nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarının görülme sıklığı artıyor Açıkta satılan gıdalar, çiğ etler, iyi yıkanmayan sebze ve meyveler bilhassa çocukların mide ve bağırsak sağlığını tehdit ediyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü ’nden Uz Dr Sami Akbuğa, çocuklarda yiyecek zehirlenmeleri hakkında veri verdi*
Gıdanın bozulduğu nasıl anlaşılabilir?*
Hem yetişkinlerde ayrıca de çocuklarda görülen gıda zehirlenmeleri genel olarak birden çok kişiyi etkilemektedir Bu sebeple mikrobik ishalin öteki nedenlerinden daha sinyâl bir tablodur Gıda zehirlenmeleri, bakteriler veya toksinlerle bulaşma olmuş gıda veya içeceklerin tüketilmesi sonucunda meydana gelmektedir
Çok sık olmamakla birlikte gıda zehirlenmelerine kimyasal kaynaklı toksinler veya haşere ilaçları da niçin olabilmektedir Yiyecek ya da içeceklerde bakteri ürediğini anlamak, birçok vakit zordur
Görüntü, koku ve tatta herhangi bir değişim olmaksızın bakteri üremiş olabilir İyi pişmemiş, iyi yıkanmamış veya mikrobu içeren ve gıdayı hazırlarken hijyen kurallarına uymayan kişilerin ellerinden hazır yiyecekler sebebiyle bulaşma sık olmaktadır
Gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleri; ham kümes hayvanları, pastorize edilmemiş süt, kırmızı et ve arıtılmamış su aracılığı ile bulaşan Kampilobakter mikrobudur Salmonella pastorize edilmemiş sütten, yumurta ve çiğ yumurta ürünlerinden, çiğ etten ve kümes hayvanlarından bulaşmaktadır
Besin alerjisi niçin olur?
Yiyecek zehirlenmesi belirtileri
Bazı bakteriler zorunlu nem, gıda, sıcaklık ve vakit koşulları oluştuğunda milyonlarca sayıda üreyebilmektedir Gıdanın içerisindeki bakteri sayısı arttıkça, enfeksiyon ve hastalık riski de benzer oranda artmaktadır Sıklıkla karşılaşılan bakteri türleri; Kampilobakter, E Koli ve Salmonella ’dır Gıda zehirlenmesine neden olan mikrobun tipine kadar kuluçka süreleri farklılaşmaktadır Keza yine mikrobun tipine tabi olarak, belirtiler 30 dakika ile 1248 saat içinde meydana gelebilmektedir Gıda zehirlenmesi semptomları genel olarak 13 gün sürmektedir
Bununla birlikte bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve ilave rahatsızlık durumunun olup olmamasına göre bir haftaya değin da devam edebilmektedir Yiyecek zehirlenmesinin belirtileri; sindirim sistemini iltihabından kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishaldir Bunlarla birlikte sebebe tabi olarak ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon yani sıvı kaybı, kas ağrıları, halsizlik ve takâtsizlik görülebilmektedir Gıda zehirlenmesi arada bir asap sistemine de hasar verebilmektedir
Gıda zehirlenmesi tedavisi nasıl yapılır?
Yiyecek zehirlenmesi tanısı, benzer gıdadan tüketmiş şahısların benzer rahatsızlık bulguları göstermesi sonucunda konulabilmektedir Akıcı kaybı, alev ve kanlı dışkı olması ve laboratuvar testleri, tanıda tezgâhtar olmaktadır Muhtemel zehirlenme oluşturmuş gıda üzerinde yapılacak çözümleme, mikrobik durumlar için, mikrobun tipinin anlaşılması ve tedavinin kişiye özel planlanması açısından yük taşımaktadır Tedavi her hastanın durumuna göre ayrı olarak planlanmaktadır*
Çocukları gıda zehirlenmelerinden korumak için:
1 Çocuklar kişisel hijyen kuralları konusunda bilgilendirilmeli ve bu kurallara uymaları sağlanmalıdır
2 Ayrıca yetişkinler ayrıca de çocukların tüketeceği sebze ve meyveler en ince ayrıntısına kadar yıkanmalıdır
3 Çocuklara verilecek ham gıdaların mikrobik kirlenme olasılığı gözden geçirilmelidir
4 Yaz mevsiminde özellikle açıkta satılan dondurma gibi gıdaların tehlikeli olabileceği konusunda çocuklara bilgi verilmelidir*
