Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çocuk Tiyatrosu Metinleri

Çocuk Tiyatrosu Metinleri
0
101

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Çocuk Tiyatrosu Metinleri lazım arkadaşlar teşekkürler

Cevap: Çocuk Tiyatrosu Metinleri

Gökkuşağı Balığı (Çocuk Oyunu, Bülent Sezgin)
kategori: Çocuk Tiyatrosu Metinleri yazar: sanat

Gökkuşağı Balığı Marcus Pfisterin öyküsünden yararlanılarak Bülent Sezgin göre hazırlanmış bir oyundur Oyun bugüne dek farklı okullarda anaokulu 6 yaş ve ilköğretim gruplarında tekrar tekrar sahnelenmiştir İhtiyaçlara kadar kadrosu değişebilen bir yapıda tasarlanan oyun anlatıcı ve görsellerle desteklenebilir

Marcus Pfister: 1960 yılında Bernde (İsviçre) doğdu Bern Sanat Iş Okuluna gitti, ardından grafik eğitimi aldı Önce bir ajansında grafiker olarak çalıştı 1983de sanatsal bir kariyer (heykel, fotoğraf) yapmaya karar verdi 1986da kendi yazdığı ve resimlediği ilk çocuk kitabı yayımlandı Marcus Pfister edebiyat dünyasında 1992de yayımlanan Gökkuşağı Balığı adlı hikâyesiyle tanındı Pfister, kitaplarını özenle çizdiği suluboya resimleriyle donatıyor Kullandığı yaldızlı renkler (balıksırtındaki pullar ya da yıldızlar) resimlerini çok daha göze batıcı kılıyor ve çocuklarda karşı durulmaz bir etki bırakıyor Kaynak: http:goethedeinstr

Gökkuşağı Balığı

Uyarlayarak Oyunlaştıran: Bülent Sezgin

1BIRIM: FIRTINA

Okyanuslar arasında gezi yapan korsanlar bir gemiyi kaçırmıştır Ve bu yüzden çok neşelidirler Ama açık denizde şiddetli bir kasırga çıkar ve gemi batmaya başlar Korsanlar gemiyi terk ederler ve yüzerek kaçmaya başlarlar Korsan gemisi Titanik karaya sürüklenmeye başlar Bu olaylar kolay maddesel eylemler ve stilize grup hareketleri ile seyirciye anlatılır Korsanlar müzik eşliğinde sahneye girerler, ellerinde dürbün ile salınarak etrafı gözetlerler

Kaptan: Ada göründü! Haydi, korsanlar uykudan kalkma vakti geldi artık Cümbür Cemaat yelkenlere!

Muavin: Duydunuz kaptanı Cümbür Cemaat yelkenlere!

Her Zaman birlikte halat çekmeye başlarlar ve ritmik bir şekilde nakaratı tekrar ederler

Korsanlar: HEY, HO HEY, HO HEY, HO

Kaptan: Daha süratli çekin diyorum size

Muavin: Duydunuz kaptanı daha süratli çekin diyor size

Korsan 1: Fırtına geliyor Herkes yelkenlere

Korsan 2: Yazık! Çok Büyük bir fırtına bu

Korsan 3: Gemi batıyor

Korsan 4: Gemiyi terk edelim

Korsan 5: Önce tayfalar, sonradan da fareler

Kaptan: (korkarak) Gemiyi en son kaptanlar terk edermiş Hayır (Kaptan ve yardımcısı: elindeki dümeni bırakarak denize atlarlar)

Korsan 6: Kaptan denize atladı, haydi biz de atlayalım

Korsan 7: İmdat! Boğuluyorum!

