iltasyazilim
FD Üye
Çimlenme Nedir
Çimlenmeye etki eden faktörler
Çimlenme nedir,nasıl olur ve çimlenmeyi etkileyen faktörler nelerdir?
Çimlenme, tohumda bulunan embriyonun uygun şartlar altında tohumdan çikarak özgürlük ülkü geçmesidir Özetle, bir bitkinin yerinde koşullar aşağıda tohumdan gelişmesi de denilebilir
Suyun tohum kadar emilmesi çimlenme olayının ilk basamağını oluşturur Suyun alınmasını etkileyen en manâlı etmenler tohum ve kabuğunun özelliği ve tohumun çevresinde yer alan alınabilir suyun miktarıdır Suyun alınma hızını sıcaklık da etkiler, yüksek sıcaklıkların etkisi hızın artması lehinedir Yerinde su miktarını sürekli olarak karşılamak güçtür
Çünkü çimlenme, ortamın sıcaklık ve nem yönünden dalgalanmalara uğrayan üst yüzünde oluşur Zorunlu olarak ekilen ufak tohumlarda veya çimlenme hızının düşük olduğu durumlarda sorun daha büyüktür Sulama kesintisiz yapılmamalı, ama fazla derecede olmamalıdır Sulamalar çoğunlukla sabahları yapılmalıdır Öğleyin ve brülör sıcaklarda, gün ortasındaki sulamalardan kaçınmalıdır
öte yandan kötü bir drenajla birlikte aşırı bir sulandırma da çok zararlıdır, çünkü bu durum çimlenme ortamındaki havalanmayı azaltır ve çürümelere neden olur Çimlenme için ikinci ihtiyaç uygun bir sıcaklıktır Sıcaklık, çimlenmeden sonra fidelerin büyümesi üzerine de etki yapar sıkça, çimlenme için gerekli sıcaklıktan azıcık aşağıda sıcaklıklar fidelerin büyümesi için fazla uygundur
Optimum sıcaklık çimlenme için en uygun olanıdır Bu sıcaklıklar yüzde olarak en fazla fidenin en yüksek çimlenme hızıyla oluştuğu sıcaklıklardır Tohumlar canlılığını koruduğu sürece solunum devam eder, bu nedenle oksijen şarttır Oksijen azlığının çimlenme üstüne etkisi çok önemlidir Eğer oksijen çok az miktarda, çimlenme büsbütün durmasa bile gecikebilir
Fazla derecede sulamalar, özellikle drenajı fena olan tohum yastıklarında, ortamın boşluklarını havadan fazla su ile doldurduğu için oksijen miktarı fazla azdır Işık fidelerde artış olayını etkiler Işığın gerekenden az olduğu durumlarda sarı renkli, ince uzun ve zayıf fideler oluşur Kısa, kuvvetli ve bodur fidelerin elde edilmesi için bunların yeteri dek ışıklanmaları sağlanmalıdır *
Çimlenmeye etki eden faktörler
Çimlenme nedir,nasıl olur ve çimlenmeyi etkileyen faktörler nelerdir?
Çimlenme, tohumda bulunan embriyonun uygun şartlar altında tohumdan çikarak özgürlük ülkü geçmesidir Özetle, bir bitkinin yerinde koşullar aşağıda tohumdan gelişmesi de denilebilir
Suyun tohum kadar emilmesi çimlenme olayının ilk basamağını oluşturur Suyun alınmasını etkileyen en manâlı etmenler tohum ve kabuğunun özelliği ve tohumun çevresinde yer alan alınabilir suyun miktarıdır Suyun alınma hızını sıcaklık da etkiler, yüksek sıcaklıkların etkisi hızın artması lehinedir Yerinde su miktarını sürekli olarak karşılamak güçtür
Çünkü çimlenme, ortamın sıcaklık ve nem yönünden dalgalanmalara uğrayan üst yüzünde oluşur Zorunlu olarak ekilen ufak tohumlarda veya çimlenme hızının düşük olduğu durumlarda sorun daha büyüktür Sulama kesintisiz yapılmamalı, ama fazla derecede olmamalıdır Sulamalar çoğunlukla sabahları yapılmalıdır Öğleyin ve brülör sıcaklarda, gün ortasındaki sulamalardan kaçınmalıdır
öte yandan kötü bir drenajla birlikte aşırı bir sulandırma da çok zararlıdır, çünkü bu durum çimlenme ortamındaki havalanmayı azaltır ve çürümelere neden olur Çimlenme için ikinci ihtiyaç uygun bir sıcaklıktır Sıcaklık, çimlenmeden sonra fidelerin büyümesi üzerine de etki yapar sıkça, çimlenme için gerekli sıcaklıktan azıcık aşağıda sıcaklıklar fidelerin büyümesi için fazla uygundur
Optimum sıcaklık çimlenme için en uygun olanıdır Bu sıcaklıklar yüzde olarak en fazla fidenin en yüksek çimlenme hızıyla oluştuğu sıcaklıklardır Tohumlar canlılığını koruduğu sürece solunum devam eder, bu nedenle oksijen şarttır Oksijen azlığının çimlenme üstüne etkisi çok önemlidir Eğer oksijen çok az miktarda, çimlenme büsbütün durmasa bile gecikebilir
Fazla derecede sulamalar, özellikle drenajı fena olan tohum yastıklarında, ortamın boşluklarını havadan fazla su ile doldurduğu için oksijen miktarı fazla azdır Işık fidelerde artış olayını etkiler Işığın gerekenden az olduğu durumlarda sarı renkli, ince uzun ve zayıf fideler oluşur Kısa, kuvvetli ve bodur fidelerin elde edilmesi için bunların yeteri dek ışıklanmaları sağlanmalıdır *