Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Cinselliği yanlış kullanmanın ve fuhşun zararları nelerdir? Allah’ın gazabına sebep..

Cinselliği yanlış kullanmanın ve fuhşun zararları nelerdir? Allah’ın gazabına sebep..
0
143

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
1 Fuhuş ve zina yuvalar yıkar

Bilirsiniz, atomun bir çekirdeği vardır, bir de bunun çevresinde elektronlar Elektronlara müdahale atomun yapısında değişikliklere sebep olur, kimyasal reaksiyonlar meydana gelir Bu, birçok zararlara sebebiyet verir Fakat esas zarar, atomun çekirdeğine kontrolsüz ve yanlış bir müdahale olduğu zaman olur Çekirdeğe müdahale edildiğinde atom infilak eder, ortalık darmadağın olur

Toplum da bir atom gibidir Çekirdeği de ailedir Çekirdeğe müdahale edilince toplum hayatı dinamitlenmiş olur, sosyal dengeler bozulur Sosyal denge bozulunca da, o toplumun meydana getirdiği, millet ve milletin meydana getirdiği devlet sarsıntı geçirir

Aileye önem vermezse, toplumun düzeni bozulur; filozofların dediği gibi, fert fert birer canavar olurlar Batı, bu canavarlaşmada hızla yol almaktadır Fransa’da ve Almanya’da yayınlanan dergiler sık sık bu konuları gündeme getiriyorlar Giderek çöken aile kurumunu kurtarmaya çalışıyorlar Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, boşanma oranlarının çok yüksek olan Avrupa’da, yakında aile mefhumunun kalmayacağı endişesini dile getiriyorlar

Aile, ne kadar sağlam olursa, toplum o derece güçlü temeller üzerine kurulmuş olur Bir milleti yıkmak isteyen iç ve dış düşmanlar, ilk tahribatlarına aileden başlarlar Toplumların dejenere olmasında fuhşun rolü tartışılmazdır Çünkü fuhuş, toplumun en temel direği olan aile yapısını hedef alır

Aile için en büyük tehlike

Aile toplumun çekirdeğidir Sağlıklı nesil bu yuvada yetişir Çocuk fizikî gelişmesini de, ahlak ve terbiyesini de önce buradan alır İnsan sevgisinin kaynağı ailedir Bu yuva için en büyük tehlike fuhuş ve zinadır Zina her şeyden önce ailenin oluşmasını engeller Zina yapan bir insan bir yuva kurmak istemez

Diğer dinlerde olduğu gibi dinimizde de neslin korunması asıldır Bu da ancak nikâhla mümkündür Nikâh toplum hayatı için bir nimettir Gayrı meşru birleşmeler aile kurumunu ortadan kaldırır

Aynı zamanda zina, kurulmuş olan ailenin dağılmasına ve perişan olmasına sebep olur Geride faydasız pişmanlıklara gömülen, aldatmanın veya aldatılmanın verdiği acıyla yaşayan erkekler ve kadınlar, birbirinden kopmuş anne ve babanın ilgi ve şefkatinden yoksun büyüyen evlatlar kalır

Bugün fuhuş yüzünden pek çok insan onurunu kaybetmiş, kendine olan saygısını ve güvenini yitirmiş, aşağılık bir yaşam çizgisini benimsemiştir Fuhuş yüzünden çok sayıda yuva dağılmış, aileler çökmüştür İnsanlara genel bir mutsuzluk, huzursuzluk ve aradığını bulamama psikolojisi hâkim olmuştur

Oysa Allah’ın gösterdiği yola uyup, temiz olanı seçseler, diğer bir deyişle helal olan bir seçim yapsalar insanlar hem psikolojik açıdan rahat ederler, hem kendilerine güvenleri gelir, hem karşılıklı sevgi ve saygı muhafaza edilir, hem de sağlam aile ve toplumlar oluşur

Bu konuda şu dersler dikkat çekicidir:

Hayatın zevkini ve lezzetini isterseniz, hayatınızı iman ile hayatlandırınız ve farzlarla ziynetlendiriniz ve günahlardan çekinmekle muhafaza ediniz (Sözler, s 212)