Köpekbalığı sahneye girer Korsanlar korkudan birbirlerine sarılırlar Köpekbalığı çıkınca rahatlarlar

Korsan 8: Canını seven kaçsın (Defalarca birlikte yüzerek karaya çıkarlar)

2 BIRIM: DENİZKIZLARI

Arkadaki fonda pırıl pırıl ve masmavi bir deniz fotoğrafı Martı sesleri ve dalga sesleri çocuklar kadar icra edilir Bu sırada sahneye neşeli bir müzik eşliğinde giren denizkızları, denizin içinde mutlulukla dans etmeye başlarlar Aniden bir gemi sesi duyulur Denizkızları gemi sesinden korkarak minik bir kayanın arkasına saklanırlar Arka fonda atık madde taşıyan doymuş bir geminin slaytı görünür Denizkızları fotoğrafa bakarak kendi arasında konuşurlar, ama elbiseleri kirlenmiştir Yağ pas içinde çeper kuvvet nefes alırlar, öksürmeye başlarlar

1 Deniz Kızı: Ne kadar da pis kokuyor

2 Deniz Kızı: Boğuluyorum galiba

3 Deniz Kızı: Hiç nefes alamıyorum

4 Deniz Kızı: Saçlarıma bakar mısınız kızlar? Simsiyah olmuş (ağlamaya başlar)

Diğerleri: Ne değin da çirkin olmuşsun (cümbür cemaat ona gülmeye başlar)

4 Deniz Kızı: (cebinden bir ayna çıkarır) Esas siz kendinize bakın (daima birlikte gülmeye başlarlar)

5Deniz Kızı: Çabuk kaçalım bundan böyle buradan

6 Deniz Kızı: Yahut birazdan boğulacağız

1 Deniz Kızı: Nereye kaçıyoruz? Önce şu gemiye gidip bir bakalım

2 Deniz Kızı: Içten söylüyor, gemide yardıma ihtiyacı olanlar olabilir

4 Deniz Kızı: Evet belki de yakışıklı bir prens vardır

Diğerleri: Saçmalama O masallarda oluyor bir defa

(Deniz kızları yüzerek batık geminin yanında giderler ve sahnedeki bir yükseltinin üzerine çıkarlar)

3 Deniz Kızı: Amma da büyük bir gemiymiş

Hep Birlikte: (geminin üzerindeki yazıyı okurlar) Korsanların gemisi Titanik

5 Deniz Kızı: Korsan mı? Korsanlardan nefret ederim

6 Deniz Kızı: Niye?

4 Deniz Kızı: Çünkü korsanlar kendilerinden başkasını dinlemezler de ondan

1 Deniz Kızı: (geminin içine içten yüzer, kulise girip çıkar, elinde bir teyp vardır) Geminin içinde hiç kimse değil Bakın gemide bunu buldum

2 Deniz Kızı: O da ne?

3 Deniz Kızı: Sihirli bir kutu galiba

4 Deniz Kızı: Ola Ki de içinden çok güzel hediyeler çıkar

Defalarca Birlikte: (ağız dalaşı etmeye başlarlar) Benim o Hayır benim o (Bu sırada kutu ellerinden düşer ve bir ses duyulur Hepsi aniden dururlar ve bir kayanın üstüne çıkarak sesi dinlemeye başlarlar)

Her Zaman Birlikte: Dinleyin Kutudan sesler geliyor (Teypten gelen ses anlatıcının sesidir)

3 BÖLÜM: GÖKKUŞAĞI BALIĞI

Anlatıcı: Bir varmış, bir yokmuş, Allahın kulu öyle çokmuş Evvel vakit içinde, kalbur saman içinde pireler berber iken, develer tellal iken, ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken, insanoğlunun doğayı günümüzden daha fazla sevdiği zamanlarda, uzaklarda, fazla uzaklarda, okyanusun tam ortasındaki mercan adasında (Arkadaki fondaki fotoğrafta fazla güzel bir tropik ada ya da su altı fotoğrafı) bir balık yaşıyordu Fakat hiç de sı radan bir balık değildi o Tüm okyanustaki balıkların en güzeliydi Gökkuşağı rengindeki pullu giysisi pırıl pırıl parlıyordu (Gökkuşağı balığı yüzerek sahneye girer)girer Gökkuşağı balığı adını yedi renkten almıştı Koyu mavi, açık mavi, kırmızı, turuncu, mor, sarı, yeşil Ancak mercan adasında başka balık türleri ve deniz canlıları da vardı (Balıkların dansı başlar Bütün balıklar Ançuez, Lüfer, Kılıçbalığı, Palamut, Ahtapot, Deniz Yıldızı vb dans ederek sahneye girerler, hayran hayran Gökkuşağı Balığına bakarlar)

