Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Çocuk istismarına karşı çocukları tehlikelerden koruma yolları

Çocuk istismarına karşı çocukları tehlikelerden koruma yolları
0
118

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68

Profesyonel Koç Elgiz Henden, evlatlarımızı hanedeki, mektepteki yahut sokaktaki tehlikelerden, berbat niyetli akraba ve yabancılardan, evlat istismarından muhafazanın yollarını Pudra.com okuyucuları için anlattı. 

cocuklari-tehlike-ve-istismardan-koruma-yollari-2.jpg

Artık insan olmaya ilişkin olan en değerli kıymetlerimizi kaybediyoruz. Ana pederler ve tabi de hepimiz son vakitler yaşanan hatuna evlada hayvana şiddetine ait haberleri okuyarak izleyerek paranoyalar içinde yaşamaya çalışıyoruz

İnsanın yüreği dayanmıyor, küçücük vücutlara yapılan eziyet ve sona eren minicik hayatlar. İçim acıyor, ne yazayım nasıl yazayım en sahih kelimeyi bulayıp diye düşünürken aklıma gelen önlemlerden bile utanıyorum.

Evlatların bu yerkürede yara almadan hayata hazırlanmaları gerek, onları korumak ve en inançlı biçimde onları hayata hazırlamak ana pederlerin vazifesi, bu vazifesi ne kadar gerçek bir formda noktasına getiriyoruz hala tartışılır durumda. Hala ana pederler biz evlatlarımızı ihmal ettiğimiz için bugün evlatlar depresyon da ya da hayata ilgisiz üzere yakınmalarla geliyorlar önümüze.

Aslında bile bile lades üzere...
Daima söylerim bilenin sorumluluğudur yapmak.
Biliyor ve yapmıyorsanız sorumlusunuz!
İşte bizlerin bilip de yapmadıklarımızdan, tahminen de yapamadıklarımızdan biri de evlatları etraftaki tehlikelere karşı bilgilendirmek.
Birden fazla devir evlatlar kendi kendilerine öğreniyorlar bu tehlikeleri ve sonrası ana pederler için daha büyük bir dram oluyor.

Herkes için ülkü hayat koşullarını hazırlamak imkansız. Bu yüzden biz alışmışız sorunu kökten çözmek alanına, önlem almaya.

İşte evlatları muhtemel tehlikelerden, tacizden ve kaçırılma vakalarından himayemiz için yapabileceklerimizden, alabileceğimiz önlemlerden birkaçı:

1. Öncelikle çocuklarınızla konuşun, kime güvenmeli kime güvenmemeli, öğretin. Biz küçükken bize öğretilen “yabancıların verdiği şekeri alma” hala muteber bir metot.

1. Bizim kültürel değerlerimizden biri olan "tanımasan da büyüklere yardım etmek, yaşlılara merhamet göstermek" konusunda da daha dikkatli olmayı öğretmek gerekiyor evlatlarımıza. Tanısa da tanımasa da onlardan yardım isteyen yetişkinlere gerekirse hayır demeyi, velev onlara yardımı öteki bir yetişkinden istemesi gerektiğini söylemesini öğretin. Unutmayın; çocuğunuzun hayatta ve güvende olması, kibar olmasından daha değerlidir.

Çocuklarınızla aile içinde yalnızca sizlerin bildiği bir şifre oluşturun

1. Son periyotta evlatları korumak için önerilen kıymetli önlemlerden biri de aile içinde şifre kullanmak. Aile içinde bu şifreyi yalnızca ana peder ve evlat bilmeli ve bu şifre görünür aralıklarla değiştirilmeli. Evlatlarınıza “annen çağırıyor, baban çağırıyor” diye diğer biri tarafından çağırıldığında ondan şifreyi söylemesini istemeyi öğretin. Ve bu şifreyi asla güvenmediğiniz kişilerle paylaşmayın. Zira yeniden araştırmalar gösteriyor ki evlatları umumide tanıdıkları biri kaçırıyor.

