nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Alerji ve Astım Uzmanı Prof Dr Yonca Tabak, okullarda sağlıksız besinlerin satılmasının ve nüfusu topluluk okullardaki havasızlığın astım ve alerjiye sebep olduğunu belirtiyor Çocukların öğle yemeklerinde süratli gıdaları seçim etmesinin ilk kez reflüye, ardından da astıma yol açtığına dikkat çekiyor Bağışıklık sistemi ve sağlık durumu için beslenmenin fazla kayda değer olduğunu vurguluyor ve her öğünün ayrı olarak önemine değinerek, ailelere ve öğretmenlere manâlı tavsiyelerde bulunuyor
*
Kahvaltı
Uzmanların en fazla üstünde durduğu ve günün en kayda değer öğünü olarak gösterilen kahvaltı için Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof Dr Yonca Tabak, ailelerin; çocuklarının Sabahları birkaç lokma yemesi için, kakaolu fındık ezmesi, kakaolu Mısır gevreği gibi çabuk ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumduğuna dikkat çekiyor Bu gıdaların besleyici hiçbir değerinin olmadığını söyleyen Prof Dr Yonca Tabak, özellikle alerjik çocuklarda midede reflüyü tetikleyen bu gıdaların, astıma niçin olduğunu belirtiyor Prof Dr Yonca Tabak, alerjik çocuklar için kakaolu hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden varlıklı gıdalar ile beslenmenin çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendireceğine aksan yapıyor
*
Öğle Yemeği
Prof Dr Yonca Tabak, okullardaki öğle yemeklerinin; hamburger, patates, kola gibi seri ve hazırlanmış gıda ile yapılmamasına dikkatleri çekerek, bol peynir, balık, tavuk ya da kırmızı et ile yapılmış, içinde sebze ve yeşillik olan bol tahıllı bir sandviç ve yanına taze meyve tüketmenin çok daha besleyici olacağına değiniyor
*
Ses kısıklığı, iştahsızlık, geğirme, mide bulantısı, diş gıcırdatması, ağız kokusu gibi belirsiz bir şekilde şikayetlerle seyredebilen reflünün özellikle astımlı her 10 çocuktan dokuzunda var olduğunu bildiren Dr Tabak bu çocukların okullarda verilen öğle yemeğinden bile negatif etkilenebileceğini belirtiyor Okullarda bahşedilen bol salçalı yemeklerin, yağlı kızartmaların ve kakaolu tatlıların astımlı çocukta mide yanmasına ve reflüye sebep olabileceğini söyleyen Dr Yonca Tabak, bu çocukların mektep yemekhanesinde tabldot yemek yerine evden hazır sade eksik yağlı yeşillik ve proetin taşıyan sandviç ve meyve tüketmesinin daha dinç olacağını sözlerine ekliyor
Özellikle kakaolu gıdalar ve çikolatanın reflüyü tetikleyici etkisine uyarı çeken Prof Dr Yonca Tabak, özellikle sınıflarda ödül olarak çikolata verilmemesini, doğum günü kutlamalarında çikolatalı pasta yerine bol meyveli sütlü pastaların tercih edilmesi gerektiğini önemle vurguluyor
*
Akşam Yemeği
Akşam yemeklerinin de sabahleyin ve öğlen değin önemli olduğunu, reflünün önlenmesi için yatmadan minimum 23 saat önce akşam yemeğinin yenmiş olması gerektiğini söyleyen Prof Dr Yonca Tabak, akşam yemeklerinde ağır yağda kızarmış gıdalar yerine, yağ oranı düşük hafif gıdalarla beslenmenin gecenin gizli geçmesi için kayda değer olduğunu söylüyor Çocuklara yatmadan önceki 23 saat elbette süt verilmemesini, bu saatler içinde sadece su içilebileceğini de sözlerine ekliyor
*
*
*
Kahvaltı
Uzmanların en fazla üstünde durduğu ve günün en kayda değer öğünü olarak gösterilen kahvaltı için Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof Dr Yonca Tabak, ailelerin; çocuklarının Sabahları birkaç lokma yemesi için, kakaolu fındık ezmesi, kakaolu Mısır gevreği gibi çabuk ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumduğuna dikkat çekiyor Bu gıdaların besleyici hiçbir değerinin olmadığını söyleyen Prof Dr Yonca Tabak, özellikle alerjik çocuklarda midede reflüyü tetikleyen bu gıdaların, astıma niçin olduğunu belirtiyor Prof Dr Yonca Tabak, alerjik çocuklar için kakaolu hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden varlıklı gıdalar ile beslenmenin çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendireceğine aksan yapıyor
*
Öğle Yemeği
Prof Dr Yonca Tabak, okullardaki öğle yemeklerinin; hamburger, patates, kola gibi seri ve hazırlanmış gıda ile yapılmamasına dikkatleri çekerek, bol peynir, balık, tavuk ya da kırmızı et ile yapılmış, içinde sebze ve yeşillik olan bol tahıllı bir sandviç ve yanına taze meyve tüketmenin çok daha besleyici olacağına değiniyor
*
Ses kısıklığı, iştahsızlık, geğirme, mide bulantısı, diş gıcırdatması, ağız kokusu gibi belirsiz bir şekilde şikayetlerle seyredebilen reflünün özellikle astımlı her 10 çocuktan dokuzunda var olduğunu bildiren Dr Tabak bu çocukların okullarda verilen öğle yemeğinden bile negatif etkilenebileceğini belirtiyor Okullarda bahşedilen bol salçalı yemeklerin, yağlı kızartmaların ve kakaolu tatlıların astımlı çocukta mide yanmasına ve reflüye sebep olabileceğini söyleyen Dr Yonca Tabak, bu çocukların mektep yemekhanesinde tabldot yemek yerine evden hazır sade eksik yağlı yeşillik ve proetin taşıyan sandviç ve meyve tüketmesinin daha dinç olacağını sözlerine ekliyor
Özellikle kakaolu gıdalar ve çikolatanın reflüyü tetikleyici etkisine uyarı çeken Prof Dr Yonca Tabak, özellikle sınıflarda ödül olarak çikolata verilmemesini, doğum günü kutlamalarında çikolatalı pasta yerine bol meyveli sütlü pastaların tercih edilmesi gerektiğini önemle vurguluyor
*
Akşam Yemeği
Akşam yemeklerinin de sabahleyin ve öğlen değin önemli olduğunu, reflünün önlenmesi için yatmadan minimum 23 saat önce akşam yemeğinin yenmiş olması gerektiğini söyleyen Prof Dr Yonca Tabak, akşam yemeklerinde ağır yağda kızarmış gıdalar yerine, yağ oranı düşük hafif gıdalarla beslenmenin gecenin gizli geçmesi için kayda değer olduğunu söylüyor Çocuklara yatmadan önceki 23 saat elbette süt verilmemesini, bu saatler içinde sadece su içilebileceğini de sözlerine ekliyor
*
*