Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çocuklarda diş röntgeni çekmek neden gereklidir?

Çocuklarda diş röntgeni çekmek neden gereklidir?
0
128

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68
Diş doktoru gerekli gördüğü takdirde, denetim hedefiyle yahut var olması beklenen birtakım meseleleri tespit etmek için, tedavi öncesinde çocuğunuzdan diş röntgeni almak isteyebilir. Gelişen teknolojiyle birlikte, düşük dozlarda yüksek kalitede röntgen çekebilen cihazlar geliştirilmiştir. Diş röntgenleri bu cihazlarla, yılda birkaç sefer evladınızın yaşına elverişli olarak denetim yahut tedaviye karar verilmesi emeliyle alınabilir. Zira kimi durumlarda, diş röntgeni alınmadan tedaviye geçilmesi kimi çürüklerin, sürmemiş kalıcı dişlerdeki bozuklukların vs görülmemesine, binaenaleyh tedavinin gayrikâfi yapılmasına neden olabilir. Yani birtakım durumlarda diş röntgeni alınmaması, alınmasından çok daha zararlı hale gelebilir.

Umum olarak diş doktorlarının hangi maksatlarla evlatlardan diş röntgeni almak istediklerini şu formda özetleyebiliriz:

1- Dişlerin arasındaki ‘arayüz çürükleri’ni görebilmek

Diş aralarındaki çürüklerin tespiti, dişlerin çiğneme yüzeylerindeki yahut ön/arka yüzeylerindeki çürüklerin tespitinden daha zordur. Bu yüzden tespit edilemeyen arayüz çürükleri fark edilmeden süratle ilerleyebilir. Diş röntgenleri, dişlerin arayüzlerindeki çürükleri tespit etmede yahut var olduğu düşünülen çürüklerin derinliklerinin belirlenmesinde birden fazla vakit gereklidir.

2- Çocuklarda şimdi sürmemiş dişlerin denetiminde

Görünür bir yaştan sonra, evlatlardan alınan diş röntgenlerinde, şimdi sürmemiş kalıcı dişler dahil, tüm dişler görülebilir. Hasebiyle, diş tabibi evladın şimdi sürmemiş kalıcı dişlerin durumlarının düzgün olup olmadığını, sürecek dişlere çenede mekan olup olmadığını, evladın eksik kalıcı dişi olup olmadığını tespit ederek, öncesinde tedbirler alabilir.

3- Eski dolguların denetim edilmesi

Herşeyde olduğu üzere, diş dolgularının da bir ömrü vardır. Geliştirilen materyaller sayesinde bu ömrün uzun olduğunu söyleyebiliriz. Fakat tekrar de diş dolgularının, yapıldıktan sonra rutin olarak denetim edilmeleri gerekir. Dolguların altından, yanlarından başlayan çürükler diş röntgenleri alınarak tespit edilebilir, sorun büyümeden dolgunun değiştirilmesiyle çözülebilir.

4- Dişlerin köklerinin denetim edilmesi

Birtakım derin çürüklerde, bakteriler dişlerin kök kesimine kadar ilerleyip, orada hasar meydana getirebilirler. Kök kesiminin etkilenip etkilenmediği, alınan diş röntgenleriyle tespit edilebilir. Böylelikle kök yerinde hasar tespit edilen dişlerin dolgularının yapılmasının yanı sıra köklerinin de tedavi edilmesi gerekebilir. Yani, diş röntgenleri diş doktorunuzun dişinizi eksiksiz tedavi edebilmesi için fikir vermiş olur.

5- Diş muhitindeki çene kemiklerinin denetiminde

Birtakım durumlarda dişlerin etrafını saran kemikte kayıplar meydana gelebilir. Çocuklarda bu duruma sık rastlanmamakla birlikte, kemik kaybı fark edildiğinde kimi tedbirler almak gerekebilir. Yeniden, oyun sırasında düşen çocuklarda dişler kırılmamış bile olsa, diş röntgenleri alınması, diş köklerinde, dişleri saran kemikte, çene kemiğinde, çene ekleminde kırık olup olmadığının tespitini kolaylaştırmaktadır.

858,498Konular
982,028Mesajlar
30,008Kullanıcılar
sananeuaSon üye
Üst Alt