Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çocuklarda Empati Nasıl Gelişir??

Çocuklarda Empati Nasıl Gelişir??
0
100

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Çocuklarda Empati Nasıl Geliştirilir?

Empati koymak nedir? Bir çocuğa empati kurmasını aydınlatmak neden önemlidir? Empati kurmayı çocuklarımıza nasıl öğretebiliriz Kadıköy Şifa Hastanesi ’nden Uzman Psikolojik Danışman ve Psikolog Yaprak Veziroğlu, empati kurmak ile ilgili en önemli soruları yanıtladı

Empati nedir?

Başkasının benden bambaşka olduğunu anlamak,
Başkasının benden öbür düşünebileceğini ve hissedebileceğini bilmek,
Sevinç, şaşırma, öfke, hüsran, endişe gibi duyguların farkında olmak,
Birinin yaşadığı durum esnasında kendini onun yerine koyup ne hissederdi diye düşünebilmek, böylece öteki kişinin ne hissedebileceğini bilmek,
Karşısındaki kişiyi rahatlatabilmek için onun neye ihtiyacı olduğunu tahmin edip buna uygun davranışta bulunabilmektir

Nasıl gelişir?

Empatinin temeli hayatın birincil yıllarında atılır Annenin çocuğuna gösterdiği şefkatli ve sevgi doymuş alaka, çocuğun da çevresine şefkat ve alaka göstermesini sağlar Bebeğini düşünen, ihtiyaçlarını karşılayan anne onun yalnızca ruhen değil, zihinsel olarak da gelişmesini sağlar “Sağ beyin olarak adlandırılan beyin bölgemiz, empatiden sorumludur Bebeğin yaşamının ilk yılı, sağ beynin gelişimi için kritik zamandır Birincil yılda değerli olduğunu hisseden, annesinin onu hep seveceğine ve koruyacağına güvenen bebekler, bu sevgiyi ve değeri çevresindekilere de gösterir Merhamet, vicdan, acınacak şey duygularının temeli bu nedenle atılır

18–24 ay aralarında “ben kavramı gelişir Oysa “ben diyebilen çocuklar “bensen ayrımını yapabilir bu nedenle 2 yaştan önce kendinden başkasını düşünüp anlayabilmesi çok zordur

Siz Nasıl Muavin Olabilirsiniz?

1 Çocuğunuza empati gösterin “Bu salıncağa binmekten korkuyor musun? Eğlenceli görünüyor olsa da epeyce hızlanabiliyor Bu korkutucu olabilir İstersen şuradaki minik kaydırağa gidelim

2 Başkalarının ne hissettiğini ona söyleyin “Ablan, onun oyuncağını elinden çektiğin için kızdı Lütfen şimdi oyuncağını ona geri ver ve sana başka bir tane seçelim

3 Empati nasıl gösterilir, öncülük edin “Gel arkadaşının yarasına ilaç sürelim

4 Duygularla ilgili farkındalığını geliştirin Ona öbür duyguların anlatan yüz ifadeleri gösterin, hikâyeler okuyun

5 Kendi ilişkilerinizde çevrenizdekilere empati göstererek misal olun

6 Kendinin farkına varmasına muavin olun Mesela aynada kendini tanısın

7 “Ben dilini kullanarak kendini sizden ayırt etmesine tezgâhtar olabilirsiniz “Bana vurmanı istemiyorum Vurduğun vakit canım acıyor

8 Öfke, endişe gibi kötü duyguları yaşamasına müsade verin Çünkü bu duygular da hayatın bir parçasıdır ve onlarla baş etmeyi de çocuğunuza öğretmeniz gerekir Onu defalarca mutlu etmeye çalışırsanız kuvvet duyguları denetleme etmeyi öğrenemez Kavgalı bir arkadaşının ne hissettiğini anlayamaz Sevdiği bir çizgi filmi izlemesini istemiyorsanız televizyonu kapattığınız vakit ne hissettiğini anladığınızı ona söyleyin “Biliyorum ancak filmi kapatmama kızdın Seni anlıyorum fakat bunu izlemeni de istemiyorum Sakinleşince seninle birlikte sevdiğin lego oyununu oynayabiliriz

9 Gün içinde arkadaşlarıyla yaşadığı paylaşamama sorunlarını sonradan oyunlarda konu edin Örneğin o gün arkadaşının elinden oyuncağı çekip onu ağlattıysa, oyunda rol değiştirerek onu ağlayan çocuğun yerine koyun Oyunda olayı baştan canlandırıp ne hissettiğini anlattırın Doğru davranışı bulmasını sağlayın

10 “Özür dilerim demesi için çocuğunuzu zorlamayın Kayda Değer olan bu sözleri kullanması yok, hatalı yaptığını anlamasıdır “Görüyor musun, onun yerini kaptığın için Ece nasıl da ağlıyor Fazla üzülmüş Bu Nedenle davranışının sonuçlarını anlamasını sağlarsınız

11 Empatinin gelişmesi zamanla ve yavaşça olur Dahası unutmayın fakat egoistlik çocuk olmanın bir parçasıdır 3 yaşına kadar beklentinizi sınırlı tutun Erişkin olup da bencilliği bırakamamış nice birey mutlaka tanırsınız

Kadıköy Gazetesi

Alıntıdır *

858,496Konular
981,835Mesajlar
29,883Kullanıcılar
Ss42ssSon üye
Üst Alt