Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

çocuk hakları!

çocuk hakları!
0
59

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
çocuk hakları! çocu o Çocuk Haklarına Dair Anlaşma20 Kasım 1989 tarihinde Birleşik Milletler Genel Kurulu göre ve 9 Aralık 1994 tarihinde TBMM kadar kabul edilmiştir Ben çocuğum, on sekiz yaşına dek bir çocuk olarak vazgeçilmez haklara sahibim Burada yazılmış olan haklar, tüm çocuklar içindir; beyaz çocuk, kara çocuk, kız çocuk, oğlan fark etmez Do du umuz yer, konuştu umuz dil de ayrım etmez Büyüklerimizin inançlarının, görüşlerinin öbür olması yüzünden çocuklara fark yapılmaz Bu haklara sahip edinmek için çocuk edinmek yeterlidir Büyükler çocuklarla ilgili bütün yasalarda, tüm girişimlerde önce çocukların yararlarını düşünürler Büyüklerimiz bu ödevlerini yapamıyorsa devlet çocuklara bakar ve korur Burada yazılmış olan haklarımın uygulanması için gereken her türlü çaba gösterilir Haklarımdan yararlanmam tüm devletlerin güvencesi altındadır Bizi büyüten, yol gösteren büyüklere bizi daha iyi yetiştirsinler diye takviye edilir Çocukların yaşamını gözetmek herkesin birincil görevidir Yaşamak her çocu un en esas hakkıdır Her çocuğa doğduğunda bir ad konur Devlet bu ismi kaydeder Çocuğa kimlik verir Bundan Böyle çocuk o devletin vatandaşı olur Konan ismim, kazandı ım vatandaşlık hakkım ve aile ba larım korunur Bunları de iştirmek için baskı uygulanmaz Bunlar benden alınırsa tüm devletler ona aleyhinde çıkar Çocuğu ailesinden kimse koparıp alamaz Ama ara sıra de anne baba çocu a bakamaz durumda olabilir Çocuk bu durumdan hasar görebilir Çocuk zarar görmesin diye çocu a başka bir bakım sağlanır Bu bakım esnasında çocuk anne ve babasıyla uyumlu görüşebilir Ayrı ülkelerde yaşayan anne baba ve çocukların birlikte yaşamaları için her türlü rahatlık gösterilir Çocuklar anne ve babalarının birlikte izni ve haberi olmadan başka ülkelere götürülmezler, oralarda bırakılmazlar Bunu yapanlara karşısında uğraş edilir Beni ilgilendiren konularda benimde görüşlerim alınır Büyükler beni dinlerler Düşüncemi ö renmeye itina gösterirler Çok küçüksem bir büyük de benim adıma konuşabilir İsteklerimi ve düşüncelerimi seçti im bir yolla açıklayabilirim, resmini çizebilirim yada yazabilirim Ama bir takım konularda diğer kişiler ve toplum hasar görecekse o konudaki kurallara da uymam gerekir Biz çocukların düşüncelerini geliştirmeleri ve istedikleri dini seçmeleri hakkına saygı gösterilir Bu konuda bizi yetiştirmekle sorumlu olan büyüklerimizin de bize yol görüş hakları ve görevleri vardır Onlara da hürmet gösterilir Arkadaşlarımla uzlaşma içinde toplanabilirim Dernekler kurabilirim Kurulu derneklere aza olabilirim Çocuklar şerefli ve saygın birer insandır Hiç kimse onların onurlarını kıramaz, onları küçük düşüremez yaşadı ı ev ve kurumdaki özel yaşantısına karışamaz Bu haklarımız yasalarla korunur Yetiştirilmemizden en ilk olarak anne babamızın veya onların görevini üstlenen büyüklerimiz sorumludur Onların bu görevlerini en iyi biçimde yapabilmeleri için her türlü rahat sa lanır, gerekiyorsa yardım edilir Yetişmemizden sorumluluk sahibi olanlar bu haklarını çocuklara hasar verecek şekilde kullanmazlar Çocukların bu türlü zararlara u ramaması için her türlü önlemi alma devletin görevidir Çocuklar