elektronikci
FD Üye
Kelam konusu teknoloji ve elektronik üretimi olduğunda akla birinci gelen ülke elbet Çin. Hatırlarsanız kısa bir müddet evvel ülkede yaşanan elektrik kesintilerinden ve teknoloji dünyasına olan tesirlerinden bahsetmiştik. Görünüşe nazaran Çin’in birçok eyaletindeki mecburî elektrik kesintileri, şimdiye kadar başlangıçta kestirim edilenden daha fazla meseleye neden oldu.
Aktüel raporlara nazaran ASE Technology ve GlobalWafers endüstriyel elektrik kesintilerinden direkt etkilendi. DigiTimes‘a nazaran AMD de dahil olmak üzere çabucak hemen her çip tasarımcısına hizmet veren çip testi ve paketleme devi ASE Technology, müşterilerine Kunshan’daki üretim tesisinin kısıtlamaları nedeniyle 30 Eylül’e kadar çalışamayacağını bildirdi.
Öte yandan, TSMC ve UMC elektrik kesintilerinden direkt etkilenmedi lakin bölgedeki ortakları etkilenmiş görünüyor. ComputerBase’in raporuna nazaran wafer tedarikçisi olan GlobalWafers’a üretimi durdurması emredildi.
Çin’in Jiangsu, Zhejiang ve Guangdong eyaletlerindeki lokal yetkililer, en yeterli CPU’lardan kimilerini üreten TSMC ve UMC üzere dökümhanelere direkt müdahale etmiyorlar. Çünkü bu şirketlerin daima üretim döngüleri var ve çarçabuk üretimi durduramıyor yahut tekrar başlatamıyorlar.
Çin’deki litografik çip üretimi direkt etkinlenmiyor, fakat tekrar de bir sorun var. Jiangsu, Zhejiang ve Guangdong eyaletleri kendi tedarik zincirlerine sahip üretim merkezleri haline gelmiş durumda. Bu bağlamda birtakım şirketler faaliyetlerini durdurduğunda, gerekli materyalleri vaktinde temin edemeyen öbür birçok şirket direkt ziyan görüyor.
FocusTaiwan, ASE’nin duyurusunun şirketin paylarının %2,6 düşmesine neden olduğunu bildirdi. Dünyanın en büyük dış kaynaklı yarı iletken montaj ve test (OSAT) şirketi olan ASE, çeşitli ülke ve bölgelerde üretim tesislerine sahip. Bu nedenle Suzhou’daki operasyonların durdurulması bu tesisler tarafından hizmet verilen müşterileri etkileyecek.
Ülkenin güç tüketimini ve karbondioksit emisyonlarını azaltma kararından etkilenen üç vilayette yüzlerce şirket var. Bu nedenle, iktisat ve lokal tedarik zincirleri üzerindeki kısa vadeli tesirler şimdi tam olarak gün yüzüne çıkmış değil.