Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

ÇİLEK FAYDALARI NELERDİR?

ÇİLEK FAYDALARI NELERDİR?
0
125

bilgilihocam

FD Üye
Katılım
Mar 29, 2019
Mesajlar
401
Etkileşim
0
Puan
16
Yaş
36
F-D Coin
59
Çilek herkes tarafından sevilerek yenmesinin yanında faydaları ile de sağlığı koruyan bir meyvedir. Yüksek oranda C vitamini içermesi ile hastalıklara karşı koruma sağlaması, kırışık oluşumunu engellemesi, aknelere karşı kullanılması çileğin faydaları arasında yer alır. Aynı zamanda dünya üzerinde birçok alanda kullanılır. Pasta yapımı, meyve suları ve reçel üretimi başlıca kullanıldığı sektörlerdir.



ÇİLEĞİN FAYDALARI NELERDİR?
Çilek
Çilek
C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin içeren, antioksidan özelliği olan çileğin faydaları şunlardır;

Göz sağlığını korur. İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle gözleri katarakta karşı korur. Gözlerin güneşin sert ışınlarından korunması için C vitaminine ihtiyaç vardır. Aynı zamanda C vitamini kornea ve retinanın güçlendirilmesinde de önemli bir rol oynar. Çilek de C vitamini içerdiği için göz sağlığı için faydalıdır.
Kırışıklıklara karşı koruma sağlar. C vitamini cildin elastikiyetini ve yaşlanmaya karşı direncini arttırır. Yaş ilerledikçe cildin kolajen yapısı kaybolur. C vitamini kolajen yapının korunmasını sağlayarak daha genç görünmeye yardım eder. Bu nedenle genç görünmeyi sağlaması çileğin faydaları arasında yer alır.


Akneleri yok eder. Akneler ve sivilceler için birçok yöntem mevcuttur. Çilek de onlardan biridir. Bir kasenin içine 8 adet çileği doğrayın. Üzerine 1 yemek kaşığı süt ilave edin. Süt ile birlikte çilekleri ezin. Bu karışımı yüzünüze sürün. 10 dakika bu şekilde bekletin. Daha sonra yüzünüzü yıkayarak temizleyin. Aknelere karşı haftada bir kere bu uygulamayı yapabilirsiniz.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini enfeksiyonlara, hastalıklara karşı korur. Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı koruma sağlar. Ayrıca C vitamini vücudu toksin maddelere karşı korur, yabancı cisimlere karşı beyaz kan hücrelerini uyarır.
Boyun tutulmasına iyi gelir. Boyun tutulması tedavisi için yarım kilogram çilek, iyice ezildikten sonra, temiz bir tülbente konup, boyuna sarılır. 6 saat sonra sargı açılıp, ılık suyla yıkanır. Boyun tutulmasına iyi gelmesi de faydaları arasındadır.
İdrar söktürücü ve ishal giderici etkileri vardır. İştah açıcı, ishale karşı ve idrar söktürücü etkileri için 50 gr. kuru yaprak 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3 bardak içilir.
Kalp için faydalıdır. Yapılan bir araştırmaya göre kalp krizi geçirme riskini azaltır. İçeriğindeki antosiyaninler sayesinde düzenli tüketildiği takdirde, genç ve orta yaşlı kadınlarda kalp krizi geçirme oranını %32 azalttığı sonucuna varılmıştır.
Gözlerin altındaki morlukları giderir. Bu etkisi için çilekleri dilimleyerek gözlerinizin altına koyun. 10 dakika bu şekilde bekleyin. Sonrasında yüzünüzü yıkayın. Bu uygulama göz altı morluklarının zamanla yok olmasına yardım eder.
İlginizi Çekebilir: İshali Ne Geçirir? Nasıl Geçer? İshale Ne İyi Gelir?
ÇİLEĞİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca A, B1, B2, B3, vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve demir de içerir.
Güçlü bir antioksidandır.
Kötü kolesterolü engeller. Bunun sonucunda da kalp sağlığını korur.
İyi bir lif kaynağıdır. Lif, sağlıklı bir sindirim için önemli rol oynar. Lif içeriğinin yüksek olması sebebiyle kabızlığa iyi gelir. Bağırsak hareketlerini düzenler.
İştah açıcıdır.
Meyvelerin suyu deride kronik yaralarda iyileşmeyi hızlandırır.
Bedenimize sızmış olan bazı virüsler için öldürücü etkiler taşır. Bunlar arasında çocuk felci, bazı ağız ve deri yaralarını oluşturan virüsler sayılabilir.
İçeriğindeki antioksidanlar ve fitokimyasallar nedeniyle eklem iltihabının oluşmasını engeller.
Romatizma için faydalıdır.
Beyin fonksiyonlarını arttırır. Yaşlanmaya bağlı olarak beynin bazı işlevleri zarar görebilir. Bu işlevlerin zarar görmesine karşı beyni korur.
Kan basıncını düzenlemesi sebebiyle tansiyonu da dengeler.
Ayrıca geleneksel olarak aknelere karşı kullanılır.
Kansere yakalanma ve kanserden ölme riskini azalttığı, yapılan araştırmalar sonucu kabul görmektedir. Kansere karşı tüketilebilir.
İdrar söktürücü etkisi vardır.
Gut hastalığına iyi gelir.
Bağırsak kurtlarını dökücü etkisi vardır.
Bu şifalı bitki, kanı temizler, ağız kokularını giderir ve karaciğer rahatsızlıklarına da iyi gelir.
ÇİLEĞİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ NEDİR?
1 kase taze çilek;



