iltasyazilim
FD Üye
Cizleme – Akıtma ( Trakya Yöresi – Anneanne Tarifi) İçin Malzemeler
*2, 5 su bardağı ılık süt
*2 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı maya
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 dolu tatlı kaşığı pudra şekeri
*1 yumurta (oda sıcaklığında)
*1 çay kaşığı karbonat
Cizleme – Akıtma ( Trakya Yöresi – Anneanne Tarifi) Yapılışı Herkese Merhaba,
Tüm malzemeler (karbonat hariç) çırpma teli ile karıştırılıp, cizleme hamuru elde edilir ve 11, 5 saat süre ile mayalanmaya bırakılır Karbonat ilavesi, pişirmeye başlamadan 5 dakika önce yapılır Hamur göz göz olacaktır Hamurun tattuz dengesini kontrol etmenizi ve damak zevkinize göre ayarlamanızı öneririm Ne çok tuzlu ne de çok tatlı olmalıdır
Ardından bir saç ya da yapışmaz tavada çok kalın olmayacak şekilde dökülüp, pişirilir Tava başlangıçta çok az şekilde yağlanmalıdır (Anneannem her zaman saçta yapardı ve ara ara sacı yağlar ancak yağ fazlasını bir parça pamuk yardımıyla silerdi ) Pişen cizlemelerin üzeri katı yağ ile yağlanır
Arzuya göre; peynir, reçel, bal, pekmez gibi malzemelerle ya da sade şekilde tüketilir
Anneannem daha genç ve sağlıklı iken; her gidişimizde mutlaka sabah erkenden kalkar, hamurunu mayalar ve biz uyanana kadar bize tabaklar dolusu cizleme pişirirdi, gözümüzü açtığımızda cizleme tepeleri ile karşılaşmanın mutluluğu bir başka olurdu ve biz de en çok peynir ve reçel ile yemeyi severdik Şimdilerde biz de yapıyor olsak da, onun usta elinden saçta yaptığı cizlemenin yeri her zaman bir ayrıdır Çocukluğumun lezzetinden sonra krep tadına hala pek alışamadığımı da itiraf etmek ister, sizin de bu lezzeti en azından bir kere denemenizi tavsiye ederim
Afiyet olsun
*2, 5 su bardağı ılık süt
*2 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı maya
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 dolu tatlı kaşığı pudra şekeri
*1 yumurta (oda sıcaklığında)
*1 çay kaşığı karbonat
Cizleme – Akıtma ( Trakya Yöresi – Anneanne Tarifi) Yapılışı Herkese Merhaba,
Tüm malzemeler (karbonat hariç) çırpma teli ile karıştırılıp, cizleme hamuru elde edilir ve 11, 5 saat süre ile mayalanmaya bırakılır Karbonat ilavesi, pişirmeye başlamadan 5 dakika önce yapılır Hamur göz göz olacaktır Hamurun tattuz dengesini kontrol etmenizi ve damak zevkinize göre ayarlamanızı öneririm Ne çok tuzlu ne de çok tatlı olmalıdır
Ardından bir saç ya da yapışmaz tavada çok kalın olmayacak şekilde dökülüp, pişirilir Tava başlangıçta çok az şekilde yağlanmalıdır (Anneannem her zaman saçta yapardı ve ara ara sacı yağlar ancak yağ fazlasını bir parça pamuk yardımıyla silerdi ) Pişen cizlemelerin üzeri katı yağ ile yağlanır
Arzuya göre; peynir, reçel, bal, pekmez gibi malzemelerle ya da sade şekilde tüketilir
Anneannem daha genç ve sağlıklı iken; her gidişimizde mutlaka sabah erkenden kalkar, hamurunu mayalar ve biz uyanana kadar bize tabaklar dolusu cizleme pişirirdi, gözümüzü açtığımızda cizleme tepeleri ile karşılaşmanın mutluluğu bir başka olurdu ve biz de en çok peynir ve reçel ile yemeyi severdik Şimdilerde biz de yapıyor olsak da, onun usta elinden saçta yaptığı cizlemenin yeri her zaman bir ayrıdır Çocukluğumun lezzetinden sonra krep tadına hala pek alışamadığımı da itiraf etmek ister, sizin de bu lezzeti en azından bir kere denemenizi tavsiye ederim
Afiyet olsun