Hakiki zevk ve elemsiz lezzet ve kedersiz sevinç ve hayattaki saadet yalnız imandadır ve iman hakikatleri dairesinde bulunur Yoksa dünyevi bir lezzette çok elemler var Bir üzüm tanesi yedirir, on tokat vurur gibi hayatın lezzetini kaçırır (Sözler, s 216)

Medya gençlerin ahlakını bozuyor

Maalesef ülkemizdeki medya, yayınlarıyla aile üzerinde çok derin tahripler yapıyor Müstehcen içerikli yayınların en büyük zararı, ahlaki değerlerin kaynağı olan kültür ve inancımız üzerindeki tahribatı… Medya araçlarının en geniş izleyici kitlesi gençler ve çocuklar olunca bu tahribattan da en çok onlar etkileniyor

Ayrıca ergenlik dönemindeki gençler ve çocuklar zihinsel ve bedensel gelişimlerini henüz tamamlamadıkları için, yetişkinlere oranla bu tür yayınlardan daha çok etkileniyorlar

Çocuklar ve gençlerin gelişim döneminde model almanın önemli bir yeri vardır Medya araçları bu kadar yaygın değilken çocuğun veya gencin modeli belki annesibabası, ablasıağabeyi, yani yakın çevresinden birileriydi Özellikle televizyonla beraber yakın çevrenin yerini, ünlü şarkıcılar, futbolcular, mankenler ve hatta gerçekte var olmayan dizi veya film kahramanları aldı Saydığımız bu kişilerin hayat tarzları, hal ve hareketleri göz önünde bulundurulursa örnek alınacak bir model teşkil etmedikleri ise açık…

Gerek televizyonda, gerekse yazılı basında ünlü kişilerin lüks ve para içindeki hayatları sunulurken, öte yandan yaşadıkları gayrı meşru ilişkiler ve skandallar da gözler önüne seriliyor Dolayısıyla lüks hayatlar kadar, yaşadıkları seviyesiz ilişkilere de özeniliyor

Öte yandan, günde en az on tanesine maruz kaldığımız dizilerin konuları da hep aynı eksen etrafında dönüyor Evlilik dışı ilişkiler, sigara ve içki tüketimi, şiddet, yalandolan, iftira, dizilerin ana temalarını oluşturuyorken, cinsellik de önceki yıllara göre daha fazla vurgulanıyor

Kişilik gelişimlerinde artık; aile, okul ve yakın çevreden daha etkili olan medya bu yöndeki yayınlarıyla çocuk ve gençleri, hem bireye, hem de topluma büyük zararı dokunan yanlış ilişkilere ve davranışlara alıştırıyor, bunları halkın gözünde olağanlaştırıyor ve sonunda normal gibi algılanmasına sebep oluyor

Televizyondan görüp, gazete ve dergilerden okuduğu davranışları günlük hayatında uygulamaya başlayan gençlerin sonu da ne yazık ki, kurmaca dünyada olduğu gibi mutlu olmuyor Sonuç yine medya aracılığıyla bizlere sunuluyor Gün geçmiyor ki, gençler arasında geçen bir şiddet olayının, intihar vakasının, namus cinayetinin haberi verilmesin Yapılan araştırmalar da yaşanan ahlaki çöküntüyü gözler önüne seriyor Örneğin, ülkemizde kürtaj yaşının 14’ün altına düştüğü kaydediliyor

Bütün bu yaşananlar Türkiye’nin kalkınma ve ilerleme yolunda da en büyük engeli teşkil ediyor Çünkü ahlaki değerlerini ve inançlarını kaybetmiş bir toplum, kültürel ve teknolojik alanda da ilerleme gösteremez Görülüyor ki, müstehcenliğin zararları birey bazında kalmıyor; toplumun bugününü ve geleceğini de etkiliyor

İşte size çarpıcı bir misal: Televizyonları şov programlarıyla tanıştıran Osman Yağmurdereli, Zaman gazetesinin, 27082006 tarihli “Cumaertesi ekinde, televizyonda izleyecek şov programı bulamadığını söylüyor ve ekranlarda eli yüzü düzgün programların olmayışından yakınarak sözlerine şöyle devam ediyor:

“Televizyoncular, yaşadığı topluma bir şeyler vermeli Maalesef doğru programlar yapılmıyor TV kanallarının Türk ahlak, örf ve âdetlerine uygun işler üretmeleri gerekiyor Bugün yapılan programlar özellikle gençleri olumsuz etkiliyor Dahası ileride kapanması güç yaralar açacak Bunu herkesin bilmesi lazım ‘İstemeyen seyretmesin’ mantığı da çok saçma

Evet, işte ülkemizdeki şov ve magazin dünyası içinde bulunan bir insan bu ibretlik sözleri söylüyor Umarım bu sözler ilgili yerler tarafından dikkate alınır ve alınan kararlar pratiğe yansır

Aldatmanın hiçbir özrü olamaz

Aldatma, kadınerkek hangi cins tarafından yapılırsa yapılsın son derece kötü, acı ve çirkin bir şeydir Bunun hiçbir özrü, mazereti ve açıklaması olamaz Aldatıp sonra da buna makul bir izah getirmeye çalışmak ise inanılmaz komik ve trajiktir Genel kabul erkeğin karısını aldatması ve kadının bu aldatılma neticesinde psikolojik sorunlar yaşamasıdır Ama şunu unutmayalım ki, erkekler eşlerini yine bir kadınla aldatırlar Yani bu meselede erkekler olduğu kadar kadınlar da suçlu…

Bu sözlerimizle aldatma konusunun cinsiyetle alakalı bir şey olmadığını kadın ya da erkek her iki tarafta da olabileceğini ve bu olgunun psikiyatrik bir durum olduğunu ifade etmek istiyoruz Ancak erkekler, yaptıkları hataları masum, normal göstermek ve üstlerini örtmek amacıyla çoğu olayı bireysel olmaktan çıkarıp sanki tüm erkeklere hasmış gibi gösterirler Böylece sorumluluğu tüm erkeklerin paylaşmasını sağlarlar

Ama erkeklerin bu konuda gündemde olmaları, bütün erkeklerin eşlerini aldattıkları ya da aldatacakları anlamına kesinlikle gelmez Maalesef aldatma konusunda erkeklere bunu bir “hakmış gibi sunan toplumun bozulmuş ahlak değerleri ve mesajlarıdır Sayıları az da olsa, medyada renkli bohem gecelerin ve çarpık ilişkilerin süslü bir anlatımla verilmesi bunu ne masum kılar, ne de her erkek yapıyordur anlamına getirir

Bizim dikkatinizi çekmek istediğimiz husus, gayrı meşru ilişkilerin insanda ve o insanın şahsında bütün toplumda açtığı yaralar Düşünün bir adam intihara kadar teşebbüs edebiliyor Aslında bu adamın eşini de konuştursak o da girdiği maceradan çok huzurlu değildir İlk başta geçici bir mutluluk yaşamış olabilir, ama sonrasında mutlaka pişmanlık duyacaktır

Günahlar zehirli bal gibidir Ve insan zehirli balın sancısını hemen idrak edemez Önce tatlı ve hoş gelir Fakat sonra zehrin kıvrandıran sancısı başlar ve insan karanlık girdaplara, çıkmaz sokaklara, limansız sahillere sürüklenip gider Neticede hem bu dünyasını hem de öteki dünyasını berbat eder

İşte size eşini aldatmış bir erkeğin acı itirafları: “Eşimle severek evlendim Yaklaşık 5 yıldır evliyiz Çok mutlu bir yuvamız, aslan gibi de bir oğlumuz var Son bir aydır eşimle annem ve babam yüzünden kavga etmeye başladık Aslında hata yine bende Ben annem ve babam ile eşim arasında köprü olamadım

Neyse… Eşimin annem ve babamdan dolayı bana karşı olan tutumundan dolayı aklımca onu cezalandırmak için aynı iş yerinde çalıştığımız bir bayan arkadaşla duygusal bir ilişkiye başladım Baştan her şey çok güzeldi Hani derlerler ya ‘günah, zehirli bir baldır’ İşte ben o zehrin bal kısmına aldandım Ama çok geçmeden zehirlendiğimi anladım O kadar pişman oldum ki Peki, pişmanlık fayda verdi mi? Tabii ki çok sıkıntılar çektim Yuvam bozulma noktasına geldi Sonunda kendimi eşime affettirdim, ama en büyük korkum acaba Rabbim de beni affetti mi? Bu endişe içimi kemirip duruyor Ona karşı çok mahcubum…

2 Dimağları tahrip eder

Yarı çıplak vücutları göre göre, müstehcen sözleri duya duya ve hayalinden bir türlü silemediği açık saçık görüntüleri düşüne düşüne, durmadan erkeklik hormonları üreten ve her gün biraz daha şehvani duyguların baskısı altına giren bir sürü genç, cinsî sapıklığa doğru sürüklenip gitmekte ve toplumumuzun yüz karası haline gelmektedir

Zinanın yaygın olarak bilinen fonksiyonu; genç dimağları tahrip etmesi, üretemez, düşünemez hale getirmesidir Fuhuşla içlidışlı olan nesillerin belden yukarısı çalışmaz Bütün söz ve fiilleri belden aşağıya endekslidir En verimli çağlarında beyinlerini boş, hatta zararlı işlerle meşgul ederler

Fuhuş bir milletin fiziki gücü olan bedenlerini çürüttüğü, atalete uğrattığı gibi zihinlerini köreltir, yüreklerini karartır ve fazilet duygularını öldürür Bu illete bulaşmış insanlara istediğinizi yaptırabilirsiniz

Özellikle genç bir insan, kendisini tahrik eden görüntüden, kendisini tahrik eden ortamlardan kaçınmaya çok gayret etmeli, çok dikkat etmeli Bir sürü müstehceni seyreden genç ateşe doğru, uçuruma gidiyor demektir Mahremiyet sınırlarını tanımayıp, yabancılarla oturup kalkan, tenha yerlerde buluşan gençler gidiyor demektir

Niye gidiyor demektir? İradesi yok mu? İmanı var, iradesi var Gitmez, döner Hayır Bu konuda Allah Resulü’nün çarpıcı bir ikazı var Fevkalade yerinde geliyor insana:

“İnsan cinsel açıdan tahrik olunca, tahrikte alevler yükselince bir yere varır ki, o aklının ya tümünü ya üçte ikisini kaybetmiş gibi olur Deli haline gelir (Keşfü’lHafa, 2129)

“Eyvah aldandım!

Cinsel duyguların tahrikinin bu hale gelmesinden sonra deli bir insan nasıl en yanlışı yaparsa, o insan da en yanlış şeyleri yapar En kötü günahlara girer, ömür boyu utanacağı şeyleri yapar Ondan sonra tetiği çekip adam öldüren kimsenin öfkesi geçince aklı başına gelip de “eyvah diye çırpındığı gibi eyvah eder, çırpınır, pişman olur, ama namludan kurşun çıkmış hedefi vurmuş, cinayet işlenmiştir

Ondan dolayı mümkün oldukça gençler müstehcen manzaraları seyretmemeye, müstehcenden ve tahrik eden görüntülerden uzak durmaya çalışmalı Yani tahrik olup da aklını kaybeden deli haline gelmemeli Gelirse fren kopmuştur ve o kimse, uçuruma doğru yuvarlanıyordur

İşte size uçurumlara yuvarlanmış, daha sonra o bataklıktan kurtulmayı başarmış talihli bir delikanlının yürekten iniltisi:

“Kıymetli ağabey Bir sıkıntımı sizinle paylaşmak istiyorum Geçmişte çok büyük günahlara girdim Her şey kötü bir arkadaşıma uymakla başladı Beni kendi çevresiyle tanıştırdı Önce sigaraya başladım Arkasından içki geldi Derken uyuşturucuya başladım Kız arkadaşlarım oldu Onlarla Cenabı Hakk’ın yasakladığı ilişkilerde bulundum

