Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Cocuk egitiminde Disiplinin önemi

Cocuk egitiminde Disiplinin önemi
0
59

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Cocuk egitiminde Disiplinin önemi Disiplin, çocuk eğitiminin kayda değer bir parçasıdır Disiplinin alaka alanı ise davranışı etkin bir şekilde ele almaktır; böylece disiplin çocuğun psikolojisinde ve çocuk gelişiminde manâlı bir rol oynar Çocukların gösterdiği düzen ve davranış sorunlarının nedenlerinden birisi deanababalarının onlara yerinde sınırlar koymamalarıdır Bir Takım ailelerde disiplinyok gibidir Çocuğun tüm davranışları hoşgörüyle karşılanır Çocuktur yapar,O daha fazla minik yüklenmeyelimdüşünceleriyle çocuğa sınırsız haklar tanınırÇocuk istenmeyen bir şey yaptığında anababa yumuşak bir şekilde Yapmameasjıverir, daima aynı mesajı tekrarladıktan sonradan ikna edici nedenler veaçıklamalarda bulunulur sırası gelmişken çocuk istediği şeyi yapmaya devam etmektedir Bir Takım evlerde ise disiplin vardır ama ne vakit, nerede uygulanacağıbelirsizdir Annebabanın tutumu aşırı tutku ile sert cezalandırmalar arasındagidip gelmektedir Normalde izin verilmeyen bir tavır, anne babanınuğraşacak zamanı olmadığında ya da keyifleri uygun olduğunda görmezliktengelinir Çocuk nerede durması gerektiğini bilemez Davranışlarını Ne zamanyaparsam cezadan kurtulurumsorusuna göre ayarlar Anne babalar kendi ruh durumları, çocuğun yapısı ve çevre koşulları nedeniyleçocuklarına karşısında aykırı davranabilirler Hiçbir evde tekrar tekrar tutarlı olmakmümkün değildir Burada sözü edilen bağdaşmama aralıksız devam edentutarsızlıktır Birgün görmezlikten gelinen tutum, ertesi gün ağır cezagörüyorsa, annenin yaptığını baba bozuyor ya da babanın verdiği cezaya annekarşı çıkıyorsa, uyuşmama doğrusu vardır Istikrarlı olmayan girişim gevşekve katı tutumların bütün sakıncalarını taşır Çocukların mesuliyet almalarınıengeller hem de onları fazla deneme ve isyana özendirme eder Aykırı yaklaşım içinde annelerin sık başvurduğu yollardan birisi de acındırmayoludur Beni fazla üzüyorsun, Sizin yüzünüzden hasta oldum, Beni birazcıkseviyorsan yapmadiyerek çocuğun laf dinlemesini sağlamaya çalışan annelervardır Bu yolla çocuk endişelenir lakin yeniden söz dinlemez hatta daha hırçındavranır Tüm gün bağıran, azarlayan, söylenen anneler vardır Çocuk davranışınıannenin ses tonuna tarafından ayarlamayı öğrenmiştir Anne en yüksek ses tonuylabağırmadan söz dinlemez Babaya şikayet etmek, babanın öfkesiyle ödünü koparmak dadiğerbir aykırı yaklaşım örneğidir Akşam baba eve gelinceönce çocuklarınbütün gün yaptıkları anlatılır sonra Bu seferlik affet babası bir dahayapmayacağına söz versindenilerek babayla çocukların arasına girilir Çocukuyarıların uygulanmayacığını öğrenir, ertesi gün benzer akıcılık bitmiş yaşanır Uygulanması sakıncalı olan lakin anababaların sık başvurduğu yöntemlerden biriside çocuğa küsmektir Söylev benimle, ben senin annen değilim, Git başkaanne bulcümleleriyle çocuğu yola getirmeye kastetmek ve bunu uzun süresürdürmek çocuğa küsmeyi öğretir Çocuk sıkıntılı olur ve annenin kendisiylebarışması için elinden geleni yapar Sonunda zaten vicdanı gizli olmayan annehiçbirşey olmamış gibi barışır Bazen anne çocuk arasındaki ilişki küslüköncesinkinden daha yakın olur Bir disiplin aracı olarak laf edilmesi uygun olmayan lakin günümüzde halenuygulanmakta olduğu için üstünde durulacak bir yöntem dayaktır Dayak biranlık hiddet ile başvurulan, sıkça amacını aşan bir cezadır Öğretici değeriolmayan, etkisi kısa süren bir korkutma yöntemidir Dayak yiyen çocuklarçoğunlukla neden dayak yediklerini unuturlar O gün babasının kendisinidövdüğünden yakınan bir çocuğa o gün neler olduğu sorulduğunda, olayıhatırlamadığını söyleyecektir Aklında kalan tek şey dayak yemiş olduğudur Disiplin, bir eğitim arabulucu olarak düşünüldüğünde gözdağı, utandırma, gururunukırma gibi kavramlarla iç içe olmamalıdır Disiplinin iki esas amacı vardır;Birincisi, çocuğa anlaşılabilir, muhakkak ve sınırları olan, güvenli bir ortamsunmaktır Bu ortam çocuğun sağlıklı gelişimi için gereklidir Disiplininikinci amacı ise, çocuğun kendi kendini yönetme yeteneği yani özdenetimkazanmasıdır Çocuk teftiş aşağı değilken de öğrendiklerini