Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Çocuklarda İnek Sütü Alerjisi

Çocuklarda İnek Sütü Alerjisi
0
155

yasuo

FD Üye
Katılım
Şub 14, 2021
Mesajlar
21,219
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
75

İnek Sütü Alerjisi (İSA) nedenleri hala tam olarak anlaşılmamıştır. Bir bebeğin yaşamında anne sütü dışında karşılaştığı ilk protein inek sütü proteinidir. Birçok bebek inek sütü proteinlerine tepki vermezken bir başka bebeğin bağışıklık sistemi neden inek sütündeki bazı proteinleri “yabancı” kabul edip ona tepki vermektedir, bilinmiyor. Bunda genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülüyor. Yani ailesinde alerjik hastalık olanlarda, olmayanlara göre daha fazla oranda İSA (İnek sütü alerjisi) görülüyor. Ancak ailesinde hiçbir alerjik hastalık olmasa da bir çocukta İSA ortaya çıkabildiğini görüyoruz. Neden olabileceğine dair olasılıklar şöyle sıralanmış:
  • Alerjik hastalıklara kalıtsal yatkınlık
  • Gastrointestinal sistemin fizyolojik işlevlerinde yetersizlik
  • Bağışıklık sisteminin olgunlaşmaması
  • Erken dönemde yoğun alerjene maruz kalma
  • Genetik özellikler
  • Besin alerjilerinin sıklığı tam bilinmiyor.
  • Çocuklarda daha sok
  • Annelere göre daha da sık (%28!)
  • Aynı çocuklarda DBPCFC ile %8
  • Toplumda sıklığı %0,3 – 7,5 arasında değişiyor
  • Küçük çocuklarda %1-5
  • Erişkinlerde %3
  • Ölümcül besin alerjilerinin %13’ü inek sütüyle, %80’i fıstıkla
Kaynak: Sampson HA, Journal Allergy Clin Immunol 2011, Dupont CAnn, Nutr Metab 2011;59: 8-18

Meraklısına


İnek sütünde antijen görevi yapan 25’ten fazla protein olduğu gösterilmiştir. Bunlardan en önemlisi beta-laktoglobülindir. Bu protein, inek sütünde bulunup anne sütünde bulunmayan büyük molekül ağırlıklı bir proteindir. İnek sütündeki diğer alerjen proteinlerin bazıları ise: Alfa laktalbümin, laktoferrin, sığır albumini, kazein vs.’dir. Değişik çalışmalara göre çocukların %25 ile 75’i inek sütündeki birden fazla proteine alerjik reaksiyon göstermektedir. İnek sütündeki whey proteinlerine duyarlılık azalmış, kazeine duyarlılık artmıştır. Kaynak: Wall JM. Annal Allergy Asthma Immunol 2002;89 (Suppl 3-10)

Bebeğim sadece anne sütü alırken İSA gelişebilir mi?


Maalesef evet. Sadece anne sütü almakta olan bir bebekte bile İSA gelişmesi çok da nadir bir durum değildir. Yukarıda adı geçen inek sütü proteinleri anne sütü vasıtasıyla bebeğe geçebilmektedir. Bu durumda “anne sütü alerjisinden” bahsedilemez. Anne sütü verilmeye devam edilirken anneye inek sütü proteini diyeti verilir. (Peki ya anne inek sütü diyeti yaparken bebekteki belirtiler düzelmezse? O zaman çoklu gıda alerjisi (birden fazla besine karşı alerji) düşünmek gerekir ki bu durum daha karmaşık ve diyetle tanı konması gereken bir hal almış demektir.)

İSA’da vücutta neler oluyor?

Bağışıklık sisteminin çalışma prensibini anlatmıştık. “Bize ait olan molekül ve bakterilerin ayıklanması” esasına dayanıyordu hatırlarsınız. Bağışıklık sistemimiz “vücudumuza ait olmayan” her tür proteine, bakteriye, virüse saldırarak bizi korur. Alerjik reaksiyonlar ise bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonudur. Besin alerjilerinde, bağışıklık sistemi sıradan proteinleri “yabancı-zararlı” olarak algılamakta ve aşırı tepki vermekte, bu sırada vücudun kendi hücreleri de zarar görebilmektedir. Bu sırada ortaya çıkan reaksiyonlar deride kızartı, kabarma, kaşıntı; karın ağrısı, kusma, kanlı/kansız ishal gibi alerjik hastalık belirtilerine neden olmaktadır.

Mesela yoğurt yenmesi ile ye ani (erken) ya da geç tip reaksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Hastaların %50’sinde süt proteinlerine karşı IgE denen bir antikor gelişmiştir ve alerjik reaksiyonlar IgE aracılığıyla olmaktadır. IgE aracılıklı reaksiyonlar erken ortaya çıkan reaksiyonlar olup kurdeşen, kusma, ishal, rinit veya bronş spazmıdır. Hastaların geri kalan %50’sinde IgE antikorları yükselmez; vücut, T hücreleri aracılığıyla tepki verir. Gıda alımıyla tepkime arasında geçen zaman çok uzun olduğu için gıda ile reaksiyon arasında nedensel ilişkinin kurulması zordur; uzun süren “ayıklama diyetleri” ile tanı konmaya çalışılır.


 

Similar threads

Biz hastalarımıza 2-3 yaşına kadar inek sütü kullanımını kesinlikle önermiyoruz. Nedenleri şunlardır: 1- İnek sütü hangi ırk, dil veya dine mensup olursanız olun bilinen en sık allerjen gıdadır. Tüm dünyadaki gıda allerjilerinin % 50-70 nedeni inek sütü ve inek sütü proteinleridir. Özellikle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
Başta inek Sütü Alerjisi (İSA) olmak üzere gıda alerjisi olan hastaların diyeti tanı konduktan itibaren bir yıl kadar devam ettirilir. Diyet boyunca hastanın alerjik belirtileri hem ebeveyn hem de doktor tarafından takip edilir. Bu takipte alerji belirtileri ne ise onda düzelme olup olmadığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
İnek Sütü Alerjisi (İSA) tedavisi de diğer tüm gıda alerjilerinin tedavisinde olduğu gibi suçlunun vücuttan uzaklaştırılmasıdır; yani diyettir. Diyette sadece süt içmemek değil o süt ve süt ürünlerinin içinde olduğu her şeyi kesmek gerekir. Kafa karışıklığına neden olmamak için bazı sık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
Önce alerjinin tanımını yapalım: Bağışıklık sisteminin bir maddeye (gıda alerjisindeyse gıdaya) karşı ortaya çıkan uygunsuz reaksiyonudur. Bir besin alındıktan sonra o besine veya besinin içindeki bir katkı maddesine karşı bağışıklık sistemi hücreleri ve antikorlar aracılığıyla bir reaksiyon...
Cevaplar
0
Görüntüleme
293
Laktoz intoleransı ve inek sütü alerjisi hala karıştırılan kavramlardır. Laktoz, süte şekerli tadını veren memeliler tarafından üretilen şekerin adıdır. Laktoz anne sütünde de bulunur, inek sütünde de bulunur. İnek sütü proteini ise sadece inek sütünde bulunur ve şeker değil, proteindir. Eğer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
858,475Konular
981,228Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt