iltasyazilim
FD Üye
Çin Yemekleri
Çin Ülkesinin Yemekleri
Çin yemekleri hem geleneksel hem de moderni birleştirme ve etnik özelliğini sürdürme açısından dünyanın sayılı mutfakları arasındadır Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı bahşedilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleri arasındadır
Çin mutfağı sebze ağırlıklıdır ama etler de az miktarda da olsa kullanılır Etler arasında en yaygın kullanılan etler domuz eti ve tavuk etidir Ayrıca 13 yüzyıldan bu yanlamasına Pekin civarında hazırlanmakta olan Pekin Ördeği Çin Millet Cumhuriyeti'nin ulusal yemeği olarak kabul edilmektedir Çin'in Kanton bölgesi ise denize yakınlığı sebebiyle balık eti ve su ürünlerine (özellikle karides ve midye) önem verir Ayrıca bilhassa Uzakdoğu dışındaki ülkelerde yer alan Çin lokantalarında dana eti ve hatta koyun etiyle yapılan yemekler oldukça yaygındır
Çin mutfağında kullanılmayan araç gereç yaklaşık olarak değil gibidir Ama dünyanın diğer mutfaklarında kullanılan malzemelerin yanı sıra Çin mutfağının kendine eşsiz bazı malzemeleri mevcuttur Bu malzemeler aralarında soya fasulyesi ve soya fasulyesinden türeyen malzemeler özel bir tartı taşır Bunların arasında soya sosu, soya sütü, fasulye filizi ve tofu yer alır Soya sosu soya fasulyesinin su, tuzlu ve tahıllarla birlikte fermentasyona uğratılması sonucu elde edilen bir sostur ve Çin mutfağında yaygın olarak kullanılır
Çin mutfağının kendine has çoğu sebzesi mevcuttur Bunların aralarında körpe darı koçanı, Çin lahanası (Brassica rapa chinensis), dağıtılmış mantar çeşitleri, Çin brokolisi (Kailan), körpe bambu çubukları, Çin su kestanesi (Eleocharis dulcis), su teresi (Rorippa nasturtiumaquaticum) gibi sebzeler vardır
Çin mutfağında pilavlar ve pirinçten türeyen malzemeler de özel bir ağırlık taşır Ekmek Çin mutfağında pozitif talep göremeyen bir maddedir Pilavlar ekmek yerine doyurucu madde olarak kullanılır *
Çin Ülkesinin Yemekleri
Çin yemekleri hem geleneksel hem de moderni birleştirme ve etnik özelliğini sürdürme açısından dünyanın sayılı mutfakları arasındadır Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı bahşedilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleri arasındadır
Çin mutfağı sebze ağırlıklıdır ama etler de az miktarda da olsa kullanılır Etler arasında en yaygın kullanılan etler domuz eti ve tavuk etidir Ayrıca 13 yüzyıldan bu yanlamasına Pekin civarında hazırlanmakta olan Pekin Ördeği Çin Millet Cumhuriyeti'nin ulusal yemeği olarak kabul edilmektedir Çin'in Kanton bölgesi ise denize yakınlığı sebebiyle balık eti ve su ürünlerine (özellikle karides ve midye) önem verir Ayrıca bilhassa Uzakdoğu dışındaki ülkelerde yer alan Çin lokantalarında dana eti ve hatta koyun etiyle yapılan yemekler oldukça yaygındır
Çin mutfağında kullanılmayan araç gereç yaklaşık olarak değil gibidir Ama dünyanın diğer mutfaklarında kullanılan malzemelerin yanı sıra Çin mutfağının kendine eşsiz bazı malzemeleri mevcuttur Bu malzemeler aralarında soya fasulyesi ve soya fasulyesinden türeyen malzemeler özel bir tartı taşır Bunların arasında soya sosu, soya sütü, fasulye filizi ve tofu yer alır Soya sosu soya fasulyesinin su, tuzlu ve tahıllarla birlikte fermentasyona uğratılması sonucu elde edilen bir sostur ve Çin mutfağında yaygın olarak kullanılır
Çin mutfağının kendine has çoğu sebzesi mevcuttur Bunların aralarında körpe darı koçanı, Çin lahanası (Brassica rapa chinensis), dağıtılmış mantar çeşitleri, Çin brokolisi (Kailan), körpe bambu çubukları, Çin su kestanesi (Eleocharis dulcis), su teresi (Rorippa nasturtiumaquaticum) gibi sebzeler vardır
Çin mutfağında pilavlar ve pirinçten türeyen malzemeler de özel bir ağırlık taşır Ekmek Çin mutfağında pozitif talep göremeyen bir maddedir Pilavlar ekmek yerine doyurucu madde olarak kullanılır *