Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Çocuk Hakları Günü 20 Kasım

Çocuk Hakları Günü 20 Kasım

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Çocuk Hakları Günü
20 Kasım Çocuk Hakları Günü 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Dünya üstünde çoğu çocuk ya savaş ortasında ya da arzu sınırında yaşamını sürdürüyor Bu koşulları ortadan uyandırmak ve onlara daha iyi bir hayat sağlamak amacıyla hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi, 191 ülke göre kabul edilmiştir Türkiye'nin de 1990 yılında imzaladığı bu sözleşme toplam 54 maddeden oluşmaktadır

Taraf ülkeler bu sözleşmeyi hazırlarken çocuğun kişiliğinin bütün ve ahenkli olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve kavrayış havasının içindeki bir aile ortamında yetişmesinin gerekliliğini kabul etmişlerdir Keza çocuğun toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmesi için her yönüyle hazırlanmasının ve bilhassa barış, değerbilirlik, haz, hür, eşitlik ve dayanışma ruhuyla yetiştirilmesinin gerekliliğini savunmuşlardır

Türk Çocuk Hakları Bildirisi
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi'nin ışığı altında Türk Çocuk Hakları Bildirisi hazırlandı Bu ilan 28 Haziran 1963 günü UNESCO Türkiye Ulusal Komisyonu 7 Genel Kurulunda kabul edildi
İyi bakım, iyi yetiştirilme ve çocuğa uygun bir eğitim, tekrar ilgi, sevgi ve yardım görme her Türk çocuğunun hakkıdır Devlete Ait, özel her kurum, her yurttaş bu çocuk hakkını tanımak, eldeki olanaklarla onu gerçekleştirmek yükümlülüğündedir Bıkkınlık içinde yer alan çocuğun kurtarılmasına öncelik verilir
16 yaşından önce hiç bir çocuk resmi öğrenimden alıkonularak özel işlerde çalıştırılamaz Hiç bir şekilde sömürülemez
Her başlıca baba çocuğuna bakmak, onu bilgili, becerili ve en iyi şekilde yetiştirmekle yükümlüdür Orta dereceli öğrenime devam etmeyen, edemeyenlerin zorunlu veri ve becerileri kazanmaları için devlet kurslar açar Ana babanın yeterli olmadığı durumlarda bu atama çocuğun birinci derece yakın akrabalarına ve devlete düşer
Ilk öğrenimden sonradan orta dereceli okullara devam etmeyenler, edemeyenler için teknik, tarımsal bilgi ve maharet kazandıran kurslar açılması ve bu kurlardan çocukların yararlanması için Ulusal Eğitim Bakanlığı, Belediye Başkanlığı ve muhtarlar işbirliği yapmakla yükümlüdür
Sakat ve uyumsuz çocukların iyileştirilmeleri, yaşama zorluğu çeken çocukların kurtarılmaları, durumlarına yerinde bir iş için kendi yaşamlarını kazanacak derecede başarılı ve enerjik yetiştirilmeleri belli başlı baba ile birlikte devletin ve bu amaçla kurulmuş örgütlerin ödevidir
Çocuğun korunması ile ilgili yasalar başta hazırlanıp çıkarılmalı, geciktirilmeden uygulanmalıd

Dünya Çocuk Hakları Bildirisi
Her çocuk bu bildiride açıklanmış haklardan yararlanmalıdır Hiç bir çocuk ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal inanç nedeniyle ayrı tutulamaz
Her çocuk korunacak ve özel bakım görecektir Çocuğun iyi şartlar altında, zihnen, bedenen gelişmesi sağlanacaktır Buna ilişkin düzenlemeler yasalarla teminat altına alınacaktır Bu amaçla hazırlanacak yasalarda çocuk yararına olacak durumlar göz önünde tutulacaktır
Her çocuk doğduğu andan başlayarak isme ve yurttaşlığa adalet kazanmalıdır
Çocuk, sosyal güvenlikten yararlanmalıdır Dinç büyüyüp gelişmesi için gereken her uğraş gösterilmelidir
Sakat çocuklar için özel bakım ve eğitim uygulanmalıdır
Çocuktan sevgi esirgenmemelidir Ailesi olmayan ve fakir çocuklara özel ilgi gösterilmelidir
İlkokul eğitimi parasız ve zorunlu olarak çocuğa sağlanmalıdır Çocuklar genel bilgilerini arttıracak, yeteneklerini geliştirecek toplumsal sorumluluklar yüklenecek biçimde eğitilmelidir Çocuğun eğitiminden sorumluluk sahibi kişiler eğitime, öğretime ayrı bir itina göstermelidir Çocuk; bir nesil eğitim olan oyun oynamak ve dinlenmek olanaklarına sahip olmalıdır Yöneticiler çocuklara bunları sağlamalıdır
Sosyal destek ve korunma konusunda çocuk ilk düşünülen olmalıdır
Çocuk her cins kötülük ve sömürüden korunmalıdır Çocuk, her ne biçimde olursa olsun alım satım konusu olmamalıdır
Çocuk insanlar, din ve halk arasındaki ayrılık yaratan baskılardan özenle korunmalıdır

ÇOCUK

Çocuk deyip geçmeyin,
Onun da dünyası var
Güzel çirkin seçmeyin,
Her çocuk şefkât arar
Bir kere düşün kendini,
Çocuktun daha önce
Eksik etme sevgini,
Bir küçüğü görünce
O, yuvada bir çiçek,
Daha Sonra meyve verecek
Toplum doğacak ondan,