Yaklaşık olarak 50 kaloridir.
1 gram protein içerir.
11.65 gram karbonhidrat içerir.
3.81 gram lif içerir.
94.12 miligram C vitamini içerir.
23.24 miligram kalsiyum içerir.
16.60 miligram magnezyum içerir.
31.54 miligram fosfor içerir.
44.82 miligram potasyum içerir.
ÇİLEK SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Meyvesi tek başına günlük olarak tüketilebileceği gibi, meyvelerinden reçel de yapılabilir. Meyvelerin aç karnına yenmesi daha yararlıdır. Çünkü aç karnına yenen taze meyveleri daha iyi sindirilir. Ayrıca çilek meyveleri ezilerek püre haline getirilir ve süt ile karıştırılıp cildi temizlemek ve cilde tazelik vermek için kullanılır.

İlginizi Çekebilir: Balgam Sökücü Bitkisel Tedavi
ÇİLEK ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kök ve yaprakları iyi kurutulursa çay olarak faydalı olabilir. 300 gr. çilek yaprağı ve kökü bir gece ıslatılarak bekletilir. Ertesi gün 1 lt. suda 20 dk. kaynatılıp çilek çayı olarak içilebilir.



ÇİLEĞİN ZARARLARI NELERDİR?
Aşırı tüketimi cilt rahatsızlığı olan kişilerde alerjiye bağlı olarak kaşıntıya sebep olabilir.
Çilek içeriğinde oksalat bulundurur. Vücutta oksalat seviyesi arttığında kristalleşme görülebilir. Bunun sonucunda da safra kesesi veya böbrekler etkilenir. Bu nedenle safra kesesi yada böbrek rahatsızlığı olan kişiler çilek tüketmekten kaçınmalıdır.
 

Similar threads

ÇİLEK VE SAĞLIK Baharın geldiği bu günlerde manav ve pazar tezgahlarını çilekler süslemeye başladı.Çilek hem kokusu hem lezzeti hemde rengi ile mükemmel bir meyve olmanın yanında sağlık açısındanda çok faydalıdır. Çilekte bol miktarda kalsiyum, demir, fosfor bulunmaktadır. Ayrıca B,C ve K...
Cevaplar
0
Görüntüleme
113
Soğan doğal antibiyotik olarak bilinir. Birçok kanser türüne karşı koruma sağlaması, saçların erken beyazlamasını önlemesi, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltması soğanın faydaları arasındadır. Kırmızı, beyaz ve sarı gibi birçok türü vardır. Kuru soğan, taze soğan, soğan suyu soğan kürü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
100
Şalgam suyu birçok yemeğin yanında sevilerek tüketilir. Sevilerek tüketilmesi ile birlikte şalgam suyunun faydaları oldukça fazladır. Kansere karşı koruma sağlaması, kemikleri güçlendirmesi ve cinsel isteksizliğe iyi gelmesi şalgam suyunun faydaları arasındadır. ŞALGAM SUYU FAYDALARI...
Cevaplar
0
Görüntüleme
191
Şık tadı ve şirin kokusu ile yaz aylarında sevilerek tüketilen çilek, içinde bol ölçüde A, B ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor üzere mineral hususlar içermektedir. Bağışıklığı güçlendiren ve besin kıymeti yüksek olan çileğin pek çok yararı bulunmaktadır. Çilek, ağız ve deri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Enginar, Akdeniz bölgesinde bolca yetişen ve kış aylarında sık sık tüketilen, sağlık için faydaları olan bir sebzedir. Kemikleri güçlendirmesi, kolesterolü dengelemesi, beyne yararlı olması enginarın faydaları arasındadır. Tüyleri olan bitkinin, içteki etli kısmı ile yaprakları tüketilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
102
858,465Konular
981,138Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt