Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi!

Çipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi!

bilgisayarci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,141
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
97
F-D Coin
68
cipura_baligi_nasil_piser_en_lezzetli_cipura_pisirmenin_yontemi_1631184766_5505.jpg

Akdeniz’in en değerli deniz ürünlerinden olan Çipura, şefler tarafından büyük değer gören, evlerimizde ise sofralarımıza lezzet katan bir balık çeşidi. Eylül ve Ekim aylarında çokça sofralara misafir olan Çipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi hangisidir? sorusunun yanıtını araştırdık.

Halk arasında “Çipura” ya da “çupra” olarak bilinen, Sparidae familyasına mensup sparus aurata, genellikle Akdenizde yaşayan bir balık türüdür. Çipura, Türkiye'de en çok güney bölgesindeki sahillerde ve Ege kıyılarında sıklıkla yaşamaktadır.  Yüzyıllardır Anadolu halkının sofralarında yer alan balık, yüzlerce farklı tarifle pişirilebilir. Asma yaprağına sarılanlardan, balık dolmasında çipura kullanımına dek geniş bir tarif yelpazesine sahiptir. Çipura fırında pişirilerek var olan lezzetine lezzet katar. Fırında çipura baharatlı patates ile servis edilerek sunumda renk kazanır. Hem kokusuz pişmesi hem de suyunu koruması ile öne çıkan tarif, hem öğlen hem de akşam yemeklerinde tercih edilebilir. Zeytinyağı ve kekik ile tatlanan balık, toplam 35 dakika içinde pratik bir şekilde yemeğe hazır olur.

ÇİPURA HANGİ AYLARDA TÜKETİLMELİDİR?

Çipuranın mevsimi sonbahar aylarıdır diyebiliriz. Sonbahar bittikten sonra çipuraların yumurtalama dönemi başlar. Bu nedenle, çipuranın en tazesini, balık sezonunun en canlı zamanlarından olan Eylül ve Ekim aylarında tüketebiliriz. Pişirme yöntemi olarak en çok fırında çipura tercih edilir.

Mmfhy_1631184231_8705.jpg

ÇİPURA NASIL PİŞİRİLİR?

Çipurayı istediğimiz pişirme yöntemiyle hazırlayabiliriz. Ancak, çipuranın en çok ızgarası tercih edilir. Böylece lezzetinden bir şey kaybetmez. Çipurayı ızgara yapmak için şunları uygulayabiliriz;
  • Temizlediğiniz çipuranın her iki yanına da ikişer çizik atın.
  • İki yemek kaşığı zeytinyağına bulayın ve tuzlama işlemi yapın.
  • Balığınızı bir saat kadar buzdolabında dinlenmeye alın.
  • Sonrasında ızgarada pişmeye bırakın.
  • Her iki tarafını maksimum 15 dakika pişirdikten sonra servis yapabiliriz.
FIRINDA ÇİPURA BALIĞI TARİFİ:

MALZEMELER

3 adet çipura filetosu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
2-3 dal taze biberiye
1 avuç deniz tuzu

Patateslerin terbiyesi için;

300 gram patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı hardal
2 yemek kaşığı ketçap
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı tuz

fDs0Z_1631184176_8802.jpg

YAPILIŞI

Çipura filetolarını güzelce temizleyip yıkadıktan sonra zeytinyağı, biberiye, karabiber, deniz tuzu kullanarak marine edin.

Bebek patatesleri güzel bir şekilde yıkadıktan sonra mayonez tenceresinin içerisine zeytinyağı, hardal, ketçap, yoğurt, kuru kekik, tuz gibi malzemeleri katarak karıştırın.

4v1bC_1631184216_4341.JPG

Patatesleri ilave ederek alttan üste doğru karıştırarak sosu iyice yedirin.

Daha sonra fırın tepsisine marine ettiğiniz balıkları koyun.

Patatesleri ilave edin. Fırını 200 dereceye getirip, pişirin. Sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...


 
858,506Konular
983,000Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt