nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Hatice Kaleli Babaoğlu, sıcak sebebiyle bir yanlamasına iştahı azalan, diğer yanlamasına yemek yemek için oyuna duraklamak istemeyen çocuklara baskı yapılmaması gerektiğini, somurtkan halde sorunun daha da büyüyeceğini söyledi
*
‘İştah açan beslenme ’ veya ‘iştah açan hap ’ diye bir şey olmadığını bildiren Dr Babaoğlu, manâlı olanın çocuğun iştahsızlık nedeni olduğunu, bunlar ortadan kalkarsa sorunun çözüleceğini kaydetti Dr Babaoğlu, “Çocuğa zorunlu beslenme değerlerini içeren protein, enerji, vitamin ve mineral barındıran yiyecekler verilmesi gerekir Kayda Değer olan ne değin yediği değil, nasıl gıdalar yediğidir
*
İştahı az olan çocuklarda gıda kalitesi yüksek gıdalar verilmeye çalışılmalı ve kuşkusuz miktar için zorlama yapılmamalı Bunu çocuğun belirlemesine izin verilmelidir Çocuğun tepe ve kilo gelişimi göz önüne alınarak bir takım kan testleri yapılmalıdır Çocukta iştahsızlık yapan herhangi bir enfeksiyon varlığı ve vitamin, mineral eksiklikleri var mı araştırılmalıdır Niçin saptama edilirse sonuca daha basit ulaşılacaktır diye konuştu
*
İŞTAH İÇİN ALTIN KURALLAR
*
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Hatice Kaleli Babaoğlu, çocuğun iştahının azalmaması için dikkat edilmesi gereken esas kuralları şöyle sıraladı:
*
Enfeksiyonlardan koruma ve istikrarsız elektrolit dengesini düzenleyici önlemler alınmalıdır Ortam ısısı, çocuğun giysisi, gıda özellikleri, hijyen koşulları yeniden gözden geçirilmelidir Bu dengeler sağlandığında çocukların iştahsızlığı önlenebilir Annebabanın çocuğa yemek yerken çok artı dikkat yapmaması ve ısrarda bulunmaması gerekir
*
Çocukla birlikte yemek yerken ayrı yemekler yenmemelidir, benzer karşılıklı menüde yemekler yemek çocuğun yemesini kolaylaştırır Çocuğun tabağına yiyebileceği dek gıda konulmalıdır, yemeği tamamlama hazzı yaşamalıdır
*
Ara öğünler küçük porsiyonlarda olmalıdır Yiyecekler çocuğun basit yiyebileceği türden hazırlanmalıdır Mesela minik dilimlenmiş salatalık ve havuç gibi İştahsız çocuğa içeceği suyu yemek yemek öncesinde devretmek ve yemek yemek arasında su içmesini durdurmak de önemlidir Bu Nedenle midesi şişmemiş olur
*
Meyveler yavaş yavaş verilmelidir Bir gün elma yiyorsa, diğer gün portakal yedirilmelidir Bu, alışkanlık kazanmasında etkili olabilir Çocuk şekerli gıdalardan uzakta tutulmalıdır Çocuğun şekerli gıdalarla iştahı kesilecektir Anne babanın beslenme düzeni ne dek sağlıklıysa çocuğunki de öyle dinç olacaktır
*
BU BESİNLERİ IHMALKÂRLIK ETMEYİN
*
Menüler hazırlanırken katkı içermemesine, doğal, dengeli besinler olmasına ve çocuğun ilgisini çekecek sunumlarda verilmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr Hatice Kaleli Babaoğlu, Sabahları kahvaltıda havuç, portakal, kayısı ve ananas karışımı meyve suları çocuğun zihninin açılmasını sağlar
*
Günde 5 tane ceviz ve bir avuç fındık zihinsel performansı artırır C vitaminden varlıklı beslemek konsantrasyonu artırır Bol bol kivi, ananas ve limon tüketilmelidir Karbonhidratlı yiyecekleri proteinli yiyeceklerle karıştırın Bu Nedenle hem protein ayrıca de karbonhidrat hafıza açıklığı sağlar
*
