Çocuğunuzla Iletişim Minik çocugunuza bir sey söylerken, diz çökerek onunla ayni hizaya gelmeye çalisin Sizinle isbirligi yapmaya daha hevesli oldugunu göreceksiniz Çocugunuzun her yasta anlattigini, sikintidan patlasaniz bile can kulagiyla dinleyin Söyleyeceklerini bilseniz bile çocugunuzu iyi dinleyin Vaktiniz yahut bunu ona söyleyin ve daha sonra dinleyin Çocugunuzun anlattiklarini dinlemiyorsaniz, bir vakit sonra onun da sizi dinlemedigini fark edersiniz Çocugunuzu yargilamadan dinleyin Bu Nedenle onun hakiki duygu ve problemlerini ögrenme sansiniz olur Çocugunuzun duygularina karsi çikmayin Düsüncenin dogrusu, yanlisi olsa bile, duygunun dogrusu, yanlisi olmaz Korkuyorum, diyorsa “Ne var bunda korkacak? diye karsi çikmak yerine, “Seslenmek korkuyorsun diyerek sarilin Göreceksiniz keza korkusunu anlatacak, ayrıca de onu yenme sansi artacaktir Kendisini sikintiya sokan her yasantisindan daha sonra, “ne sonuç çikarttigini sorarak, “ders almasina ve “deneyim kazanmasina yardimci olun O sirada onunla asla tartismayin Ders vermeye kalkmayin Mutlaka gerekiyorsa bunlari sonra, duygulari yatistiktan daha sonra yapin Çocugunuzu hatasini görmesi için zorlamayin Bu Nedenle aradan zaman geçince gerçegi görmesini kolaylastirmis olursunuz Çocugunuzu kendinize düsman etmek istemiyorsaniz, bir basarisizligindan sonra “Ben sana demedim mi? demeyin Çocugunuza emir vermeyin Ondan isteyin Çocugunuza bir saticidan istedigi tenzilati veya tavizi tartışma etmeden almasini ögretin Haksizliga ugradiginiza inandiginiz bir yerde, hakkinizi arayis biçiminize çocugunuzun tanik olmasini saglayin Ona ağız dalaşı etmeden ve bagirmadan haksizliklara karsi çikmanin muhtemel oldugunu gösterin Çocugunuzu dinlerken, mutlaka yüzüne bakin ve onunla göz iliskisi içinde olun Kendisine siklet verildigini hissedecektir Çocugunuzla iddialasmayin Yumusak bir sesle “Ben böyle düsünüyorum deyin ve susun Dediginizi kabul etme ihtimali artar (anında degilse bile, birazcık daha sonra) “Ne söylediginizden fazla daha kayda değer olan “nasil söylediginizdir Iliskiniz istemediginiz gibi gelisiyorsa, ifadenizi ve karoser dilinizi kontrol edin Iletisim kisiye degil, kisiyle yapilir Siz konusurken çocugunuz susup dinliyorsa, bosa konusuyorsunuz demektir Kimse duymak istemeyen biri kadar sagir degildir Çocugunuza düsünce ve duygularini açıklama etme firsati verin ve cevap veriyor diye ona kizmayin id Çocugunuza dogru bilgi verin “Nasil olsa anlamaz, “bunu onun iyiligi için yapiyorum gibi gerekçelerin arkasina siginmayin Kaybolan güven geri gelmez Çocuklarla anlasmanin en iyi yolu, onlara iyi niyetle yaklasmaktir Çocugunuzla aranizdaki hissi çatisma, istemediginiz boyutlara variyorsa, “kimin hakli oldugunu düsünmek yerine, gelmek istediginiz amaci düsünün ve davranisinizi gözden geçirin Çocugunuzun yaptigi bir seyden hoslandiginizda, bunu sebebiyle belirtin Bu Nedenle “otomatik tesekkür yerine, insanlari mutlu eden “özel tesekküre geçebilirsiniz Bir tartisma sirasinda asla birkaç problemi birlikte çözmeye çalismayin Konulari teker teker ele alin Gazeteden okudugunuz haberi, size her tarafta okusa da, merakla dinleyin Böylece müşterek bir duygu paylasmis olursunuz Çocugunuzun ilgilendigi konulardan, kitaplardan, müzikten müsamaha almaya çalisin Iyi arkadaslik, paylasilan karşılıklı heyecanlarla gerçeklesir Çocuklarinizi spor, tiyatro gösterisi, diploma töreni gibi özel günlerinde yalniz birakmayin seçme parça