Batılı tasvir etmek istemiyorum ama Rabbimin yasakladığı her türlü fiili işledim Neden sonra içimi büyük bir pişmanlık duygusu kapladı Ben bunu hep anneciğimin dualarına bağlıyorum Çünkü annem benim halimi görüyor, için için ağlıyor ve hep bana dua ediyordu

Hayatımda radikal kararlar aldım Bütün eski arkadaş çevremle her türlü ilişkimi kestim Tövbeler ettim Namaza başladım Şu an Rabbime şükürler olsun ki, ibadetlerimi yerine getirmeye çalışıyorum Eski arkadaşlarımın da o günah ortamından kurtulması için dua ediyorum

Allah’ın yasaklamış olduğu bütün günahları işlemiş birisi olarak özellikle genç arkadaşlarıma şu mesajımı lütfen ulaştırın: Dünyanın fani zevklerine aldanmasınlar Günahlar zehirli bir bal gibi Önce insan bala kanıyor Ama arkasından zehrin acısı baş gösteriyor ve ‘Eyvah aldandım’ diyorsunuz Bu durum insanı insanlığından çıkarıyor ve ona dünyaya esas geliş sebebini unutturuyor Kardeşlerim şeytana uymasınlar, zihinlerini günah tablolarıyla kirletmesinler

Zihninizi günahlardan koruyun

Zihin günahlar, hatalar ve kötülüklerle kirlenir Her günah, her hata ve her kötülük zihinde mutlaka bir iz bırakır İnsan çok defa böyle bir zihin kirlenmesinin farkına varmasa da zamanla onun tezahürlerini kendi gönlünde ve duygularında hissedebilir Böyle bir kirlenme, hayırlı işlere devam etme arzusunu kırar, salih amellerde süreklilik isteğini azaltır ve fenalıklara meyil gücünü artırır

Evet, günümüz insanı böyle zihin kirliliği gibi bir afetle karşı karşıyadır Bugün çarşıya ve sokağa her çıkışlarında gözler yoluyla birtakım haramlara girmeleri neredeyse muhakkak Ruh dünyalarında bulantı hasıl edecek manzaralar çok yaygın Bu kötü durum şeytanın müdahalesine de bir ortam hazırlıyor ve kirli zihinleri şeytan kendi hesabına kullanıyor

Dolayısıyla, insanlar dupduru bir gönülle Cenabı Hakk’a yönelme imkânını asla bulamıyorlar Dahası, birer pas, birer leke olan o günahlar, tövbe ve istiğfarla temizlenmez ve arttıkça artarsa, o zaman üst üste yığılan kirler birer perde halini alıyor; Allah’tan gelen tecellilerin önünü kesiyor, artık himayesiz kalan kalpler şeytandan gelecek günah oklarına açık birer hedefe dönüşüyor

Böyle bir umursamazlığa düşmekten çekinmeli, zihnimizi temiz tutma titizliğimizi olanca dikkatimizle sürdürmeliyiz Yoksa alışkanlıklar ahlak haline geliyor, zihinler kir pastan kurtulamaz duruma giriyor

Mastürbasyon ne kadar doğru?

İşte zihinleri kirpas ile dolan ve müstehcen manzaralarla dimağı kirlenen genç, zinanın ne kadar büyük bir günah olduğunu bildiği için kendisini teskin etmek için başka bir yola başvurabiliyor Buna eski ifadesiyle istimna, yeni ifadesiyle ise mastürbasyon deniyor Peki mastürbasyon ne kadar doğru veya ne kadar yanlış? Bu meseleyi kaynaklarına inerek, fazla da detaya varmadan inceleyelim

Evvela hemen şunu söyleyelim ki, mezhep imamlarımız, istimna için “haramdır hükmünü vermişlerdir Bu hususta, Hanbeliler’in elMuğnî’sine, Malikiler’in Müdevvenei Kübra’sına, Hanefiler’in ise Hidaye ve Fethu’lKadir’ine bakılabilir

