çocuklar ve obezite obezite ile ilgili görseller Ayşe Cengiz Beslenme Uzmanı, Tüder Yiyecek Komisyonu Başkanı Obezite yani şişmanlık , tüm dünyada “salgın haline gelerek yaygınlaşıyor Gelişmekte olan ülkelerde, bilhassa şehirlerde yaşayan çocuklarda obezite alarm verecek şekilde gitgide artarak artıyor Geçte olsa bu tehlikenin farkında Avrupa ülkeleri de ABD’den sonra değişik önlemler almaya başladılar Gıda üreten şirketlerde trans yağ dediğimiz “katı margarinlerin “kullanılmaması, meyva sularında rafine şeker yerine esmer şeker kullanılması, mektep kantinlerinde ilk önce hamburger ve patates kızartma olmak üzere yağlı gıdaların satışının engellenmesi ve kantinlerin kapatılması gibi… Dünyadaki 517 yaş grubundaki her 10 çocuktan biri, yani 155 milyon çocuk şişman Ergenlik döneminde kilolu olan çocukların erişkin döneminde de kilolu ya da obez olma olasılığı yüzde 70 Yetişkin obezitenin köklerinin çocukluğa uzandığına göze çarpan edilen çoğu araştırmaya göre, bu oran anne veya babadan biri şişman ya da obez ise, oran % 80’e çıkıyor Obezite aynı zamanda, çocuklarda beden, ego, imaj ve algılamalarıyla ilgili bozukluk, çoğunlukla hareketsiz, etkilenmez, özgüveni düşük ve aptal olarak algılanma gibi bir şart yaratmaktadır Keza bu çocukların çoğunun okulda zor kurbanı olarak seçilmesi gibi jurnal yaşamda da bazı olumsuzluklar yaşıyorlar “Çocuklarımızın en kısa zamanda bu ‘obesitojenik’ (Yağlı yemenin, ekran aleyhinde hareketsiz yaşamın ve arabadan inmemenin sıradan hayat kabul edildiği) çevreden uzaklaştırılması gerekiyor Ülkemizde 17 Kasım2006 tarihinde yapılan uluslar arası Dünya Obezite Kongresi Bakanlar toplantısının en manâlı ve çarpıcı sonucu, dünyada tez artan ŞİŞMANLIK ( OBEZİTE) sorununa ivedilikle çözüm politikaları geliştirmek noktasında hafıza birliğine varılmasıdırBurada en tehlikeli grubun mektep çağı çocukları olduğu bütün ülkeler kadar kabul edilmiştir Son yıllarda bilhassa gelişmiş ülkelerde yapılan birçok bilimsel düzeydeki araştırmalarda 1970 yılından beri şişmanlık problemi bilhassa mektep çağı çocuklarında 10 kat artmıştır Bu durumun nedeni, evdeki gıda öğünleri daha çok dış mekanlara kayması, fast food türü ( ayakta ve seri yemek tüketimi) besin alışkanlığı artması ve okul dönemlerinde jurnal beslenmenin az daha % 70 80’ninin kantinlerde bisküvi, tost, sandviç, hamburger, simit ve açma gibi tek yönü olan gıdalarla karşılanması bu sorunu tetiklemektedir Okul çağında bu cins sorunları olan çocukların ileride daha ciddi ve geç kalınmış bir sıhhat problemi yaşamamaları için, konu ile ilgili uzman kadrolardan yardım hizmeti almaları yönünde ikna edilmeleri gerekir Bir kere daha velileri şu konuda rahatlatalım; çocuğunuz bir besin uzmanıyla görüştüğünde dinç beslenme ve kaliteli yaşama bilinci oluşur yükselme ve gelişme geriliği yaşamaz Okullardaki Şart Gelişmiş ülkelerde birtakım önlemler alınırken bizim okullarımızın çoğundaki koşul içler acısıdır Şöyleki; Okullarımızın çoğunda( özellikle devlet okullarında) son yıllarda yemekhaneler kaldırıldı ( sınıf sayısını artırmak adına) tam gün eğitim veren okullarda gıda tamamen “ kantinlere bırakıldıYani öğrencilerin birçok, sabahleyin kahvaltısında olduğu gibi öğle yemeğinde de kantinlerde patates kızartma, hamburger, tost, bisküvi, şekerlemeler türü yiyrcek ve her türlü gazlı içeceklerle öğünleri geçiştirdiler Sonrada şikayetçi olduk bu çocuklar sebze, meyve tüketmiyor diye, yemekhane hizmetleri (satınalma, depolama,pişirme,servis ve genel organizasyon) çoğunlukla işin ehli olmayan personel tarafında yürütülüyor, mutfak hijyeni olması gerektiği gibi yok, alınan yiyecek malzemeleri ve yemek listesi içeriği çoğunlukla tekrarlandığı için, hizmet kalitesi beklenen nitelikte olmadığından çıkan yemek yemek çoğu öğrenci göre tüketilmiyor Değim yerindeyse bahşedilen bunca emek ve harcanan kaynaklar israf edilmiş oluyor Öğrencilerimizin Durumu Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu %85 90 sabahtan servisine geç kalıyorum bahanesiyle kahvaltı yapmadan evden çıkıyor Öğle yemeğini kantinden sağlıyorAra derslerde kantinden aparatif atıştırmalıklarla açlığını bastırıyor Eve gittiğinde iştahı olmadığından sadece akşam yemeğini ( yiyebilirse) aile sofrasında yiyebiliyor Bu süreçler değerlendirildiğinde az daha öğrencinin jurnal beslenmesinin %80’i evin dışında yani kantinlerde ve büfelerden sağlanıyor Bir Takım sınıflarda (bilhassa kızlar 7 ve 8 ve lise 12 sınıf) bilinçsizce yapılan diyetler, görsel medyanın yarattığı modeller (manken gibi, sıfır gövde daha neler, neler), zayıflama yöntemleri… (büyük kentlerimizdeki merkez okul öğrencilerinde bu tür uygulamalar oldukça fazladır) Öğrencilerimizin gelecekteki sağlığını negatif yönde ciddi düzeyde etkiliyor Sonuçları hepimiz izliyoruz okullarımızda her geçen sene sayıları gelişen obez sınırına yaklaşan kilolu çocuklar kaynakhanemizcom id