Cocuga yükümlülük kazandirma çocuğa sorumluluk kazandırma Mesuliyet bireyin yaş,cinsiyet ve gelişim düzeyine uygun olarak yüklendiği doldurmak zorunda olduğu görevleri yerine getirmesidirBu duygu erken çocukluk devrelerinden itibaren çocukta gelişir İki buçuk yaşından itibaren,çocuğun döküp saçacağını mahsus ona kendi başına yemek yemek yeme fırsat tanınma,döktüğü oyuncaklarını toplamasını bekleme,kendi odası ve yatağını kabullenmesini sağlama yükümlülük alma sürecinde çocuğu cesaretlendirir ve olumlu yol kat etmesini sağlarBöylece çocuk kendini yöneteceğinden güven duygusunu kazanırAile içi irtibat etkileşim sonucunda çocukta ben değerliyimya da ben değersizimDUYGUSU GELİŞİRÇocuğun kendini kayda değer hissetmesi onun karakter gelişimi veya sosyal ilişkileri açısından önemlidirÇocuğun kendini kıymetli olarak görmesi,öncelimle yakın çevresinden kabul görmesine bağlıdırBunun içinse çocuğa tatbik fırsatı tanınmalıdırDilendiğince giyinen,giysisini seçen ,istediği resmi yapan,yemeğini baskısız yiyen,hareketlerine katı sınırlar getirilmeyen,kişiliğine hürmet gösterildiğini gören ve kendini özgürce açıklayan çocuk ben değerliyimdiye düşünürBu da onu başarılara ve yeni atılımlara,dolayısıyla mesuliyet almaya yönlendirirÇocuğa kendine yetmeyi ve kendini yönetmeyi aydınlatmak gerekirOna bağımsızlık bir etraf hazırlamalı,ayakları üstünde durmayı,kendi kanatlarıyla uçmayı öğretmelidirÇocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun sorumluluklar verilip,başarması için desteklenmelidirSecim yapması engellenmelidirSorumluluk alanlarında çocuğun çabalarına saygı gösterip kendi başına düşünüp sorunları çözmesi sağlanmalıdır Ebeveynler olarak neler yapmaliyiz? • Mesajinizi iletin :Ilk Olarak cocugunuz, sizin ondan ne istediginizi net ve acik bir sekilde bilsinmesela, o kardesinle kavga etmeni istemiyorum o odani toplamalisin o her gün bir saat ders calismani istiyorum • Simdiye kadar kullandiginiz ve bir ise yaramayan cezalandirma yontemlerini birakin • Cocugunuza, istediginiz yapmaz ise sonucun ne olacagini ve bundan da kendisinin sorumluluk sahibi oldugunu soyleyin Mesela, o kardesinle kavga edersen sinemaya gidemezsin o odani toplamazsan arkadaslarinla bulusamazsin • Bu son ve en önemli asamadirSOYLEDIGINIZ SÖZÜN ARKASINDA DURUNASLA YERINE GETIREMEYECEGINIZ SOZLER SARFETMEYIN Muhakkak cocugunuz israrla istemediginiz sekilde davranacakti, fakat sizin dediklerinizi yapacagindan muhakkak olursa davranisini degistirecektir SAYET BIR KERE TUTARSIZ DAVRANIRSANIZ BUNU EN KISA ZAMANDA SUISTIMAL EDILECEGINI BILMELISINIZ Siz tutarli ve kararli oldugunuz sürece, cocugunuz davranislarinin sonucundan kendisinin sorumlu oldugunu ve yapmasi gereken bir isi yapmaz ise sonuclarina katlanmasi gerektigini ogrenecektir TOPLUMUMUZUN, DAVRANISLARININ SORUMLULUGUNU ALMASINI HABERDAR OLAN YETISKINLERE IHTIYACI VARDIR id alinti