Sayılan bu büyük imamlar, “Eşlerin dışında herhangi bir cinsel tatmin yolu arayanları haddi aşan kimseler olarak niteleyen ayete (Mü’minun, 2357) ve “Sizden evlenme çağına gelip de buna güç yetirenler evlensin, evlenmeye imkân bulamayanlar ise oruç tutsun (Buhari, Nikâh 2) hadisine dayanarak bu fiili haram saymışlardır

Hadiste açıkça görülmektedir ki çare olarak oruç tavsiye edilmektedir Ayrıca Cenabı Hak başka bir ayette evlenme imkânı bulamayanların, imkân buluncaya kadar iffetlerini korumalarını emretmektedir (Nur, 2433) Kaldı ki günümüzde tıp da hem psikolojik hem de bedensel açıdan mastürbasyonun insana değişik zararlar verdiğini söylemektedir

Kaynaklara bakıldığında dört büyük mezhep imamının istimnayı haram saymalarına karşılık bazı âlimlerin, cinsel duyguları çok baskın gelen, zinaya sapma endişesi olan ve hatta bu konuda sağlığı bozulacak seviyede olan bekârların ve uzun süre değişik sebeplerden dolayı eşiyle ilişkide bulunamayan evlilerin istimna yapmalarına kerhen cevaz verdiklerini görüyoruz (İbn Abidin, Reddü’lMuhtar, II, 399; IV, 27; Kadıhan, elFeteva, I, 46; İbn Hazm, elMuhalla, XI, 392393; İbn Teymiye, elFeteva’lKübra, I, 73)

Evet günümüz gençliği hakikaten cinsel manada çok ciddi imtihan içindedir Çünkü yazılı medyadan görsel medyaya, oradan internete ve sokaklara kadar her yerde insanın şehevi duygularını tahrik edici sahneler yer almaktadır İşte bu da günümüz neslinin imtihanıdır Tabii ki bunun ecri de çok büyük olacaktır

Bu sebeple genç bir mü’min, kesinlikle bu tür bir yola başvurmamalı, evlenme yollarını sonuna kadar zorlamalıdır Şayet bu mümkün olmuyorsa kendini bu tür şehevi duyguları kamçılayıcı tablolardan uzak tutmalı, bunları zihnine misafir etmemelidir

Burada şu denebilir: “Bunları söylemek kolay tabi… Gel de sabret! Ama şunu unutmayalım ki, Efendimiz (asm), ahir zamanda imanı ve imanın gerektirdiği hayatı yaşamayı elde tutulan bir kora benzetiyor Bu, meselenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor Ancak buna sabreden günümüz insanını, büyüklerimiz amudî (dikey) velayete ulaşacağını söylemektedir Evet, Rabbim hepimize, özellikle gençlerimize sabır versin ve onları muhafaza eylesin

3 Unutkanlık verir

Cinselliğin yanlış kullanımı ve karşı cinse bakma insanın hafızasını, dikkatini tahrip eder Hafıza uzmanları günümüzde unutkanlığın ve hafıza zayıflığının artmasını yirminci yüzyılın bir hediyesi olarak dile getiriyorlar

Onlara göre beynin çalışma akışının bloke edilmesi, fazla televizyon seyretme, kontrolsüz hayaller kurma gibi şeylerden dolayı beyin kapasitesinin zayıflatılması ve sistemsiz düşünme alışkanlığı gibi etkenler insanlarda unutkanlığa sebep oluyor

İmam Gazali’den İmam Rabbani’ye, İmam Şafi’den Üstad Bediüzzaman’a kadar pek çok âlim, hafızaya tesir eden etkenlerden birisinin de haram manzaralara bakmak olduğunu ifade ediyorlar

Günümüzde televizyon ekranları, gazete sayfaları ve internet siteleri şehevi duyguları kamçılayan görüntülerle dopdolu Bu tür görüntülere ısrarcı bakışlar insanda çok ciddi ve köklü bir unutkanlığa sebebiyet verdiği gibi aynı zamanda onun manevi latifelerini de öldürmektedir

Göz harama yöneldiğinde, irade hükümsüz kalmış ve akıl, tamamen nefsin çekim alanına girmiş demektir Gözü harama kaydıran nefis, –Allah korusun– bu haram yolculuk nihayete ulaşmadan teskin olmayacaktır