1. Evlatlarınıza kaçırıldıklarını anladıklarında anda “imdat” diye bağırmak alanına “bu benim pederim değil”, “bu adamı tanımıyorum” diye bağırmalarını öğretin. “İmdat” ya da “yardım edin” diye bağıran birine etraftakiler duyduğunda yalnızca bakıp geçebilir, gelgelelim “tanımıyorum” diye bağırdığından etraftakiler daha ziyade hassasiyet gösterecektir.

1. Evlatlarınıza, evlat kaçıranların, istenilmeyen niyetli kişilerin herkes üzere görünebileceğini, illa sıra dışı ya da korkutucu bir şey aramak gerekmediğini öğretin.

1. Evlatlarınızın isimlerini çantalarında görünür noktalara yazmayın. Evlatlar isimlerini bilen kişilere daha çabuk güvenir.
cocuklari-tehlikelerden-koruma-yollari.jpg

1. Evlatlarınızın fotoğraflarını içtimaî medyada paylaşmayın, evlatlarınızın ne tıp paylaşımları içtimaî medyada yapabileceğini öğretin ve ona hudut koyun.

1. Evlatlarınıza telefon numaranızı ve adresinizi ezberletin. Şayet ezberleme konusunda âlâ değil ise yalnızca ana babayı arayabileceği kol saati ya da bileklik biçimindeki GPS’li telefonlar da bir seçenek olabilir.

1. Sır tutma konusuna açıklık getirin. Arkadaşlar arasında sır tutmak ile bir büyüğün ondan sır tutması için “bu bizim sırrımız diyerek” yaptığı yönlendirmenin farklı olduğunu ona öğretin.

Yazarken zorlanmadım desem yalan olur. Bu kadar önlemi aldıktan soran artık yapılacak son şey varsa ve şayet bu bir dilekse “evlatlarımızın önüne güzel kişilerin çıkmasını  dilerim
”.

Profesyonel Koç Elgiz Henden

Elgiz Henden kimdir?

elgiz-henden-kimdir-iz-kocluk-resize.jpg
Gençler için yazılmış “Başarabilirim Çünkü…” ismiyle kitabın müellifi olan Elgiz Henden, 1968 yılında doğdu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden mezun oldu.

1992 yılında tıpkı üniversitenin Toplumsal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. Koçluk mesleğine 2006 yılında profesyonel olarak adım attı. Bilhassa bireylerin gelişim yerlerine odaklanarak ferdî koçluk, başkan koçluğu, ana peder koçluğu, eğitim ve öğrenci koçluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite koçluğu ve mentörlük yaptı.

2009 yılında İz Koçluk Eğitim ve Danışmanlık merkezini kurdu. 2010 yılında JST Coaching ile yaptığı iş birliği sonucu Memleketler arası Koçluk Federasyonu (ICF) onaylı Türkiye’deki İlk  “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Koçluğu” programını gerçekleştirdi.

Mahallî kültür ve küresel koçluk bilgisi ile geliştirdiği gençlerin akademik performanslarını geliştirmeye yönelik “Eğitim ve Öğrenci Koçluğu” programı 2011’de, Milletlerarası Koçluk Federasyonu (ICF) Continuing Coach Education CCE olarak onaylandı. Her mekteplinin bir koçla çalışmayı hak ettiğine inanan Henden daha çokça gence ulaşmak ismine yeni koçların yetiştirilmesi için 2017 yılında “Gençler ve Mektepliler İçin Profesyonel Koçluk” eğitim programını  ICF den 75 saat ACSTH olarak onaylandı.

ICF Akredite Profesyonel ve mentör koç (PCC), eğitmen olan Elgiz Henden 2012-2014 periyodunda ICF Türkiye Yönetim Kurulu üyesi olarak  hizmet yaptı. Hala Avrupa Koçluk ve Mentörlük Derneğinde (EMCC) K12 şurasında faal olarak çalışan Elgiz Henden’in İz Koçluk bünyesinde sunduğu eğitimler arasında Eğitim ve Öğrenci Koçluğu, Ana Peder Koçluğu, DEHB Koçluğu, Temel Koçluk Becerileri, Duygusal Zeka ve Liderlik, Pozitif Psikoloji Temelli Eğitim, Toplumsal ve Duygusal Öğrenme, Ferdî Farkındalık nokta alıyor.

858,496Konular
981,686Mesajlar
29,765Kullanıcılar
Üst Alt