nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Demre Devlet Hastanesi Diyetisyeni İsmet Söğüt, her sene Muharrem ayında zengin malzemelerle yapılan aşurenin sağlık için çok yararlı bir tatlı olduğunu belirtti Diyetisyen Söğüt, aşurenin içinde bulunan vitaminler, mineraller ve protein nedeniyle özellikle çocuklar ve enerjiye ihtiyacı olan kişiler için önemli bir besin kaynağı olduğunu, yılda yalnızca bir ay değil, daha sık yapılarak dengelenmiş bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı Söğüt, içeriğinde 15 çeşitlilik tahıl, kuru ve yaş meyve, kurubaklagil, yağlı tohum çeşitleri içeren aşurenin bu çeşitliliği bir uçtan bir uca vitamin ve mineral deposu olduğunu söyledi
ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ
Özellikle çocukların gelişim döneminde artı miktarda enerji tükettiğine dikkat çeken Söğüt, bu eksikliğin giderilmesi konusunda yüksek enerji içeren ve içinde tahıl ve şeker olduğu için pozitif miktarda kalori olan aşurenin, çocukların gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti Söğüt, aşurenin enerjiye ihtiyacı olan çocuklar, gelişme dönemindeki ve jurnal enerji ihtiyacı yüksek kişiler için ve dengeli bir güç kaynağı olduğunu belirterek Çoğumuzun severek yediği aşure o kadar çok hastalığın da önleyicisi konumunda dedi
KİLO PROBLEMİ OLANLAR DİKKAT
Beslenme Uzmanı Söğüt, yüksek kalori içerdiği için kilo problemi, kronik hastalığı olanların aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmesi gerektiğini söyledi 1 kase aşurede 400 kcal kalori bulunduğunu gösteren Söğüt, perhiz yapan ve kilo almaya eğimli kişiler için yarım kase tüketilmesinin yardımsever olacağını anlattı
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Söğüt, “Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur önerisinde bulundu
Aşurenin faydalarının saymakla bitmediğini gösteren Beslenme Uzmanı İsmet Söğüt, şöyle konuştu: Bol posa içerir, baklagil, incir, kuru kayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, dispepsi gibi problemlere iyi kazanç Hayvansal yağ kolesterol içermez; ayrıntılarıyla tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağkolesterol içermez İçeriğine katılan tüm besleyici malzemeler tamamen aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra çokça demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur Fındık, ceviz Q3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir Bu yüzden özellikle yürek hastalıklarına faydalı beslenme öğeleri içerir Bitkisel protein içerir; nohut, kuru fasulye, bakla, fındık gibi Bitkisel protein çocuklar ve yaşlılar için önemlidir C vitamini içerir İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu için bol C vitamini ve posa içerir Us yorgunluğuna, yürek hastalıklarına, cilt lekelerine iyi gelmekte ve anne sütünü artırmaya da yardımcı olmaktadır
ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ
Özellikle çocukların gelişim döneminde artı miktarda enerji tükettiğine dikkat çeken Söğüt, bu eksikliğin giderilmesi konusunda yüksek enerji içeren ve içinde tahıl ve şeker olduğu için pozitif miktarda kalori olan aşurenin, çocukların gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti Söğüt, aşurenin enerjiye ihtiyacı olan çocuklar, gelişme dönemindeki ve jurnal enerji ihtiyacı yüksek kişiler için ve dengeli bir güç kaynağı olduğunu belirterek Çoğumuzun severek yediği aşure o kadar çok hastalığın da önleyicisi konumunda dedi
KİLO PROBLEMİ OLANLAR DİKKAT
Beslenme Uzmanı Söğüt, yüksek kalori içerdiği için kilo problemi, kronik hastalığı olanların aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmesi gerektiğini söyledi 1 kase aşurede 400 kcal kalori bulunduğunu gösteren Söğüt, perhiz yapan ve kilo almaya eğimli kişiler için yarım kase tüketilmesinin yardımsever olacağını anlattı
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Söğüt, “Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur önerisinde bulundu
Aşurenin faydalarının saymakla bitmediğini gösteren Beslenme Uzmanı İsmet Söğüt, şöyle konuştu: Bol posa içerir, baklagil, incir, kuru kayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, dispepsi gibi problemlere iyi kazanç Hayvansal yağ kolesterol içermez; ayrıntılarıyla tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağkolesterol içermez İçeriğine katılan tüm besleyici malzemeler tamamen aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra çokça demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur Fındık, ceviz Q3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir Bu yüzden özellikle yürek hastalıklarına faydalı beslenme öğeleri içerir Bitkisel protein içerir; nohut, kuru fasulye, bakla, fındık gibi Bitkisel protein çocuklar ve yaşlılar için önemlidir C vitamini içerir İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu için bol C vitamini ve posa içerir Us yorgunluğuna, yürek hastalıklarına, cilt lekelerine iyi gelmekte ve anne sütünü artırmaya da yardımcı olmaktadır