini yahut makûs kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. İki İsveç çalışması, günde 19 ila 30 gram çikolata tüketmenin kalp yetmezliği oranını düşürebileceğini doğruladı. Lakin beşerler yüksek ölçüde çikolata tükettiklerinde yararları artmaz.
Enflamasyondan kurtulma sağlayabilir
Bedendeki kronik ve uzun vadeli enflamasyon, birçok kronik hastalıktan sorumlu olabilir. Enflamasyonu azaltmanın kolay bir yolu çikolata tüketmektir. Kakao, kronik hastalıkları önlemeye ve sizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek bir anti-enflamatuar tesire sahiptir. Bir çalışmada kakaonun bağırsaktaki bakteriyel bileşimi düzenleyebileceğini ve bu da antienflamatuvarı tetikleyebileceğini ileri sürüyor.
Cildi güneşin zararlarından koruyabilir
Yalnızca sıhhatiniz için değil, çikolata cildinize de yararlıdır. Çikolatada bulunan biyoaktif bileşik, güneşe karşı koruyabilir, cilde kan akışını güzelleştirebilir ve cildinizi nemli tutabilir. Aslında, çikolatanın sivilceye neden olduğu genel görüşü de yanlıştır.
Beyin işlevini iyileştirebilir
Bilişsel fonksiyonunuzu geliştirmenin yollarını arıyorsanız, o vakit çikolatayı en uygun arkadaşınız yapın. Çikolatadaki flavanol içeriği, beyin işlevinin güzelleştirilmesiyle ilişkilendirilmiştir. Sağlıklı bireyler üzerinde yapılan bir araştırmaya nazaran, art geriye beş gün çikolata tüketmek beyne giden kan akışını düzgünleştirmeye yardımcı olabilir. Zihinsel engelli yaşlılar için daha yararlı olabilir. Çalışmalar, kakaonun Alzheimer ve Parkinson üzere nörodejeneratif hastalıklarda yararlı olabileceğini gösteriyor.
Ruh halinizi iyileştirebilir
Hepimiz berbat bir gün geçirirken çikolata için can atıyoruz ve bunun ardında bilimsel bir sebep var. Çikolata, kendini yeterli hissetme hormonu serotonin ve dopamini düzenler. Bu hormonlar ruh halinizi yükseltebilir ve kendinizi enerjik hissettirebilir. Journal Nutrition Reviews'da yayınlanan sekiz çikolata çalışmasının incelemesine nazaran, çikolata yemek, içindeki güçlü flavonoller sayesinde ruh halinizi artırmanıza ve bilişinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Depresyondan muzdarip beşerler için de faydalı olabilir.
Tip 2 diyabet semptomlarını iyileştirebilir
Şeker ve diyabet bir ortada güzel gitmez lakin çikolata farklıdır. Araştırmalar, ölçülü bitter çikolatanın Tip 2 diyabet semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Birtakım çalışmalar, daha yüksek bir flavonoid alımının, birinci etapta bu hastalığa yakalanma riskini azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıyeten flavanol bakımından varlıklı kakao, şeker hastası ve şeker hastası olmayan bireylerde insülin hassaslığını azaltabilir, kan şekeri düzeyini güzelleştirebilir ve iltihabı azaltabilir.
En sağlıklı seçenekler
- Sütlü Çikolata- En çok dağıtılan çikolata tipidir. Süt, kakao ve şeker içerir. Kakao ve sütün yüzdesi bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir.
- Bitter çikolata- Bitter çikolata, hafif acı tadı olan saf kakaoya en yakın formdur. Bu tıp çikolata, tatlı ve kek imalinde da kullanılır.
- Beyaz Çikolata - Bu cins çikolata değerli ölçüde süt ve ek şeker içerir. Sırf çikolataya beyaz rengini veren kakao yağı içerir.
Kişi bir günde ne kadar çikolata yiyebilir?
Rastgele bir şeyin çok tüketimi, ister zerzevat ister çikolata olsun, sıhhate ziyanlıdır. Günde 30-60 gramdan fazla çikolata yememelidir. Çok fazla çikolata tüketmek, günlük kalori sayınızı artırarak kilo alımına ve öteki sıkıntılara yol açar. 40 gram tartısındaki bitter çikolata, 190 kalori içerir.