nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,677
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 61
ÇOCUK BESLENMESİNDE TAHILLARIN YERİ
*
Ilk Önce tahılları kısa bir özetleyecek olursak: buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç ve bu tahıllar ile yapılan ekmek, pirinç, şehriye, makarna gibi ürünler hem içerdiği önemli beslenme öğeleri hem de vücuda sağladığı enerji nedeniyle beslenmemizde manâlı yer tutar
Tahılları ikiye ayırabiliriz:
***** Bütün tahıllar (işlenmemiş, orijinal hali, rafine edilmemiş)
***** Rafine tahıllar (işlenmiş)
Bütün tahıllar,tahılın kepek, germ, endosperm gibi tüm özlerini içerir Bütün buğday unu, bulgur, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç grubuna örnek olarak verilebilir
Arıtılmış tahıllar ise öğütülerek kepek ve öteki kısımlarından arındırılırlar Raf ömrünü ve veya yumuşaklığımı temin etmek için yapılan bu işlemler tahılın posasının ve bilhassa demir ve B grubu vitaminlerin azalmasına neden olur
Hangi tahıllar tam tahıllar ve rafine tahıllar diye sıralarsak:
Tam Tahıllar***********************
Kahverengi pirinç
Kepekli makarna
Bütün buğday
Bütün buğday ekmeği
Yulaf ezmesi
Müsli
Tam arpa
Tam çavdar
Patlamış mısır
Bulgur
Bütün buğday krakeri
Arıtılmış Tahıllar
Beyaz pirinç
Makarna
Buğday unu
Beyaz ekmek
Mısır gevreği
Erişte
Kuskus
Şehriye
Mısır ekmeği
Yufka
Kraker
Bisküvi
*
*
Bütün tahıllar, perhiz lifi ve özellikle B grubu vitaminlerinden zengindir: Tiamin B1, riboflavin B2, niasin B3 ve folat *B1 Vitamini veya Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, bilhassa beynin, enerji üretiminde zorunlu bir vitamindir B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve dinç bir dolaşım sistemi için zorunlu olan vitamin grubundandır Hem karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında manâlı görevi vardır
B1 vitamini yetersizliği takâtsizlik, buhran, gözlerde kuvvetsizlik, düşünce bulanıklığı ve fiziki koordinasyonda bozukluğa sebep olur Ayrıca iştah azalması, sindirim bozukluğu, kabızlık, dermansızlık, baş ağrısı, sinir ve dolaşım sistemi hastalıkları, kas krampları gibi sorunlara niçin olabilir
Bunun yanı sıra tam tahıllar demir, kemik gelişiminde ve kas faaliyetlerinde görevli magnezyum ve antioksidan selenyum gibi minerallerden zengindirler
Günde ne değin tahıl tüketilmeli?
Grup
Yaş aralığı
Günlük önerilen
Günlük tüketilmesi gereken tam tahıl miktarı
Çocuk
23
85 gram
43 gram
*48
113 142 gram
5771 gram
Genç kızlar
913
142 gram
85 gram
*1418
170 gram
85 gram
Genç erkekler
913
170 gram
85 gram
*1418
198 gram
100 gram
Tam tahıl tüketiminizi arttırmak için neler yapabilirsiniz;
***** Beyaz un yerine tam tahıl unu ve bütün tahıl unundan üretilmiş yiyecekleri tercih edebilirsiniz
***** Esmer pirinç ve kepekli makarna deneyin Burada lezzetini arttırmak için sebze ve baharat kullanabilirsiniz
***** Sebze çorbalarına ve yemeklere bulgur, buğday, arpa gibi bütün tahıllar ekleyin Kek, kurabiye gibi tatlı atıştırmalıklar aranje etmek istediğinizde bütün buğday veya yulaf unu kullanabilirsiniz
***** Köfte yaparken tam buğday ekmeği kullanabilirsiniz
***** Fırında pişirdiğiniz tavuk, balık, pirzola gibi yemeklerde bütün tahıl gevreğine yer verebilirsiniz
***** Salata ve çorbalarda kızarmış ekmek yerine tam tahıl unundan kraker denebilirsiniz
***** Patlamış mısır tam tahıldır Ara öğünlerde kullanabilirsiniz Ama pozitif tuzlu ve yağ koymamaya dikkat etmelisiniz
***** Omega 3 yağ asidinden en varlıklı nebati gıda keten tohumudur böylece keten tohumlu ekmekleri ’ de seçim edebilirsiniz
***** Çocuklarınıza atıştırmalık olarak bütün tahıl ürünlerinden oluşan seçenekler sunabilirsiniz
***** Daima paketli besinlerin içeriğine bakmaya çalışmalısınız Ekmek, içeriğindeki pekmez ya da kullanılan diğer bir araç gereç sebebiyle esmer olabilir
Tam tahıllar, şeker hastalığı hastalarında glukoz düzeyini dengelemede ve posa bakımından varlıklı olmasından dolayı kabızlık oluşumunu önler ve daha pozitif tokluk hissi vererek kilo kontrolünde asistan olur
*
Uzm Dyt Emel Yılmaz
İstanbul Diyet
Mail: emeldiy@yahoocom
Facebook
Instagram
Linkedin
*
Ilk Önce tahılları kısa bir özetleyecek olursak: buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç ve bu tahıllar ile yapılan ekmek, pirinç, şehriye, makarna gibi ürünler hem içerdiği önemli beslenme öğeleri hem de vücuda sağladığı enerji nedeniyle beslenmemizde manâlı yer tutar
Tahılları ikiye ayırabiliriz:
***** Bütün tahıllar (işlenmemiş, orijinal hali, rafine edilmemiş)
***** Rafine tahıllar (işlenmiş)
Bütün tahıllar,tahılın kepek, germ, endosperm gibi tüm özlerini içerir Bütün buğday unu, bulgur, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç grubuna örnek olarak verilebilir
Arıtılmış tahıllar ise öğütülerek kepek ve öteki kısımlarından arındırılırlar Raf ömrünü ve veya yumuşaklığımı temin etmek için yapılan bu işlemler tahılın posasının ve bilhassa demir ve B grubu vitaminlerin azalmasına neden olur
Hangi tahıllar tam tahıllar ve rafine tahıllar diye sıralarsak:
Tam Tahıllar***********************
Kahverengi pirinç
Kepekli makarna
Bütün buğday
Bütün buğday ekmeği
Yulaf ezmesi
Müsli
Tam arpa
Tam çavdar
Patlamış mısır
Bulgur
Bütün buğday krakeri
Arıtılmış Tahıllar
Beyaz pirinç
Makarna
Buğday unu
Beyaz ekmek
Mısır gevreği
Erişte
Kuskus
Şehriye
Mısır ekmeği
Yufka
Kraker
Bisküvi
*
*
Bütün tahıllar, perhiz lifi ve özellikle B grubu vitaminlerinden zengindir: Tiamin B1, riboflavin B2, niasin B3 ve folat *B1 Vitamini veya Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, bilhassa beynin, enerji üretiminde zorunlu bir vitamindir B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve dinç bir dolaşım sistemi için zorunlu olan vitamin grubundandır Hem karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında manâlı görevi vardır
B1 vitamini yetersizliği takâtsizlik, buhran, gözlerde kuvvetsizlik, düşünce bulanıklığı ve fiziki koordinasyonda bozukluğa sebep olur Ayrıca iştah azalması, sindirim bozukluğu, kabızlık, dermansızlık, baş ağrısı, sinir ve dolaşım sistemi hastalıkları, kas krampları gibi sorunlara niçin olabilir
Bunun yanı sıra tam tahıllar demir, kemik gelişiminde ve kas faaliyetlerinde görevli magnezyum ve antioksidan selenyum gibi minerallerden zengindirler
Günde ne değin tahıl tüketilmeli?
Grup
Yaş aralığı
Günlük önerilen
Günlük tüketilmesi gereken tam tahıl miktarı
Çocuk
23
85 gram
43 gram
*48
113 142 gram
5771 gram
Genç kızlar
913
142 gram
85 gram
*1418
170 gram
85 gram
Genç erkekler
913
170 gram
85 gram
*1418
198 gram
100 gram
Tam tahıl tüketiminizi arttırmak için neler yapabilirsiniz;
***** Beyaz un yerine tam tahıl unu ve bütün tahıl unundan üretilmiş yiyecekleri tercih edebilirsiniz
***** Esmer pirinç ve kepekli makarna deneyin Burada lezzetini arttırmak için sebze ve baharat kullanabilirsiniz
***** Sebze çorbalarına ve yemeklere bulgur, buğday, arpa gibi bütün tahıllar ekleyin Kek, kurabiye gibi tatlı atıştırmalıklar aranje etmek istediğinizde bütün buğday veya yulaf unu kullanabilirsiniz
***** Köfte yaparken tam buğday ekmeği kullanabilirsiniz
***** Fırında pişirdiğiniz tavuk, balık, pirzola gibi yemeklerde bütün tahıl gevreğine yer verebilirsiniz
***** Salata ve çorbalarda kızarmış ekmek yerine tam tahıl unundan kraker denebilirsiniz
***** Patlamış mısır tam tahıldır Ara öğünlerde kullanabilirsiniz Ama pozitif tuzlu ve yağ koymamaya dikkat etmelisiniz
***** Omega 3 yağ asidinden en varlıklı nebati gıda keten tohumudur böylece keten tohumlu ekmekleri ’ de seçim edebilirsiniz
***** Çocuklarınıza atıştırmalık olarak bütün tahıl ürünlerinden oluşan seçenekler sunabilirsiniz
***** Daima paketli besinlerin içeriğine bakmaya çalışmalısınız Ekmek, içeriğindeki pekmez ya da kullanılan diğer bir araç gereç sebebiyle esmer olabilir
Tam tahıllar, şeker hastalığı hastalarında glukoz düzeyini dengelemede ve posa bakımından varlıklı olmasından dolayı kabızlık oluşumunu önler ve daha pozitif tokluk hissi vererek kilo kontrolünde asistan olur
*
Uzm Dyt Emel Yılmaz
İstanbul Diyet
Mail: emeldiy@yahoocom
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.