iltasyazilim
FD Üye
Malzemeler:
Hamuru için:
12 su bardağı çikolata damlası veya eşdeğerde 100gr Pasta için kullanılan çikolata
2 büyük yumurta (akı sarısından ayrılmış)
1+ 13 su bardağı tozşeker
125gr (1 çubuk) tereyağı veya margarin
2+ 14 su bardağı un
12 su bardağı sour cream (veya kati yoğurt)
1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
1 silme tatlı kaşığı karbonat
(arzuya göre) 1 tatlı kaşığı gülsuyu
12 cay kaşığı tuz
1 su bardağı su
Truffle Kreması için:
2+ 12 su bardağı pudra sekeri
14 su bardağı çiğ krema
12 su bardağı çikolata damlası
6 silme yemek kaşığı (34 çubuk) tereyağı veya margarin
Üst Glazur (glaze) için:
12 su bardağı çiğ krema (heavy cream)
12 su bardağı + 1 yemek kaşığı çikolata damlası
Arasına:
500gr kadar çilek, arzuya göre keki ıslatmak için sut
Yapılışı:
1Ufak bir sos tenceresinde ocağın en kısık ateşli ayarında sıkça karıştırarak çikolatayı eritinAltını kapatıp ılınmaya bırakın
2Bir kasede yumurta aklarını kopuk gibi ve kati olana kadar çırpın
3Başka geniş bir kasede yumurta sarıları, seker ve oda ısısındaki tereyağını yüksek hızda mikserle iyice kabarana kadar (yaklaşık 5 dakika) çırpın
4Mikserin hızını azaltıp erimiş çikolatayı, sour cream veya yoğurdu, un, kabartma tozu, karbonat, tuz, 1 bardak su ve gülsuyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin
5Yaklaşık 2 dakika karışana kadar çırptıktan sonra spatula veya büyük bir kaşık yardımı ile kopuk haline getirdiğiniz yumurta akını havasını indirmeden karıştırın
6Kelepçeli kalıbınızı* yağlayıp unladıktan sonra hamuru döküp 350F175C dereceli fırında yaklaşık 45 dakika parmağınızla keke dokunduğunuzda sünger gibi geri gelecek hale gelene kadar pişirin
7Fırından alıp hafifçe ılındıktan sonra gerekirse bıçakla kenarlarından geçip kalıbın kelepçeli yan tarafını çıkarın Alt kısmini kekten ayırmayın
8Kremayı hazırlayın: Orta büyüklükte bir sos tenceresinde 12 su bardağı çikolata damlasını çok kısık ateşte spatula veya kasıkla sürekli karıştırarak eritin hafifçe ılındıktan sonra kasık yardımı ile pudra sekerini, yağı ve 14 su bardağı çiğ kremayı ilave edip pürüzsüz hale gelene kadar karıştırıp kremanızı hazır hale getirin
9Glazur için: Yine sos tenceresinde çok kısık ateşte çiğ kremayı ve çikolata damlalarını çikolata edilip sos biraz katılaşana kadar karıştırın Sosu kullanana kadar ilik tutmaya özen gösterin
Pastanın Bir araya getirilmesi:
1Kekinizi tırtıllı bıçakla iki kere enlemesine kesip uç parça elde edin Daha sonradan pastayı servis tabağına aktarabilmek için kelepçeli kek kalıbının tabanını çıkarmadan başka bir tepsi üstünde duran tel ızgaranın üstüne pastanın alt parçasını yerleştirin(tepsi üstüne yerleştirilmiş ızgara sayesinde kekten akan fazla Glazur tepsiye geçecek ve yeniden kullanabileceksiniz)
2(İsterseniz bu aşamada keklerinizi fırça yardımıyla sütle biraz ıslatabilirsiniz )Hazırladığınız Truffle kremasından bir miktar üstüne sürüp bıçakla veya spatula ile yayin Ustlerine çok kalin olmamasi için ortadan ikiye enlemesine kesilmis cilekleri fazla doldurmadan aralikli dizin
3Ustune ikinci kat keki koyup ayni islemi tekrarlayin (Bu asamada isterseniz truffle kremadan 12 su bardağı kadar ayirip ustune torba ve yildiz uç ile sus yapmak için ayirabilirsiniz Fotografta kullanilmadi)
4Kalan kekide düzgünce krema ve çileklerin üzerine yerleştirdikten sonra ilik halde duran glazürünüzü tencereden kekin ortasına döküp genişçe bir bıçak yardımı ile (veya asil olarak pastacıların kullandığı düzeltme spatulası ile) sosu kekin her tarafına yayın Aşağı akan kısımlarıda yine bıçakla kenarlara sürerek pastayı tamamen sosla kaplayın Bu işlemi yaparken mümkün olduğunca elinizi çabuk tutup sos katılaşmadan düzgün bir yüzey elde ettikten sonra daha fazla sosla oynamayın
5çilek yarımları ile pastanın kenarlarını süsleyin Ayırdıysanız Truffle kremayı sıkma torbasına koyup çileklerin arasına sikip süsleyin
6Buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz
*Eğer kelepçeli kek kalıbınız yoksa normal yuvarlak kek kalıbınızı yağlayıp unladıktan sonra keki pişirin Ilındıktan sonra yine uç parçaya kesin Kalınca bir kartondan kekinizle ayni büyüklükte bir yuvarlak kesip kartonu alüminyum folyo ile kaplayın Kekin ilk taban parçasını bu kalıba yerleştirdikten sonra tel ızgaraya koyup diğer işlemlere devam edin
