iltasyazilim
FD Üye
ÇOCUK MENÜSÜ
Çocuğun bedensel, zihinsel,şehvetli ve sosyal gelişiminin sağlıklı olabilmesi için dengelenmiş beslenmesi gerekir
Çocuklar 2 yaşından itibaren sofradan beslenebilirler Sofrada yemek yemeye başlayan çocuğun önüne en az 3 çeşitlilik yemek yemek konulmalı ve mutlaka protein, karbonhidrat ve yağ dengesi oluşturulmalıdır
Çocuğunuz büyüdükçe onu yeni tatlara alıştırmalı, yemek yemek saatlerini zevkle beklemelerini sağlamalısınız
Çocuğun yemek yemek yeme alışkanlığı kazanmasında büyüklerin tutumunun manâlı bir rolü vardır Çocuklara iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazandırmak için onları tercih yapma konusunda salıvermek, istemediği yiyeceği vermekte ısrar etmemek gerekir
Reddedilen yiyecekler öbür şekillerde hazırlanarak, bu yiyecekleri vücuttaki görevleri acayip ve eğlenceli şekilde anlatılarak çocuğun sevmesi ve yemesi sağlanmalıdır Yemek Yemek hazırlarken çocuğun da katılımını sağlayarak ilgisini arttırabilir ve böylece yemek yemek eğitimi saptamak için uygun ortam hazırlayabiliriz
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçütedarik
Kırmızı mercimek 23 su bardağı
Su 6 su bardağı
Soğan 1 orta doruk
Havuç 1 minik tepe
Tuzlu 2 tatlı kaşığı
Margarin veya tereyağı 4 yemek yemek kaşığı
Un 2 yemek yemek kaşığı
Salça 12 yemek yemek kaşığı
Yapılışı
Mercimeği yıka, su ile tencereye koy, kaynamaya bırak Soğanı soy, yıka, ince ince doğra Havucu yıka, kazı, rendele
Havuç, soğan ve tuzu kaynayan karışıma ekle, takriben 30 dakika pişir Süzgeçten veya blenderden geçir, baştan ateşe koy
Bir kapta unu birazcık su ile ez Salçayı kat, karıştır ve çorbaya, karıştırarak ekle, kaynayana dek karıştırmaya devam et
Yağı ekle, 5 dakika pişir
SÜTLÜ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçüarz
Kırmızı mercimek 23 su bardağı
Soğan 1 orta doruk
Margarin ya da tereyağı 4 yemek yemek kaşığı
Un 2 yemek kaşığı
Su (sıcak) 5 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Yumurta 1 adet
Süt 1 su bardağı
Ekmek (bayat) 2 ince dilim
YapılışıMercimeği yıka Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ile birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte arada bir karıştırarak, 23 dakika öldür,unu ekle, birkaç defa karıştır, su ve mercimeği kat, tuzu koy, kaynayıncaya değin karıştır,
tamamen yumuşayana dek yaklaşık 30 dakika dek pişir Süzgeçten ya da blenderden geçir, baştan ateşe koy Yumurtayı, farklı bir kapta, sütle tamamen çırp, içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt Sütyumurta karışımını, tencereye derece derece eklerken, çorbayı aralıksız karıştır, kaynayınca ocağı kapat Öteki yanda, ekmeği, 1 santimetreküp irilikte doğra ve tepsiye koy, fırında pembe renkte kızart
Çorbayı, üzerine kızarmış ekmek serperek servis yap
SEBZE ÇORBASI
(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçütedarik
Soğan 1 orta irtifa
Margarin veya tereyağı 4 yemek yemek kaşığı
Un 2 yemek kaşığı
Su (sıcak) 5 su bardağı
Kereviz yaprağı 34 adet
Pazı yaprağı 1 adet
Maydanoz 34 dal
Patates 2 ufak yükseklik
Havuç 1 ufak tepe
Pirinç 14 nehir bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Karabiber 14 tatlı kaşığı
Yumurta 1 adet
Süt 1 su bardağı
Yapılışı
Soğanı cet, yıka, ince ince doğra, yağ ile birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte arada bir karıştırarak 23 dakika öldür, unu ekle birkaç defa karıştır, suyu koy, karıştır, kaynamaya bırak Diğer sebzeleri yıka, yapraklı olanları ayıkla, ince ince doğra, patatesi ve havucu soyup rendele Pirinci yıka Sebzeleri, pirinç ve tuzu kaynayan karışıma kat, ayrıntılarıyla yumuşayana dek, 3540 dakika pişir Süzgeçten ya da blenderden geçir, karabiberi ekle, karıştır,
baştan ateşe koy Yumurtayı bambaşka bir kapta, sütle en ince ayrıntısına kadar çırp, içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt Sütyumurta karışımını tencereye azar azar eklerken, çorbayı kesintisiz karıştır, kaynayınca ocağı kapat *
Çocuğun bedensel, zihinsel,şehvetli ve sosyal gelişiminin sağlıklı olabilmesi için dengelenmiş beslenmesi gerekir
Çocuklar 2 yaşından itibaren sofradan beslenebilirler Sofrada yemek yemeye başlayan çocuğun önüne en az 3 çeşitlilik yemek yemek konulmalı ve mutlaka protein, karbonhidrat ve yağ dengesi oluşturulmalıdır
Çocuğunuz büyüdükçe onu yeni tatlara alıştırmalı, yemek yemek saatlerini zevkle beklemelerini sağlamalısınız
Çocuğun yemek yemek yeme alışkanlığı kazanmasında büyüklerin tutumunun manâlı bir rolü vardır Çocuklara iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazandırmak için onları tercih yapma konusunda salıvermek, istemediği yiyeceği vermekte ısrar etmemek gerekir
Reddedilen yiyecekler öbür şekillerde hazırlanarak, bu yiyecekleri vücuttaki görevleri acayip ve eğlenceli şekilde anlatılarak çocuğun sevmesi ve yemesi sağlanmalıdır Yemek Yemek hazırlarken çocuğun da katılımını sağlayarak ilgisini arttırabilir ve böylece yemek yemek eğitimi saptamak için uygun ortam hazırlayabiliriz
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçütedarik
Kırmızı mercimek 23 su bardağı
Su 6 su bardağı
Soğan 1 orta doruk
Havuç 1 minik tepe
Tuzlu 2 tatlı kaşığı
Margarin veya tereyağı 4 yemek yemek kaşığı
Un 2 yemek yemek kaşığı
Salça 12 yemek yemek kaşığı
Yapılışı
Mercimeği yıka, su ile tencereye koy, kaynamaya bırak Soğanı soy, yıka, ince ince doğra Havucu yıka, kazı, rendele
Havuç, soğan ve tuzu kaynayan karışıma ekle, takriben 30 dakika pişir Süzgeçten veya blenderden geçir, baştan ateşe koy
Bir kapta unu birazcık su ile ez Salçayı kat, karıştır ve çorbaya, karıştırarak ekle, kaynayana dek karıştırmaya devam et
Yağı ekle, 5 dakika pişir
SÜTLÜ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçüarz
Kırmızı mercimek 23 su bardağı
Soğan 1 orta doruk
Margarin ya da tereyağı 4 yemek yemek kaşığı
Un 2 yemek kaşığı
Su (sıcak) 5 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Yumurta 1 adet
Süt 1 su bardağı
Ekmek (bayat) 2 ince dilim
YapılışıMercimeği yıka Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ile birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte arada bir karıştırarak, 23 dakika öldür,unu ekle, birkaç defa karıştır, su ve mercimeği kat, tuzu koy, kaynayıncaya değin karıştır,
tamamen yumuşayana dek yaklaşık 30 dakika dek pişir Süzgeçten ya da blenderden geçir, baştan ateşe koy Yumurtayı, farklı bir kapta, sütle tamamen çırp, içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt Sütyumurta karışımını, tencereye derece derece eklerken, çorbayı aralıksız karıştır, kaynayınca ocağı kapat Öteki yanda, ekmeği, 1 santimetreküp irilikte doğra ve tepsiye koy, fırında pembe renkte kızart
Çorbayı, üzerine kızarmış ekmek serperek servis yap
SEBZE ÇORBASI
(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçütedarik
Soğan 1 orta irtifa
Margarin veya tereyağı 4 yemek yemek kaşığı
Un 2 yemek kaşığı
Su (sıcak) 5 su bardağı
Kereviz yaprağı 34 adet
Pazı yaprağı 1 adet
Maydanoz 34 dal
Patates 2 ufak yükseklik
Havuç 1 ufak tepe
Pirinç 14 nehir bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Karabiber 14 tatlı kaşığı
Yumurta 1 adet
Süt 1 su bardağı
Yapılışı
Soğanı cet, yıka, ince ince doğra, yağ ile birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte arada bir karıştırarak 23 dakika öldür, unu ekle birkaç defa karıştır, suyu koy, karıştır, kaynamaya bırak Diğer sebzeleri yıka, yapraklı olanları ayıkla, ince ince doğra, patatesi ve havucu soyup rendele Pirinci yıka Sebzeleri, pirinç ve tuzu kaynayan karışıma kat, ayrıntılarıyla yumuşayana dek, 3540 dakika pişir Süzgeçten ya da blenderden geçir, karabiberi ekle, karıştır,
baştan ateşe koy Yumurtayı bambaşka bir kapta, sütle en ince ayrıntısına kadar çırp, içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt Sütyumurta karışımını tencereye azar azar eklerken, çorbayı kesintisiz karıştır, kaynayınca ocağı kapat *