ailelerinden mahrum kalabilirler Bir Takım aile ortamları ise çocuklar için faydalı olmayabilir İşte o zaman çocukların devletten özel koruma ve destek alma hakları vardır Anne babasıyla birlikte olamayacak çocukların aile yoksunlu u çekmemesi için onlara iyi aileler bulunur Bunun için fazla dikkatli bir araştırma yapılır Çocuklar diğer ülkeye gitmek zorunda kalırsa, o ülkede çocukları korur Birbirinden bambaşka kalan anne ve baba birleştirilmeye çalışılır Özürlü çocuklar özel olarak korunurlar Kendilerine yeten birer saygın insan olmaları sa lanır Devlet onların bakımları e itimleri ve iş sahibi olmaları için zorunlu kurumları oluşturur Ailelerine her türlü yardımı yapar Sağlığım ve hastalıklardan korunmam devletin ve toplumun güvencesi altındadır Bunun için beslenmeme, aşılarımın yapılmasına, çevrenin temizli ine uyarı edilir Hastalanırsam çare edilirim Kreşler, çocuk yuvaları, yurtlar, okullar, çocuk hastaneleri çocukların haklarına uygun şekilde, çocuklara daha iyi görmek için her yerde düzenlenirler Tüm çocukların sağlıkları, eğitim hakları, beslenme ve bakımları teminat altına alınır Bana bakmakla sorumlu olanlara bana daha iyi bir yaşam sağlamaları için icabında giyim, barınma ve beslenme konularında destek edilir, yardım olunur Eğitimi eksiksiz yapabilmem için desteklenir ve korunurum İlkö retim cümbür cemaat için parasızdır, kız olsun erkek olsun her çocuk için zorunludur Anlamsız zamanlarımı de eğlenrlendirmem, oynamam, eğlenmem için oyun bahçeleri, çocuk kulüpleri, kitaplıklar,spor okulları açılır Her çocuk böyle faaliyetlere özendirilir Bunlardan davranmak hepimizin hakkıdır Ben çocuğum; büyükler gibi bir işte çalışamam Ben okula gider ve oynarım Eğer amaçlamak zorunda kalırsam yapaca ım iş e itimime engel olmamalı, sa lı ımı bozmamalı, kendimce zararlı alışkanlıklar yaratmamalıdır Çocuklar zararlı maddelere karşı korunurlar Bunları üretenler ve çocuklara verenler cezalandırılır Bedenim bana aittir Beni maddi ve ruhsal yönden örseleyecek hiçbir yaklaşıma müsade verilmez Çocukları kaçırıp fena kişilere satan, onları uygun olmayan şekilde çalıştırmak isteyenlerle tüm devletler uğraş ederler Çocukları korurlar Büyükler kendi çıkarları için çocukları kullanmazlar Hiçbir çocuk insanlık dışı yöntemlerle yada aşa ılanarak cezalandırılamaz Çocuklar suç işlemişse uygulanacak cezalar yaşına yerinde, gelişmelerini engellemeyecek ve e itsel olmalıdır İnsanların birbirini öldürmesi kötüdür Savaş insanların birbirini öldürmesidir Çocuklar savaştan korunmalıdır On beş yaşından ufak hiçbir çocuk askere alınmaz Eğer çocuklar değişik nedenlerle zarar görmüşlerse maddi ve ruhsal sa lıklarına tekrar kavuşmaları için bütün önlemler alınır Baştan topluma kazandırılırlar Çocuklar suçun ne oldu unu bilmezler Bile Bile ve isteyerek kimseye hasar vermezler Kabahat işleyen çocukların tekrar topluma kazandırılması için özel yasalar çıkarılır, özel kuruluşlar oluşturulur Eğer bir ülkenin yasaları bu çocuk hakları sözleşmesine uygunsa de iştirilmez De ilse de iştirilir Çocukların haklarına ilişkin tüm bu ilkeleri ayrıca çocuklar ayrıca de büyükler ö renmeli ve ö retmelidir bu nedenle bu bildirge büyükçedençocukçayaçevrilmeye çalışılarak oluşturulmuştur  

858,468Konular
981,192Mesajlar
29,541Kullanıcılar
osmanımSon üye
Üst Alt