
Çocuklarda dimağ gelişimi ana karnından başlar ergenliğe kadar devam eder. Dimağ gelişimin en süratli olduğu vakit dilimi ise birinci 2-3 yıl içersindedir. Süratli büyümenin desteklenmesi için beslenme çok kıymetli bir alana sahiptir.
Birinci 6 ay yalnızca ana sütü çok değerlidir. Bebeğin dimağ gelişimi için tüm besinsel ögeler ana sütünde mevcuttur. 6 aydan itibaren akıllıca ek besinlerle devam edilerek , 1 yaşına geldiğinde ise artık yerinde ve istikrarlı besleyerek hem fizikî hem de bilişsel gelişime destek verilmelidir.
Günlük dört öğünden az tüketen evlatların güç, kalsiyum, protein, C vitamini ve demiri gayrikâfi aldıkları görülmüştür. Bu nedenle evlatların sabah, öğlen ve akşam ana öğünlerinde ne yedikleri izlenmelidir.
Ara öğünlerde ise abur- cubur konumuna süt, ayran, meyve, peynir, ekmek üzere besinler verilmelidir. Ara öğünlerde şekerleme üzere yiyeceklerin tüketimleri çocuklarda erken yaşta diş çürüklerinin oluşmasına neden olabilir.
Yaşı ne olursa olsun evlatlar yetişkinler üzere birebir besinlere gereksinim duyarlar. Yetişkinlerde olduğu üzere onlarda besinlerden güç sağlarlar ve kuvvet gereksinimleri vücut tartılarıyla orantılıdır. Evlada her besin öbeğinden seçenekler sunulabilir. Örneğin süt içmiyorsa yoğurt tüketebilir, ekmek yemiyorsa pilav- makarna tüketebilir.
Evlatlar için günlük önerilen besin kümelerinde ölçüler şöyledir ;
Süt öbeği : 2 porsiyon ( 1 su bardağı süt : 1 porsiyon 4 yemek kaşığı yoğurt : 1 porsiyon )
Et öbeği : 2 porsiyon ( 1 köfte kadar et : 1 porsiyon , 1 dilim peynir : 1 porsiyon )
Zerzevat ve meyve kümesi: 5 posiyon ( 1oo g meyve : 1 porsiyon , 4 yemek kaşığı zerzevat yemeği : 1 porsiyon )
Ekmek ve tahıl öbeği : 3-6 porsiyon ( 1 dilim ekmek( 25 g) : 1 porsiyon , 3 yemek kaşığı pilav-makarna : 1 porsiyon )