Örneğin et ile pilavı, yoğurt ile makarnayı veya peynir ile makarnayı birlikte tüketmesini sağlayın Balık içerdiği N3 ve N6 yağ asitlerinden varlıklı olduğundan akıl açıcı özelliklere sahiptir Çocuklara ve gençlere kazançdedi*
*
‘İştah açan beslenme ’ veya ‘iştah açan hap ’ diye bir şey olmadığını bildiren Dr Babaoğlu, manâlı olanın çocuğun iştahsızlık nedeni olduğunu, bunlar ortadan kalkarsa sorunun çözüleceğini kaydetti Dr Babaoğlu, “Çocuğa zorunlu beslenme değerlerini içeren protein, enerji, vitamin ve mineral barındıran yiyecekler verilmesi gerekir Kayda Değer olan ne değin yediği değil, nasıl gıdalar yediğidir
*
İştahı az olan çocuklarda gıda kalitesi yüksek gıdalar verilmeye çalışılmalı ve kuşkusuz miktar için zorlama yapılmamalı Bunu çocuğun belirlemesine izin verilmelidir Çocuğun tepe ve kilo gelişimi göz önüne alınarak bir takım kan testleri yapılmalıdır Çocukta iştahsızlık yapan herhangi bir enfeksiyon varlığı ve vitamin, mineral eksiklikleri var mı araştırılmalıdır Niçin saptama edilirse sonuca daha basit ulaşılacaktır diye konuştu
*
İŞTAH İÇİN ALTIN KURALLAR
*
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Hatice Kaleli Babaoğlu, çocuğun iştahının azalmaması için dikkat edilmesi gereken esas kuralları şöyle sıraladı:
*
Enfeksiyonlardan koruma ve istikrarsız elektrolit dengesini düzenleyici önlemler alınmalıdır Ortam ısısı, çocuğun giysisi, gıda özellikleri, hijyen koşulları yeniden gözden geçirilmelidir Bu dengeler sağlandığında çocukların iştahsızlığı önlenebilir Annebabanın çocuğa yemek yerken çok artı dikkat yapmaması ve ısrarda bulunmaması gerekir
*
Çocukla birlikte yemek yerken ayrı yemekler yenmemelidir, benzer karşılıklı menüde yemekler yemek çocuğun yemesini kolaylaştırır Çocuğun tabağına yiyebileceği dek gıda konulmalıdır, yemeği tamamlama hazzı yaşamalıdır
*
Ara öğünler küçük porsiyonlarda olmalıdır Yiyecekler çocuğun basit yiyebileceği türden hazırlanmalıdır Mesela minik dilimlenmiş salatalık ve havuç gibi İştahsız çocuğa içeceği suyu yemek yemek öncesinde devretmek ve yemek yemek arasında su içmesini durdurmak de önemlidir Bu Nedenle midesi şişmemiş olur
*
Meyveler yavaş yavaş verilmelidir Bir gün elma yiyorsa, diğer gün portakal yedirilmelidir Bu, alışkanlık kazanmasında etkili olabilir Çocuk şekerli gıdalardan uzakta tutulmalıdır Çocuğun şekerli gıdalarla iştahı kesilecektir Anne babanın beslenme düzeni ne dek sağlıklıysa çocuğunki de öyle dinç olacaktır
*
BU BESİNLERİ IHMALKÂRLIK ETMEYİN
*
Menüler hazırlanırken katkı içermemesine, doğal, dengeli besinler olmasına ve çocuğun ilgisini çekecek sunumlarda verilmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr Hatice Kaleli Babaoğlu, Sabahları kahvaltıda havuç, portakal, kayısı ve ananas karışımı meyve suları çocuğun zihninin açılmasını sağlar
*
Günde 5 tane ceviz ve bir avuç fındık zihinsel performansı artırır C vitaminden varlıklı beslemek konsantrasyonu artırır Bol bol kivi, ananas ve limon tüketilmelidir Karbonhidratlı yiyecekleri proteinli yiyeceklerle karıştırın Bu Nedenle hem protein ayrıca de karbonhidrat hafıza açıklığı sağlar
*
Örneğin et ile pilavı, yoğurt ile makarnayı veya peynir ile makarnayı birlikte tüketmesini sağlayın Balık içerdiği N3 ve N6 yağ asitlerinden varlıklı olduğundan akıl açıcı özelliklere sahiptir Çocuklara ve gençlere kazançdedi*