Anlatıcı: Mercan adasındaki bütün balıklar Gökkuşağı Balığının rengârenk pullarına hayrandılar, çünkü onların öyle hoş renkli pulları yoktu (üzülürler) Öteki balıklar ne süre Gökkuşağı Balığının yanından geçse:

Gökkuşağı balığı, bizimle oynar mısın?

Pullarından birini bize verir misin?

İsteriz İsteriz Pulları isteriz

Anlatıcı: Ama kibirli ve kendini beğenmiş Gökkuşağı Balığı onların dediklerini hiç dinlemiyor, onlarla arkadaşlık yapmıyor ve pullarını ışıldata ışıldata süzülerek yanlarından geçip gidiyordu (Gökkuşağı Balığı diğerlerine hava atarak geçer) Derken bir küçük balık, yani Hamsi balığı, Gökkuşağı Balığının yanına gelir ve ona şöyle der (Karadeniz ezgisi eşliğinde gelir)

Hamsi 1: Uyyy, Gökkuşağı Balığı, hadi gel horon tepelim

Ançuez 2: Uyyy, uşağım pullarından birini bana versene

Gökkuşağı Balığı: Ne pullarımdan birini sana mı vereceğim Pışık Hadi uşaklar çekin gidin buralardan (Ançuez balıkları üzülerek çıkarlar)

Anlatıcı: Ançuez balıkları bu olaydan sonra çok üzülmüşler ve anında diğerlerinin yanına gitgide artarak başlarından geçenleri öteki balık arkadaşlarına anlatmışlar Değişik balıklar da Gökkuşağı Balığına çok kızmışlar ve derhal bir görüşme yaparak plan kurmaya başlamışlar Balıkların planı şuymuş Gökkuşağı Balığı onların yanında geldiğinde tümü benzer anda ona sırtını döneceklermiş (Balıklar, Gökkuşağı Balığına sırtını dönerek onun değerini düşürürler) Hiç kimse görüp de hayran olmadıktan daha sonra Gökkuşağı Balığının güzelliğinin, güzel pırıltılı pullarının onlara ne yararı vardır fakat? Artık o okyanusların en güzel balığı değil, okyanusların en yalnız balığıydı, çünkü kendini beğenmişliği yüzünden hiç arkadaşı kalmamıştı Oyun oynayacak arkadaşı kalmayan Gökkuşağı Balığı günün birinde deniz yıldızlarına içini dökmeye karar verir (Müzik eşliğinde deniz yıldızları dans ederek sahneye girer)

Deniz Yıldızı 1: Güzel geldin canım (gösterişli bir şekilde merhabalaşma oyunu yapar)

Deniz Yıldızı 2: Ne oldu sana böyle?

Deniz Yıldızı 3: Neden böyle üzgünsün?

Gökkuşağı Balığı: Güzel olmasına güzelim Neden beni hiç kimse sevmiyor?

Her Zaman Birlikte: Kayalıkların oradaki mağaraya git ve oradaki ahtapotu bul O ola ki sana asistan olabilir (Deniz yıldızları sahneden çıkar)

Anlatıcı: Gökkuşağı Balığı deniz yıldızlarının söylediği mağarayı çeper zor bulmuş Mağaraya geldiğinde içerisi kapkaranlıkmış Önünü çeper şiddet görebiliyormuş Aniden karşında 8 kollu bir ahtapot görmüş

Ahtapot: (esrarlı bir şekilde bir perdenin arkasından konuşur) Ben de seni bekliyordum Dalgalar bana öykünü anlattılar Şimdi bak, beni mükemmel dinle Eğer pullarını arkadaşlarınla paylaşırsan çok mutlu olacaksın Eğer paylaşmazsan okyanusun en mutsuz balığı sen olacaksın (Ahtapot sahneden çıkar)

Gökkuşağı Balığı: Ama nasıl olur Süslü pullarım olmadan nasıl mutlu olabilirim ama?

Anlatıcı: İşte bu sırada Ton Balığı Gökkuşağı Balığının yanına gelir ve ona şöyle der:

Ton Balığı 1: Selam ben Dardanelyus

Ton Balığı 2: Ben de Tonkinos

Ton Balığı 1: Biz kilolu balığız diye diğer balıklar bizimle dalga geçiyor

Ton Balığı 2: Eğer pullarımız olursa herkes bizi fazla beğenecek Şişmanız diye kimse bizimle alay etmeyecek

Anlatıcı: Gökkuşağı Balıkları düşündü, taşındı ve en sonunda giysisindeki en aydınlık pulu kopararak ve Ton Balıklarına armağan etti (Gökkuşağı Balığı pulu Ton Balığına verir)

Ton Balıkları: Teşekkür ederiz Sen fazla cici bir balıksın

Gökkuşağı Balığı: (arkalarından) Lakin lütfen siz de formunuza uyarı edin artık, fazla abur cubur yemeyin Hazır mı?

Anlatıcı: Gökkuşağı Balığı bir tuhaf olmuştu Acaba dürüst mu yapmıştı? Ne de olsa minicik bir pul diye düşündü içinden İşte bu sırada okyanustaki diğer balıklar geldiler ve ondan güzel pullarını istemeye başladılar Ve Gökkuşağı Balığı büyük bir sevinçle pullarını dağıtmaya başladı (Müzik, pulları paylaşma oyunu) Artık okyanusun en güzel balığı değildi Fakat bundan sonradan şayet de okyanusun en mutlu balığı olacaktı Kim bilebilirdi ki bunu? İşte böyle hikâyemiz sona eriyor çocuklar Sizce Gökkuşağı Balığı ne kazandı, ne kaybetti? Bu kaseti dinleyen cümbür cemaat, akşam uykuya dalmadan önce bu hikâye üzerine azıcık düşünsün derim (Ses gitmeye başlar Deniz kızları sükûnet içinde sahneye girer)

1 Deniz Kızı: Eyvah

2 Deniz Kızı: Sihirli kutumuzun pili bitti galiba

3 Deniz Kızı: Ne kadar güzel bir hikâye idi

4 Deniz Kızı: Ben bu hikâyeyi çok beğendim kızlar

5 Deniz Kızı: Ben de bu hikâyeden bir ders çıkardım?

6 Deniz Kızı: Nasıl bir dersmiş söyle bakalım?

5 Deniz Kızı: Kendimce biz de bu kutuyu paylaşalım

Diğerleri: Kabul ediyoruz (Bu sırada yorgun argın bir şekilde korsanlar yüzerek gelirler)

Korsanlar: Hey deniz kızları, buralarda batık bir gemi gördünüz mü?

Deniz Kızları: Evet gördük? Yahut bizim hoş denizimizi kirleten gemi sizin mi?

Korsanlar: Evet bizim nolmuş fakat? Günlerdir denizde yüzüyoruz ve onu arıyoruz

Deniz Kızları: Çağırmak sizin ha? Demek sizin ha? (Korsanların üzerine doğru yürümeye başlarlar, korsanlar kaçar Kaçmakovalamaca oyunu oynanır)

Anlatıcı: Bütün balıkların, çocukların ve deniz kızlarının dikkatine İkinci bir emre dek doğayı lekelemek yasaklanmıştır Ve artık doğayı kirletenlere gereken yanıt verilecektir Cümbür Cemaat şu gemiyi anında denizimizden dışarı atsın (daima birlikte fotoğrafa yönelirler, sihir yapma oyunu oynanır Arkadaki fonda pırıl pırıl masmavi bir deniz slaytı belirir) *