cocuklar asik olurmu?? ağızdan öpüşme oyunları çocuklarda öpüşme ağız ağıza oyunları öğretmene aşık olma çoçuklar aşık olur mu 1548753658 1548753658 cocuklarasikolurmu5c501aff797cfcocuklarasikolurmu5c501aff797cf http:wwwedasunercomwpdosyalar200708cocuklardaask Çocuklar Aşık Olur mu? Birçoğunun yanıtı ‘evet!’ Özellikle kendi cinsiyetlerini farkettikleri, aleyhinde cinsi merak ettikleri 3 7 yaş aralarında…Çocuklara tarafından hissettiklerinin adı ‘aşk!’ Üstelik bu aşkı, bazen öğretmenleri ve annebabaları görmeden verdikleri öpücükle ilan bile ediyorlar Koltukta oturarak karşıladı işten dönen annesini Hemen yanına çağırdı ve kulağına fısıldadı : ‘Sana bir giz vereceğim MCan bana, ben de ona aşık oldum’ dedi 6 yaşındaki Elvan’ın aşkı, sınıf arkadaşıydı Annesi bir zaman şaşkınlıktan tepki gösteremedi bu arada kızı itiraflara devam ediyordu ‘Beni tuvalette dudaklarımdan minicik öptü ve evlenme teklif etti Ben de kabul ettim Lakin küçük olduğumuz için şimdi evlenmeyeceğiz!’ Bir şok daha Azarlasa, bir daha hiçbir duygusunu paylaşmayacak Fakat şu dudaktan öpüşme işi hiç hoşuna gitmedi ‘Dudaktan öpüşmek öyle sağlıklı yok Şu izaç kararı için de fazla erken’ diyebildi Aynı sırrı paylaştığı babası, sinirli bir şekilde ‘bir daha duymayayım’ demekle yetindi Çocukların Aşkı Başka Aynı olaylar birçok ailede yaşanıyor Peki annebaba bu duyguları nasıl karşılamalı? İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği bilirkişi psikologu Derya Toparlak, ‘Ben aşığım, Can, Burcu’ya aşık şeklindeki sözler, çocukların çevreden öğrendikleri kalıplar Kavram olarak yetişkinlerin kullandığı anlamda aşk değil’ diyor Toparlak, ‘Çocukların aşk dedikleri duyguları okul öncesi 5 6 yaş ve ilköğretim başlangıcında daha sık görülüyor Mektep öncesi dönemde 3 yaş civarında çocuklar yetişkinleri taklit ederler Annecilik , babacılık, gelindamat olma sık gözlenen oyunlar’ diyor Peki kız ve erkek çocuklar aralarında fark var mı? ‘Sahiden gelişimsel olarak bu yaş çocuğu birbirine aynı özellikler gösteriyor Lakin gözlemler bu sözleri erkek çocukların daha çok kullandığı yönünde Bunun nedeni de çevre tarafından erkek çocuklara bu konuda daha fazla soru sorulması olabilir’ Öğretmnelere Fazla Meslek Düşüyor Okula gitmeyen çocuklarda da görülse kreş ve okul çocuklarında bu tip davranışlar daha sık gözleniyor Çocuklar b irbirlerinden duydukları ve izledikler bu nesil davranışları daha basit öğrenip, taklit ediyorlar Derya Toparlak, ‘Bu konuda öğretmenlere daha çok meslek düşer Çocukla bütün gün birlikte oldukları ve olayın gelişiminin nasıl olduğunu bildikleri için daha basit müdahale ederler Bu tutum problem haline geliyorsa okul aile işbirliği gerekir’önerisinde bulunuyor Ağızdan Öpüşme Hasta Olursun Yeni Dünya Koleji psikoloğu Cavidan Bilgin, 36 yaşında çevresine merak duymaya başlayan çocuğun, çevresindeki grup içinde bir seçim yapmasını doğal buluyor ‘Zaten yaşadıkları da sevgi sahiden Ara Sıra çok belirgin davranışları gözardı etmek, üzerinde çok pozitif durmamak, ilgiyi dağıtmak da gerekebilir’ diyor Ağızdan öpüşme ricası sık rastlanıyor bu yaşta ‘Ağızdan öpüşme hasta olursun Yanağını, elini öp seslenmek doğrusu ‘Aşık oldum’ dediğinde, ‘Natürel arkadaşını seveceksin’ denmeli ‘Ayrı’ derse de ‘Çünkü o senden farklı’ diye açıklamalı Yasaklama ve özendirmeden kaçınmak kayda değer Mahrem davranışlar çocukların önlerinde yapılmamalı’ Birkaç Aşk Hikayesi 6 yaşındaki Kağan Yüksel’e ‘Sevgilin var mı?’ dedik ‘Evet 3 sevgilim var Ankara’da Beril, Açık Fikirli’da Rabia, sitemizde de Senem’ diye cevapladı bizi ‘Senem dışındakileri çok özlüyorum Telefonla görüşüyoruz Tatillerde gördüğümde de anne babam görmeden, gizlice öpüyorum Eee o kadarı olacak natürel…’ diyor 5 yaşındaki Berke Beşer yakın arkadaşı aynı yaştaki Doğukan Karakuş ise Yasemen’e aşık ‘Aşk, arkadaşlık, sevgi Oyuncakları bile paylaşmak Yasemenle Ninja kaplumbağlarımı paylaşıyorum Ona sakız kutusundan çıkan bir kolye hediye ettim’ diyor Berke annesinden Yasemen’e özel bir hediye almasını istemiş Annesi ‘Sadece Yasemen’e değil, tüm sınıfa alabilirsin’ deyince ister istemez razı olmuş Fakat sadece onun için özel olan Yasemen’e değil, öteki arkadaşlarına da hediye devretmek onu mutsuz etmiş Bütün gün asık suratla dolaşmış durmuş 6 yaşındaki Medeni Ercan aşk acısı çekiyor Acilen göremediği Ecrin’i fazla özlüyor ‘Geceleri rüyalarıma giriyor Mektupla, telefonla ulaşmayı denedim olmadı’ diyor 6 yaşındaki Ömer Kuşdemir şimdiye dek Dilara ve Gizem’e olmak üzere iki kez aşık olmuş Şu Anda Yasemen’i beğeniyor Benzer sınıfta değiller ama aynı servisle okula geliyorlar ‘Fazla nazik kız Serviste uslu duruyor’ diyor AnneBaba Nasıl Davranmalı Istikrarlı, abartısız ve halden anlayan bir yaklaşımla onları dinleyin ‘Bu yaşta aşk olmaz, ayıp yok mi?’ tavrı ile kendisini suçlamasına neden olmayın ‘Arkadaşını diğer kişilerden daha çok sevdiğin ve beğendiğin için aşık olduğunu söylüyor olmalısın’ gibi bir girişim, çocukta anlaşılmış olmanın rahatlığını yaratır Üzerinde durulmaz bayağı seyrine bırakılırsa kısa bir vakit daha sonra düzelecek ya da en azından şiddeti azalacaktır Bazı durumlarda çocuğun fazla sıkıntılı olduğu, bu olayı takıntı haline getirdiği görülebilir veya çocuklar birbirini bunaltıyor olabilir Bu durumlarda daha itinalı olmalı Cinsellikle ilgili taklit davranışlarının geçici olduğu ve çocuğa özenle yaklaşılması gerektiği unutulmamalıdır kaynak;edasunercom