Cinsel isteksizlik, birçok bayan ve erkeğin hayatlarını etkileyen kıymetli bir meseledir. Cinsel münasebete girme isteğinde azalma, cinsel açıdan rastgele bir istek duyulmaması, cinsel aktifliğin azalması ya da hiç olmaması üzere durumların hepsi bu sorun kapsamına girmektedir. Bayanlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır. Bu sorun bayanlarda %33, erkeklerde %14 oranında görülebilmektedir. Yapılan birçok farklı istatistiksel çalışmaya nazaran neredeyse 18-59 yaş kümesi üç bayandan biri hayatının rastgele bir periyodunda cinsel isteksizlik yaşayabilmektedir. Ekseriyetle ilginin durumlarına, gerilime yahut yorgunluğa bağlı olarak görülse de, düşük hormon seviyeleri üzere altta yatan tıbbi nedenlere bağlı olarak da gelişebilir.
Cinsel isteksizliğin en sık rastlanılan nedenleri;
• Münasebette Yaşanan Problemler; ilgide hesaba katılması gereken kıymetli noktalardan biri memnun musunuz? Cinsel isteksizliğinizin altında yatan bir neden olarak düşünce ve keder yaşıyor musunuz? İlgide cinsel isteksizliğe yol açan faktörlerin başında uzun devirli bir münasebet ve çiftlerin fazla tanıdık yani kardeş üzere olmaları gelmektedir. Karşılıklı cinsel çekimin azalması, zayıf irtibat, birbirlerine güvenmede düşünce, fizikî cinsel sorunlar de öteki sebeplerdir.
• Cinsel sorunlar; fizikî sorunlar alakayı zorlaştırır; tatmin ve zevkten uzak hale getirir. En sık rastlanılan cinsel sorunlar; erkekte boşalma sıkıntıları, ereksiyon sertleşme sorunları bayanda vajinal kuruluk, vaginismus, ağrılı münasebettir.
• Gerilim, anksiyete ve bitkinlik; hayat içinde memnunluğu hasebiyle cinsel isteği de azaltır. Daima gerilim, anksiyete ve bitkinlik hissediyorsa, ömür stilini değiştirmek ve profesyonel bir yardım almak gerekebilir.
• Kültürel nedenler; cinselliğin ayıp, günah üzere görüldüğü kültürler ve toplumlarda buna neden olabilir.
• Yaşlanma ve menapoz
• Gebelik, doğum ve emzirme periyotları
• Altta yatan diğer sıhhat sıkıntıları; kalp hastalıkları, şeker hastalığı, tiroit hormon eksikliği ile giden guatr ve kanser üzere durumlarda cinsel isteksizliğe neden olabilir. • Birtakım ilaçlar, alkol ve doğum denetim hapları
Cinsel istek her bireyde farklıdır ve bireyin cinsel isteksizliği bağını etkiliyor yahut onda gerilim yaratıyorsa yardım alması gerekmektedir. Cinsel isteksizliği yaratan, ona sebep olan etkenler tespit edildikten sonra nedene bağlı olarak ruhsal tedavi ve/veya ilaç tedavisi ile gerçekleştirilebilir.
• Şayet altta yatan sebepler psikolojikse cinsel terapi, aile terapisi, ferdi danışmanlık çiftler ve bireyler için çok tesirli sistemlerdir. Cinsel isteksizlik ekseriyetle bağdaki iki tarafı da tesirler ve bu durumda profesyonel bir yardım alınması önerilmektedir.
• Cinsel isteksizlik, altta yatan öteki tıbbi problemlere, tedavi edilmesi gereken cinsel sorunlara, anatomik yahut hormonsal problemlere bağlı olarak gelişiyorsa öncelikle bu meseleleri ortadan kaldırmak için doktorlar tarafından ilaç yahut başka tedavi sistemleri başlanması da önerilmektedir.
• Cinsel isteksizlik tedavi edilebilir bir sıkıntıdır. Lakin tedavi süreci boyunca eşlerin birbirlerine karşı sabırlı, anlayışlı olması ve tam hazır olmadan birbirlerini zorlamaması gerekmektedir.