iltasyazilim
FD Üye
Çıtır Ev Baklavası Tarifi İçin Malzemeler Hamuru için;
*1 çay bardağı ılık su
*12 çay kaşığı *karbonat
*1 yumurta
*1 çay bardağı süt
*1 çay bardağı sıvı yağ
*12 tatlı *kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı *sirke
*1 çay kaşığı kabartma tozu
*Aldığı kadar un (kulak memesinden de yumuşak bir hamur elde edilmeli)
Fırına vermeden;
*250 gr tereyağı
*12 çb sıvı yağ
Şerbeti;
*5 su bardağı *şeker
*3, 5 su bardağı su
*14 çay kaşığı *limon tuzu
Arasına;
*Ceviz
Açmak için;
*250 gr mısır nişastası
*
Çıtır Ev Baklavası Tarifi Yapılışı
İlk olarak karbonat ve su eritilir Daha sonra un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeler eklenir son olarak yavaş yavaş kabartma tozu ve un eklenir (oldukça yumuşak bir hamur olmalı) Hamur hazırlandıktan sonra şerbeti hazırlamak için şeker ve su ocağa koyulur kaynadıktan sonra dövülmüş limon tuzu eklenir 56 dk daha kısık ateşte kaynatılır ılıklaşması için kenara alınır Dinlenen hamurumuzdan 40 eşit beze elde edilir Bol nişasta ile bezeler ilk önce avuç içi büyüklüğünde açılır, 10 ar tane avuç içi büyüklüğünde baklava yufkası üst üste koyulur (toplamda 4 tane 10’luk yufka elde edilir) İlk 10’luk yufkalarımızı fırın tepsisi büyüklüğünde oklava yardımı ile açalım tepsiye yayalım kenardan artan kısımları bıçak yardımı ile keselim aralara koyalım üzerine ceviz serpelim (cevizi ister bir kata ister her kata koyabilirsiniz tercih sizin, ben her kata koydum) Her kata aynı işlemi uygulayalım Son katı koyduktan sonra baklavayı istediğimiz gibi dilimleyelim ocakta erittiğimiz yağları baklava hamuruna eşit şekilde gezdirelim (tereyağınız ayranlı ise ayranlı kısmını ayırın baklava üzerinde yanık görüntü oluşturmasın) Fırına verirken ilk olarak baklava kabarmaya başlayana kadar yüksek sıcaklıkta (180 derece) daha sonra ise düşük sıcaklıkta (150 derece) pişerse güzel olur Fırından aldığımız ilk sıcaklığı çıkan baklavaya ılıklaşmış olan şerbet her tarafına gezdirilerek dökülür Bir kaç saat ya da ertesi gün tüketilmeye hazır
*1 çay bardağı ılık su
*12 çay kaşığı *karbonat
*1 yumurta
*1 çay bardağı süt
*1 çay bardağı sıvı yağ
*12 tatlı *kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı *sirke
*1 çay kaşığı kabartma tozu
*Aldığı kadar un (kulak memesinden de yumuşak bir hamur elde edilmeli)
Fırına vermeden;
*250 gr tereyağı
*12 çb sıvı yağ
Şerbeti;
*5 su bardağı *şeker
*3, 5 su bardağı su
*14 çay kaşığı *limon tuzu
Arasına;
*Ceviz
Açmak için;
*250 gr mısır nişastası
*
Çıtır Ev Baklavası Tarifi Yapılışı
İlk olarak karbonat ve su eritilir Daha sonra un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeler eklenir son olarak yavaş yavaş kabartma tozu ve un eklenir (oldukça yumuşak bir hamur olmalı) Hamur hazırlandıktan sonra şerbeti hazırlamak için şeker ve su ocağa koyulur kaynadıktan sonra dövülmüş limon tuzu eklenir 56 dk daha kısık ateşte kaynatılır ılıklaşması için kenara alınır Dinlenen hamurumuzdan 40 eşit beze elde edilir Bol nişasta ile bezeler ilk önce avuç içi büyüklüğünde açılır, 10 ar tane avuç içi büyüklüğünde baklava yufkası üst üste koyulur (toplamda 4 tane 10’luk yufka elde edilir) İlk 10’luk yufkalarımızı fırın tepsisi büyüklüğünde oklava yardımı ile açalım tepsiye yayalım kenardan artan kısımları bıçak yardımı ile keselim aralara koyalım üzerine ceviz serpelim (cevizi ister bir kata ister her kata koyabilirsiniz tercih sizin, ben her kata koydum) Her kata aynı işlemi uygulayalım Son katı koyduktan sonra baklavayı istediğimiz gibi dilimleyelim ocakta erittiğimiz yağları baklava hamuruna eşit şekilde gezdirelim (tereyağınız ayranlı ise ayranlı kısmını ayırın baklava üzerinde yanık görüntü oluşturmasın) Fırına verirken ilk olarak baklava kabarmaya başlayana kadar yüksek sıcaklıkta (180 derece) daha sonra ise düşük sıcaklıkta (150 derece) pişerse güzel olur Fırından aldığımız ilk sıcaklığı çıkan baklavaya ılıklaşmış olan şerbet her tarafına gezdirilerek dökülür Bir kaç saat ya da ertesi gün tüketilmeye hazır