Her yaş devrinde çok sık karşılaşılan bağırsak sıkıntılarından olan kabızlık bebeklik ve çocukluk periyodunda de çok sık görülmektedir. Evlat hekimlerine başvuran ailelerin %10-25 ‘inde kabızlık (kostipasyon )mevcuttur. Kabızlık evladın 2 haftadan uzun vade dışkılamasında zorlanmanın olması yahut dışkılamasında gecikmenin olması olarak önümüze çıkar.
Yeni doğan bebekler çoklukla ömrün birinci 1 ya da 2 günü içinde mekonyum ismi verilen koyu renkli ve yapışkan bir dışkı çıkartırlar. Bir numara haftadan sonra ise derhal her beslenme sonrası bebeğin dışkılaması olağandır.
Bebek 16 haftalık olduğunda dışkı sayısı günde 2 kereye kadar düşer. Evlat 4 yaşına geldiğinde ortalama dışkılama günde 1 - 2 kere gerçekleşir. Prematüre ismi verilen erken doğan bebeklerde sindirim (gastrointestinal) sisteminin hayata ahenk sağlaması daha yavaş olabilir.
Yeni doğan evlatlar 4-6 aylık oluncaya dek yalnızca ana sütü ile beslenmesi sayesinde barsaklar yaşama koordinasyon sağlar ve sıradan hareket etme sistemine kalıcı bir formda kavuşabilir.
Ek besinler fakat bu devrin sonrasında belli bir nizama nazaran başlanır. Konstipe(kabız) bebek ve evlatların birçoğu ehil yemek yedikleri halde kimileri lifli besinlerden (meyve ve sebze) yoksul beslenirler. Bu durumda dışkı sertleşir ve bebek dışkılarken ağrı ve zorlanma oluşur. Acı deneyimin akabinde kişi dışkı tutmaya başlar.
Sonuçta evlat daha sert, daha kalın ve nadiren kanlı dışkılamaya başlar. Bu kısır döngüden çıkamayan bebeğin iştahı etkilenir, huzursuzluğu artar.
KABIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
- Evladınızın beslenme günlüğünü tutmalısınız ve beslenme uzmanınızla paylaşmalısınız.
- 6.aya kadar ana sütüyle evladımızı beslenmelidir.
- Ek besine geçilmiş olan çocuklarda ise ana sütü ile birlikte meyve ve zerzevat püreleri, süt evlatları için hazırlanmış tahıl eserleri ve probiyotik yoğurt tercih edilmelidir.
- Yaşla birlikte lifli ( posalı ) besinler beslenme de daha ön plana çıkmalı.
- Öncelikle likit tüketimi artırılmalı, ancak likit olarak çay, elma suyu ve havuç suyu tercih edilmemeli,
- Probiyotik yoğurt ve bu yoğurttan yapılan ayran tercih edilmeli,
- Beyaz ekmek tarafına kepekli ekmek tercih edilmeli,
- Çiğ olarak tüketilen sebzeler güzelce yıkandıktan sonra kabuğu ile birlikte tükettirilmeli,
- Pirinç pilavı bölgesine bulgur pilavı tercih edilmeli,
- Kepekli makarna alternatif olarak kullanılmalı,
- Kabuğu ile yenilebilecek meyveler güzelce yıkandıktan sonra kabuğu ile birlikte tükettirilmeli,
- Her öğünde salata ve zerzevat yemeği bulundurulmalı,
- Taze kayısı yahut taze erik üzere meyveler, kuru kayısı, kuru incir, kuru erik üzere kurutulmuş meyvelerin kendisi yahut kompostosu tükettirilmeli,
BESLENME VE DİYET BILIRKIŞISI
DYT.İLAY POLAT