Hamuru için:
12 su bardağı çikolata damlası veya eşdeğerde 100gr Pasta için kullanılan çikolata
2 büyük yumurta (akı sarısından ayrılmış)
1+ 13 su bardağı tozşeker
125gr (1 çubuk) tereyağı veya margarin
2+ 14 su bardağı un
12 su bardağı sour cream (veya kati yoğurt)
1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
1 silme tatlı kaşığı karbonat
(arzuya göre) 1 tatlı kaşığı gülsuyu
12 cay kaşığı tuz
1 su bardağı su
Truffle Kreması için:
2+ 12 su bardağı pudra sekeri
14 su bardağı çiğ krema
12 su bardağı çikolata damlası
6 silme yemek kaşığı (34 çubuk) tereyağı veya margarin
Üst Glazur (glaze) için:
12 su bardağı çiğ krema (heavy cream)
12 su bardağı + 1 yemek kaşığı çikolata damlası
Arasına:
500gr kadar çilek, arzuya göre keki ıslatmak için sut
Yapılışı:
1Ufak bir sos tenceresinde ocağın en kısık ateşli ayarında sıkça karıştırarak çikolatayı eritinAltını kapatıp ılınmaya bırakın
2Bir kasede yumurta aklarını kopuk gibi ve kati olana kadar çırpın
3Başka geniş bir kasede yumurta sarıları, seker ve oda ısısındaki tereyağını yüksek hızda mikserle iyice kabarana kadar (yaklaşık 5 dakika) çırpın
4Mikserin hızını azaltıp erimiş çikolatayı, sour cream veya yoğurdu, un, kabartma tozu, karbonat, tuz, 1 bardak su ve gülsuyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin
5Yaklaşık 2 dakika karışana kadar çırptıktan sonra spatula veya büyük bir kaşık yardımı ile kopuk haline getirdiğiniz yumurta akını havasını indirmeden karıştırın
6Kelepçeli kalıbınızı* yağlayıp unladıktan sonra hamuru döküp 350F175C dereceli fırında yaklaşık 45 dakika parmağınızla keke dokunduğunuzda sünger gibi geri gelecek hale gelene kadar pişirin
7Fırından alıp hafifçe ılındıktan sonra gerekirse bıçakla kenarlarından geçip kalıbın kelepçeli yan tarafını çıkarın Alt kısmini kekten ayırmayın
8Kremayı hazırlayın: Orta büyüklükte bir sos tenceresinde 12 su bardağı çikolata damlasını çok kısık ateşte spatula veya kasıkla sürekli karıştırarak eritin hafifçe ılındıktan sonra kasık yardımı ile pudra sekerini, yağı ve 14 su bardağı çiğ kremayı ilave edip pürüzsüz hale gelene kadar karıştırıp kremanızı hazır hale getirin
9Glazur için: Yine sos tenceresinde çok kısık ateşte çiğ kremayı ve çikolata damlalarını çikolata edilip sos biraz katılaşana kadar karıştırın Sosu kullanana kadar ilik tutmaya özen gösterin
Pastanın Bir araya getirilmesi:
1Kekinizi tırtıllı bıçakla iki kere enlemesine kesip uç parça elde edin Daha sonradan pastayı servis tabağına aktarabilmek için kelepçeli kek kalıbının tabanını çıkarmadan başka bir tepsi üstünde duran tel ızgaranın üstüne pastanın alt parçasını yerleştirin(tepsi üstüne yerleştirilmiş ızgara sayesinde kekten akan fazla Glazur tepsiye geçecek ve yeniden kullanabileceksiniz)
2(İsterseniz bu aşamada keklerinizi fırça yardımıyla sütle biraz ıslatabilirsiniz )Hazırladığınız Truffle kremasından bir miktar üstüne sürüp bıçakla veya spatula ile yayin Ustlerine çok kalin olmamasi için ortadan ikiye enlemesine kesilmis cilekleri fazla doldurmadan aralikli dizin
3Ustune ikinci kat keki koyup ayni islemi tekrarlayin (Bu asamada isterseniz truffle kremadan 12 su bardağı kadar ayirip ustune torba ve yildiz uç ile sus yapmak için ayirabilirsiniz Fotografta kullanilmadi)
4Kalan kekide düzgünce krema ve çileklerin üzerine yerleştirdikten sonra ilik halde duran glazürünüzü tencereden kekin ortasına döküp genişçe bir bıçak yardımı ile (veya asil olarak pastacıların kullandığı düzeltme spatulası ile) sosu kekin her tarafına yayın Aşağı akan kısımlarıda yine bıçakla kenarlara sürerek pastayı tamamen sosla kaplayın Bu işlemi yaparken mümkün olduğunca elinizi çabuk tutup sos katılaşmadan düzgün bir yüzey elde ettikten sonra daha fazla sosla oynamayın
5çilek yarımları ile pastanın kenarlarını süsleyin Ayırdıysanız Truffle kremayı sıkma torbasına koyup çileklerin arasına sikip süsleyin
6Buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz
*Eğer kelepçeli kek kalıbınız yoksa normal yuvarlak kek kalıbınızı yağlayıp unladıktan sonra keki pişirin Ilındıktan sonra yine uç parçaya kesin Kalınca bir kartondan kekinizle ayni büyüklükte bir yuvarlak kesip kartonu alüminyum folyo ile kaplayın Kekin ilk taban parçasını bu kalıba yerleştirdikten sonra tel ızgaraya koyup diğer işlemlere devam edin