Bir örnek verecek olursak; İmam Şafiî Hazretleri, hafızasının zaafından dolayı hocası, İmam Azam’ın talebelerinden Veki b Cerrah’a şikâyette bulunur

İmam Şafii bu durumu şu mısralarla ifade eder

“Şekevtü ilâ Vekiin sûe hıfzî, Fe erşedenî ilâ terki’lmeâsî, Ve kale inne’lilme nûrun, Ve nurullahi la yu’ta li’l âsî

Yani, “Hocam Veki’e hafızamın zayıflığından şikâyet ettim O da bana günahları terk etmemi tavsiye etti Ve dedi ki: ‘İlim, Allah’ın verdiği bir nurdur Allah’ın nuru ise devamlı günaha dalana verilmez’

Tabi bu ifadelerden İmam Şafiî Hazretleri’nin günahlar içinde bir hayat yaşadığı anlamı çıkarılmamalıdır Meseleye “Hasenâtü’lebrâr seyyiatü’lmukarrabinEbrar (iyiler) adına iyilik sayılan bir fiil, daha ileri seviyede bulunan mukarrabin için günah sayılır sırrıyla bakılmalıdır

İnsanların bulundukları konuma göre yaptıkları fiiller farklılık arz eder Bizim normal gördüğümüz bir ameli İmam Şafii Hazretleri Cenabı Hakk’a yakınlık noktasında geldiği konum itibariyle günah olarak kabul edebilir

Rabbimiz Nur Suresi’nin 30 ayetinde gözlerimizi haram manzaralara bakmaktan sakınmamızı emrediyor Bu sebeple bu konuda azami dikkat göstermeli ve kendimizi korumalıyız Vazife ve mesuliyetimizin gereği olarak yer yer karşımıza bu tür görüntüler çıksa da dinimizin bu konudaki emrine hassasiyet göstermeli ve bunu bir ahlak haline getirmeliyiz Bir hadis bu yolda bize ışık tutmalı:

“Üç kişi vardır ki, gözleri, kıyamet günü cehennem ateşi görmez Bunlar:

1 Allah korkusundan ağlayan göz

2 Allah yolunda nöbet tutan göz

3 Allah’ın haram kıldığı şeylere bakmaktan sakınan göz (Tirmizi, Fedailu’lCihad 12; Camiü’sSağîr, 2878)

Unutkanlık hastalığı

Bediüzzaman Hazretlerine genç bir hafız geliyor ve “Bende unutkanlık hastalığı var, ne yapayım? diyor

O da, Mümkün oldukça nâmahreme nazar etme Çünkü rivayet var: İmam Şafiî'nin (ra) dediği gibi, harama nazar unutkanlık verirdiye cevaplıyor

Evet, günümüzde herkesin az ya da çok şikâyet ettiği bu hastalık, açık saçıklıkla paralel şiddetini de arttırarak devam ediyor Bu derdin dermanı ise, haram manzaralara bakmaktan uzak durmaktır

Bediüzzaman’ın şu yorumu da dikkate değer:

Müslümanlarda harama bakma arttıkça, nefsin hevesleri heyecana gelir ve yanlışfazla kullanım (sui istimalat) sonucunda vücutta israf meydana gelir Haftada birkaç defa gusle mecbur olur Ondan dolayı da tıbben hafızaya zayıflık gelir

Bu asırda açık saçıklık yüzünden, özellikle sıcak memleketlerde o bakıştan sui istimalat, genel bir unutkanlık hastalığını netice vermeye başlar Herkes, azçok bu şikayette bulunur İşte, bu umumi hastalığın artmasıyla, hadisi şerifin verdiği müthiş bir haberin yorumu görünüyor Efendimiz (asm) ferman etmiş ki: Ahirzamanda, hafızların göğsünden Kur'an nez'ediliyor, çıkıyor, unutuluyor

Demek bu hastalık dehşetlenecek ve bazı kimselerde bu “kötü bakışla Kur’an’ın hıfzına set çekilecek