çinliler yiyeceklerini niçin çubuklarla yerler? " "Sahiden nedeni tam bilinmiyor Bir görüşe tarafından, vakti zamanında Çin imparatorlarından biri halkın ayaklanmasından korktuğundan, eritilip tabanca olarak her yerde kullanılabilecek metal olan her şeyin toplanmasını emretmiş Ellerindeki bıçak, kaşık ve benzeri şeyleri tahsis etmek zorunda kalan Çinliler ne yapsınlar, biçare bambu kamışlarından yapılmış ince çubuklarla yemek yemek yemeye alışmışlar " Akla daha yatkın gelen diğer bir görüşe göre ise çubukla yemek adeti Çinlilerin yiyeceklerini küçük parçalara bölüp yeme alışkanlıklarından ve buna yan olarak zaman içinde çok önemli bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor " Yemek çubukları milattan bir yüzyıl önce doğmuş Yemeği içindeki yağa atıp karıştırarak pişirmeye yarayan tava sözde kaplar kullanılmadan önce yiyecekler odun ateşi üzerinde pişiriliyormuş Nüfus çoğaldıkça çoğalan gıda ihtiyacından nedeniyle ormanlar kesilip tarlalar açıldıkça bu sefer de odun, yani yakacak sıkıntısı başlamış " Zamanla etleri ve sebzeleri çok minik parçalara bölüp, yağ içinde karıştırarak kızartmanın ayrıca çabuk pişmeyi ayrıca de odundan tasarrufu sağladığını görmüşler " O zamanlar ağaç sıkıntısı nedeniyle, yemek yemek masası göstermek zenginlere kasten bir lüks olduğundan insanlar bir elleri ile gıda ya da pirinç tabağını tutuyor, yemek için de yalnızca öteki ellerini kullanabiliyorlarmış " Çinlilerin yemeklerinin bol soslu olduğunu söylemeye lüzum yok Yerken çubukları uygulamak, her şeyi tek elle yemek yemek zorunda olan Çinlilerin bütün parmaklarının kirlenmesi sorununu çözdüğü için şipşak yayılmış O zamanlar çubukların çok azı ağaçtan, çoğunluğu fildişi ve kemiktenmiş " Şimdi bundan böyle ne metal ne de ağaç kıtlığı var Zaten onların yerini sentetik malzemeler çoktan almış durumda Ne var ki bırakın Çin'i, diğer ülkelerdeki bir çok insan bile bir Çin lokantası bulup, çubuklarla yemeğe uğraşıp, Çin imparatorunun ya da odun yokluğunun yarattığı eziyete kendi isteğiyle katlanıyorlar " " " "