5 Okula veya kreşe dışarı giden çocuklar hijyen kurallarına en yüksek düzeyde özen göstermeli ve mikroplar ile ilgili esas bilgiler için ahenkli eğitimler almalıdır
*
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü ’nden Uz Dr Sami Akbuğa, çocuklarda yiyecek zehirlenmeleri hakkında veri verdi*
Gıdanın bozulduğu nasıl anlaşılabilir?*
Hem yetişkinlerde ayrıca de çocuklarda görülen gıda zehirlenmeleri genel olarak birden çok kişiyi etkilemektedir Bu sebeple mikrobik ishalin öteki nedenlerinden daha sinyâl bir tablodur Gıda zehirlenmeleri, bakteriler veya toksinlerle bulaşma olmuş gıda veya içeceklerin tüketilmesi sonucunda meydana gelmektedir
Çok sık olmamakla birlikte gıda zehirlenmelerine kimyasal kaynaklı toksinler veya haşere ilaçları da niçin olabilmektedir Yiyecek ya da içeceklerde bakteri ürediğini anlamak, birçok vakit zordur
Görüntü, koku ve tatta herhangi bir değişim olmaksızın bakteri üremiş olabilir İyi pişmemiş, iyi yıkanmamış veya mikrobu içeren ve gıdayı hazırlarken hijyen kurallarına uymayan kişilerin ellerinden hazır yiyecekler sebebiyle bulaşma sık olmaktadır
Gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleri; ham kümes hayvanları, pastorize edilmemiş süt, kırmızı et ve arıtılmamış su aracılığı ile bulaşan Kampilobakter mikrobudur Salmonella pastorize edilmemiş sütten, yumurta ve çiğ yumurta ürünlerinden, çiğ etten ve kümes hayvanlarından bulaşmaktadır
Besin alerjisi niçin olur?
Yiyecek zehirlenmesi belirtileri
Bazı bakteriler zorunlu nem, gıda, sıcaklık ve vakit koşulları oluştuğunda milyonlarca sayıda üreyebilmektedir Gıdanın içerisindeki bakteri sayısı arttıkça, enfeksiyon ve hastalık riski de benzer oranda artmaktadır Sıklıkla karşılaşılan bakteri türleri; Kampilobakter, E Koli ve Salmonella ’dır Gıda zehirlenmesine neden olan mikrobun tipine kadar kuluçka süreleri farklılaşmaktadır Keza yine mikrobun tipine tabi olarak, belirtiler 30 dakika ile 1248 saat içinde meydana gelebilmektedir Gıda zehirlenmesi semptomları genel olarak 13 gün sürmektedir
Bununla birlikte bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve ilave rahatsızlık durumunun olup olmamasına göre bir haftaya değin da devam edebilmektedir Yiyecek zehirlenmesinin belirtileri; sindirim sistemini iltihabından kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishaldir Bunlarla birlikte sebebe tabi olarak ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon yani sıvı kaybı, kas ağrıları, halsizlik ve takâtsizlik görülebilmektedir Gıda zehirlenmesi arada bir asap sistemine de hasar verebilmektedir
Gıda zehirlenmesi tedavisi nasıl yapılır?
Yiyecek zehirlenmesi tanısı, benzer gıdadan tüketmiş şahısların benzer rahatsızlık bulguları göstermesi sonucunda konulabilmektedir Akıcı kaybı, alev ve kanlı dışkı olması ve laboratuvar testleri, tanıda tezgâhtar olmaktadır Muhtemel zehirlenme oluşturmuş gıda üzerinde yapılacak çözümleme, mikrobik durumlar için, mikrobun tipinin anlaşılması ve tedavinin kişiye özel planlanması açısından yük taşımaktadır Tedavi her hastanın durumuna göre ayrı olarak planlanmaktadır*
Çocukları gıda zehirlenmelerinden korumak için:
1 Çocuklar kişisel hijyen kuralları konusunda bilgilendirilmeli ve bu kurallara uymaları sağlanmalıdır
2 Ayrıca yetişkinler ayrıca de çocukların tüketeceği sebze ve meyveler en ince ayrıntısına kadar yıkanmalıdır
3 Çocuklara verilecek ham gıdaların mikrobik kirlenme olasılığı gözden geçirilmelidir
4 Yaz mevsiminde özellikle açıkta satılan dondurma gibi gıdaların tehlikeli olabileceği konusunda çocuklara bilgi verilmelidir*
5 Okula veya kreşe dışarı giden çocuklar hijyen kurallarına en yüksek düzeyde özen göstermeli ve mikroplar ile ilgili esas bilgiler için ahenkli eğitimler almalıdır
*