uygulayabilmeli,kurallara uymayı sürdürebilmelidir Anababası yanındayken kurallara uyan, amadenetim kalkınca çığrından çıkan çocuk özdenetim yeteneği kazanmamış demektir Bir Takım anababalar, disiplini, sorun olduğu zamanlarda başvurulacak uygulamalarolarak görürler çocuğum söz dinlemediği zaman ne yapmalıyım?, Bana vurduğuzaman ben de ona vurabilir miyim?, verdiğimiz hiçbir suç oluşturan işe yaramıyor, neyapacağımızı şaşırdıkifadeleri bu gösterme açısını tanımlar Bu anababalar içindisiplin, ivedi durumlarda dokunulması gereken bir alarm düğmesidir Böyle birdisiplin anlayışı eğitici yok cezalandırıcıdır Evvelden bir hazırlık yoktur,durum hemen tepkisel yaklaşılır Bu duruma gelmemek için disiplin, yaşamın birparçası olarak görülmeli, sorunları önceden durdurmak için neler yapmamızgerekiyorsorusuna yanıt aranmalıdır Anababaların etkin ve belirli sınırlar koyamamasının bir nedeni de çocuklarınınsevgisini kaybetme korkularıdır Çocuklar anababanın bu korkusunu hissederlerve sınırlarla karşılaştıklarında onları sevmemekle korkutma ederler sen kötübir annesin, senden dehşet ediyorum, çok acımazsızsın, beni hiç sevmiyorsungibi cümlelerle annebabaya geri adım attırmayı başarırlar Hiçbir çocuksınırları kendi isteğiyle, gönül rahatlığıyla kabul etmez Çocuğun kural koyan anababayaBu kuralları benim iyiliğim için koyduğunuzu biliyorum, iyi ancak kurallarınızvardemesini beklemek yanlıştır Anababa olmanın zorlama taraflarından birisi dekonulan kurallar sebebiyle çocuğun kızgın olmasını tolore yapabilmek ve geriadım atmamaktır Çocuğuyla yakın ilişki kurmayı onunla dostgibi olmaklakarıştıran anababalar da vardır Arkadaşlık ilişkisinde eşitlik vardır,taraflar biribirlerine öneride bulunabilir, kararlar uzlaşarak alınır, yaptırımyoktur Önerilen şey istenirse yapıluır, istenmezse yapılmaz Oysa çocuklariçin evde sürekli kurallar ve sınırlar koyan, sevgi ve yardım veren bir anababagereklidir Anababa sınırını koymalı, çok memnun olmasa bile uygulamaya devametmelidir Disiplin İçin Manâlı İlkeler 1 Tutarlılık disiplin için en kayda değer ilkelerden biridir Anababa çocuğu uygunolmayan bir isteğine birkaç kere Hayırdedikten sonradan sonunda Evetdiyorsa,çocuk ısrar etmesinin işe yaradığını öğrenecektir 2 Anababanın sözbirliği ve işbirliğ yapması disiplin için gereklidir Anneçocuğa Dışarı çıkmadan önce oyuncaklarını topladediğinde baba Bırak gitsin,arkadaşları bekliyordiyorsa çocuk işine gelen kuaralı dinleyecektir 3 Anababa davranışlarıyla çocuğa misal olduğunu unutmamalıdır Anne babaöğrettikleri kuralları kendileinin de sergiliyor olması gerekir Kardeşinevurduğu için çocuğunu döven bir baba kimsenin kimseye vurmaması gerekirkuralını önce kendisi bozmuş olur Çocuklar anababaların birbirilerine nasıldavrandıklarını gözlemlerler Eşini sürekli eleştiren ya da ona alaycı birşekilde yakında olacak olan bir babanın yanına çocuğun kardeşine olumlu ve saygılıdavranması beklenemez Anne babaların, çocuklarına karşısında tutumlarını etkileyen faktörler şöylesıralanabilir: Anne ve babanın zihinlerinde nasıl bir çocuk istedijkleri konusunda, dahadoğumdan önce hayali bir çocuk kavramı oluşur Dünyaya gelen çocuk, anne vebabanın beklentilerine yerinde ıolmadığı takdirde, oluşan kırıklık sonucu, annebabada inkar etme tavrı gelişir Toplumun kültürel değerleri, çocuklarını yetiştirme konusunda annebabalarıntutumlarını etkiler id Çocukların sayısı, cinsiyeti ve kişilik özellikleri annebabanın tutumlarınıetkiler (uyaran çocuk annebabanın dikkatini daha çok çeker, kendisiyleilgilendirir) Bütün bunların dışarıda, annebabanın kendi çocukluk yıllarındaki deneyimleri,şimdiki tutumlarında etkin olabilir Çocukluk yıllarında kendi anne babasıylasağlıklı bir etkileşim kuramayan, tatmin edici sevgi göremeyen bir baba ya da gençkızlık yıllarında aşırı zorlama aşağı büyümüş bir annenin tutumları, bu kötüdeneyimler nedeniyle olumsuz olabilir Yine aile içinde eşler arasındaki ilişki, çocuklara aleyhinde takınılan tavrıetkileyen bir başka faktördür Örneğin, eşiyle anlaşamayan, mutsuz bir anne,tüm sevgisini çocuğuna vererek onunla fazla derecede bütünleşebildiği gibi, tamtersine, saldırgan bir tutuma da bürünebilir  

858,496Konular
981,686Mesajlar
29,765Kullanıcılar
Üst Alt